Slovenské Beaujolais

0
1109

Koniec roka sa tradične nesie v znamení oslavy vína a ukončenia oberačiek. Aj tento rok mladé vína potešili svojou zaujímavosťou a pevným charakterom. Spoločnosť VITIS Pezinok prináša tohtoročné Mladé vína – Svätovavrinecké rosé, Müller Thurgau, a  Frankovka modrá.

Mladé vína z pohľadu enologičky Ing. Ingrid Vajczikovej, PhD.

„Mladé vína sú produktom primárnej fermentácie hroznového muštu, sú plné antioxidantov. Chuťou aj vôňou často pripomínajú bobuľové lesné ovocie,“ hovorí Ing. Ingrid Vajcziková, PhD., enologička spoločnosti. „Sú veselé, naivné, neskúsené a omamné, hovorí sa, že mladé víno je ako mladá žena. Francúzi sa pýšia svojim Beaujolais, Česi Svätomartinským a my už spomínaným mladým vínom,“ dodáva Ingrid Vajcziková.

Spoločnosť VITIS, Pezinok hrdo predstavuje Mladé vína, ročník 2014:

Mladé víno Svätovavrinecké rosé

Romantické ružové mladé víno prekvapí nielen svojou príjemnou vôňou, ale aj očarujúcou farbou a sviežou chuťou. Iskrivosť a nádhernú ovocnosť tomuto mladému vínu dodávajú jemné kyselinky. Jeho vôňa pripomína bobuľové ovocie ako jahody či maliny. V harmónii chuti a vône vytvára nezabudnuteľný vinársky zážitok.

Svätovavrinecké rosé odporúčame podávať ku grilovaným jedlám z hydiny, k údenému alebo tmavému mäsu. Výbornú kombináciu tvorí aj so zrelými aromatickými syrmi.

Mladé víno Müller Thurgau

Podmanivé víno so zlatistou farbou si môžete vychutnať pri každej príležitosti. Toto mladé víno je ľahké a nesie v sebe charakter sviežeho ovocia. V očarujúcej vôni sa snúbi muškátová aróma s kvetinovou, ktorá si vás podmaní už od prvej chvíle.

Müller Thurgauodporúčame servírovať k pečenej alebo grilovanej hydine. Ideálnu kombináciu však tvorí aj s rôznymi úpravami sladkovodných rýb a bieleho mäsa.

Mladé víno Frankovka modrá

Toto mladé víno s jasne rubínovou farbou vás zaujme už na prvé ochutnanie. Práve v chuti je totiž veľmi typické pre frankovku. Vo vôni sa skrývajú zrelé višne v kombinácii s jemnou škoricou. Hovorí sa, že pitím mladého červené vína sa ľahko spomína na mladosť, hravosť…

Frankovka modrása výborne hodí ku korenistým jedlám z tmavého mäsa a k divine. Môžeme ho však podávať aj ku grilovaným a pečeným jedlám z hydiny.