Správna starostlivosť o podlahy

0
2380

Koľko druhov podlahových krytín sa nájde vo vašej domácnosti? Určite viac ako jedna. Pri bežnej údržbe a čistení podlahy to pravdepodobne neriešite a uplatňujete univerzálny spôsob – vysávač a navlhčená handra. Viete však, ako tieto podlahy správne ošetrovať, aby si zachovali svoju krásu, reprezentatívny vzhľad a dlhú životnosť? Keďže si každý druh podlahovej krytiny vyžaduje individuálnu starostlivosť, prinášame odporúčania ako ju zvládnuť.

Pravidelné čistenie

Žiadnemu druhu podlahovej krytiny neprospieva dlhodobé pôsobenie vody a vlhkosti, preto je potrebné obmedziť tento kontakt v čo najväčšej možnej miere. „Väčšie množstvo vody môže spôsobiť podmáčanie krytiny, vznik plesní či sčernanie škár a spojov medzi jednotlivými lamelami drevených či lamelových krytín“, vysvetľuje Radomír Shromáždil, obchodný riaditeľ firmy KPP, dovozcu a predajcu podlahových krytín. Podlahy pri čistení najskôr povysávajte a potom vytrite dôkladne vyžmýkanou handrou alebo mopom. Z handry či mopu nesmie kvapkať voda a po utretí by mala byť podlaha do minúty opäť suchá. Ak sa rozhodnete použiť čistiace prostriedky, vyberajte iba tie špeciálne určené na čistenie podláh a od serióznych výrobcov. V žiadnom prípade na čistenie nepoužívajte ostré kefy či drôtenky, ktoré by mohli povrch podlahovej krytiny poškriabať.

Dôležité upozornenie na úvod

Predtým ako sa pustíte do ošetrovania ktoréhokoľvek druhu podlahovej krytiny, dôkladne z nej odstráňte všetky nečistoty. V opačnom prípade by ochranný film, ktorý vytvárajú ošetrovacie prípravky, zakonzervoval všetky nečistoty na povrchu podlahy, a to by skomplikovalo čistenie.

  1. Ošetrovanie drevených podláh

Lakované povrchy sú vďaka ochrannej vrstve laku odolnejšie proti oderu než tie olejované. Drobné škrabance, ale aj tie hlboké je na lakovaných drevených podlahách možné opraviť pomocou „opravných lakov“. Tie sú rovnakej konzistencie ako laky z výroby a dodávajú sa v 30 ml baleniach. Povrch je najskôr potrebné mierne zdrsniť (aby opravný lak nadviazal na ten pôvodný), potom pomocou štetca naniesť nový lak. Ten poškodené miesto „uzatvorí“, zamaskuje a bude brániť jeho rozširovaniu. Záleží na frekvencii a spôsobe používania podlahy, avšak lakované povrchy je po nejakom čase nutné kompletne zbrúsiť a nalakovať nanovo. Na predĺženie tohto obdobia odporúčame používať špeciálne čistiace systémy na lakované drevené krytiny, ktoré na podlahe vytvoria ochrannú vrstvu zvyšujúcu odolnosť proti poškodeniu laku. Tieto systémy zahŕňajú aj osviežovače na rozjasnenie krytiny.

Základom pre zvýšenie odolnosti olejovaného povrchu krytiny je jeho pravidelné ošetrovanie. V priestoroch s vysokou frekvenciou používania odporúčajú výrobcovia olejovanie jedenkrát ročne, v málo zaťažovaných priestoroch stačí olej obnoviť v dvoj až trojročných intervaloch. Výrobcovia však svoje produkty neustále vylepšujú, napríklad krytiny z kolekcie drevených viacvrstvových podláh Kährs Swedish Founders chráni špeciálny prírodný olej, ktorý zabezpečuje zvýšenú odolnosť. Podlahy sú preto menej náročné na údržbu a opakované ošetrenie je v často zaťažovaných priestoroch potrebné jedenkrát za dva roky. Pokiaľ dôjde k vytvoreniu výrazného škrabanca, je možné podlahu naolejovať aj lokálne a čiastočne ho tak „ošetriť“. Ošetrovanie olejovaných podláh je teda jednoduché, vďaka špeciálnym setom od výrobcov ho zvládnete aj sami. Vždy sa však riaďte pokynmi výrobcu, taktiež rozlišujte aký typ oleja je charakteristický pre vašu podlahu.

Tip pre drevenú podlahu

Najdôležitejším krokom pre dlhú životnosť a krásu drevenej podlahy je zachovanie ideálnych klimatických podmienok v miestnosti. Pod nimi si predstavujeme teplotu 20 až 22°C a relatívnu vlhkosť vzduchu 50 až 65 %. Nízka vlhkosť v kombinácii s vysokou teplotou vytvára v podlahe neželané škáry, vysoká vlhkosť a nízke teploty spôsobujú jej deformácie.

  1. Ošetrovanie vinylových podláh

Pravidelným ošetrovaním vinylovej podlahy vytvoríte na povrchu ochranný film, ktorý zvyšuje jej odolnosť a zlepšuje vzhľad. Údržbu odporúčame vykonávať v mesačných intervaloch pomocou špeciálnych prípravkov na to určených. Tie sa spravidla riedia vodou, následne sa nanášajú pomocou mopu či handry a nechajú sa na podlahe zaschnúť.

  1. Ošetrovanie plávajúcej podlahy Marmoleum

Podlahová krytina Marmoleum® od spoločnosti KPP má antistatický povrch, ktorý obmedzuje množenie baktérií, preto je jej čistenie nenáročné. Postačí ju ošetrovať v závislosti od stupňa jej zaťaženia, priemerne však jedenkrát ročne. Použite na to špeciálny prípravok od výrobcu zriedený vodou a naneste ho v jemnej vrstve na podlahu. Ideálny čas pôsobenia je 10 až 15 minút. Následne podlahu dôkladne vytrite handrou alebo na to použite kefu. Na rozpustené nečistoty potom použite vysávač na vodu, prípadne podlahu utrite handrami. Následne celú plochu podlahy opakovane umyte handrou namočenou iba v čistej vode, až kým použitá voda neprestane peniť. Medzi čistiacimi prípravkami nájdete aj špeciálne produkty na záverečné ošetrenie, ktoré dodajú podlahe jemne matný vzhľad.

  1. Ošetrovanie laminátových podláh

Kvalitná laminátová podlaha si nevyžaduje toľkú starostlivosť ako iné typy podlahových krytín. Na jej prípadné ošetrovanie však nikdy nepoužívajte prípravky, ktoré vytvárajú ochranné vrstvy ako lesky alebo vosky. Znemožnili by ste si jej bežné čistenie a odstraňovanie škvŕn. Po použití čistiacich roztokov pri pravidelnej údržbe utrite podlahu dosucha tak, aby na nej nezostali ich zvyšky.

Ako predísť poškodeniam podlahy

Poškodenie podlahy môže spôsobiť piesok či drobné kamienky donesené na topánkach. Preto pred vstup do miestnosti z exteriéru umiestnite čistiacu rohož. Po drevenej a vinylovej podlahe by ste tiež nemali chodiť v ihličkových podpätkoch. Priestor v okolí krbu či kachlí ochráňte vždy keramickou dlažbou alebo iným vhodným spôsobom. Nohy stoličiek, stolov a iného nábytku podlepte filcovými podložkami. Podlahu pred poškriabaním kolieskami kancelárskych stoličiek ochráňte tenkým kobercom.