Silní spojenci – drevené podlahy a podlahové vykurovanie

0
1062

Drevené podlahy sú veľmi obľúbené pre svoju krásu a kvalitu spracovania. Výrobcovia sa prispôsobujú požiadavkám trhu, a preto sa v súčasnosti nemusíte obávať kombinácie drevených parkiet a podlahového vykurovania.

Systém podlahového vykurovania sa v súčasnosti stáva veľmi obľúbeným riešením, či už v novostavbách alebo v rekonštrukciách. Podlahové vykurovanie možno používať ako dostatočný a jediný zdroj tepla v domácnosti. Možno ho však použiť aj ako druhotný zdroj tepla v podobe podlahových vykurovacích rohoží. Sú určené na menší priestor ako je napríklad kúpeľňa. Ich výhodou je, že sa môžu montovať na pôvodnú podlahovú krytinu. Či už sa rozhodnete pre teplovodné alebo elektrické podlahové vykurovanie, nezabudnite na výber vhodnej podlahovej krytiny.

Tepelný komfort bez vírenia prachu

V prípade systému podlahového vykurovania je vykurovacím telesom celá podlaha. Chodidlá sú prakticky v stálom kontakte so zdrojom tepla. Vplyvom nižšej teploty, ktorá je obmedzovaná technickými predpismi nedochádza k zdraviu neprospešnému víreniu prachu. Preto je podlahové vykurovanie vhodné aj pre alergikov. V obytných miestnostiach sú obvykle zohrievané podlahy na teplotu približne 25°C, pričom pri strope sa dosahuje teplota okolo 21°C. Výhodou podlahového kúrenia je aj bonus v podobe nerušeného vzhľadu miestnosti, úspory miesta a nárokov na údržbu. Životnosť podlahových systémov vykurovania sa pohybuje okolo 30-tich až 50-tich rokov v závislosti od použitej technológie.

Viacvrstvové drevené krytiny s najlepšími predpokladmi

V súčasnosti sa v interiéroch presadzujú najmä prírodné materiály. Drevo je charakteristické svojou prirodzenou kresbou, širokou škálou farieb a esteticky dotvára interiér. Všeobecne možno tvrdiť, že na podlahové vykurovanie možno položiť všetky podlahové krytiny, pokiaľ to dovoľuje ich výrobca. Drevená krytina si však na rozdiel od studenej dlažby udržuje príjemnú teplotu aj mimo vykurovacej sezóny, pretože drevo je hrejivý materiál. „Konštrukčná výška drevených podlahovín je dimenzovaná na nízky tepelný odpor. Drevo výborne akumuluje teplo a krytina si tak uchováva príjemnú teplotu aj po vypnutí podlahového kúrenia,“ vysvetľuje Philipp Kratochvíl zo spoločnosti KPP SK.

Tepelná vodivosť: schopnosť materiálu viesť teplo. Predstavuje rýchlosť, ktorou sa teplo šíri z jednej časti materiálu do chladnejšej časti materiálu. Pre porovnanie jednotlivých materiálov sa používa termín súčiniteľ tepelnej vodivosti, ktorý býva často chybne označovaný ako tepelná vodivosť. Súčiniteľ tepelnej vodivosti je merná tepelná vodivosť, zisťuje sa meraním, teda nie je možné ho vypočítať. 

Tepelný odpor: Odpor materiálu proti prestupu tepla. Čím je vyšší, tým teplo horšie preniká materiálom. 

Kolekcia zo Švédska

V sortimente švédskeho výrobcu trojvrstvových drevených podláh KÄHRS je z hľadiska vhodnosti na podlahové systémy vykurovania možné vyberať zo všetkých kolekcií. Najnižším tepelným odporom disponujú kolekcie z radu Kährs Linnea. Ide o dyhované lamely s konštrukčnou hrúbkou 7 mm. Pozor však na dreviny buk alebo kanadský javor, ktoré sú náchylnejšie na zmeny teplôt a vlhkosti a preto ich niektorí výrobcovia neodporúčajú klásť na podlahové vykurovanie. Ak sa rozhodnete pre krytinu s olejovaným povrchom, myslite tiež na jej správnu údržbu. Tá spočíva v pravidelnom olejovaní pred začiatkom a po ukončení vykurovacej sezóny. Pri rustikálnych dekoroch s množstvom prasklín, škár či nestmelených sukov platí toto pravidlo niekoľkonásobne. Ich povrch má až trojnásobne viac otvorených pórov oproti klasickým lakovaným podlahám a je preto náchylný na vysychanie.