Prečo deťom dopriať pyré?

0
1032

Matky priznávajú, že iba 5% ich detí konzumuje odporúčané množstvo zeleniny denne. Rovnaká situácia je v prípade ovocia – odporúčané množstvo prijíma 5% detí. Nedostatok času na prípravu vyváženého jedla je jedným z hlavných dôvodov zníženého prísunu ovocia a zeleniny v strave. Ako v takejto situácii doplniť jedálniček o nevyhnutné živiny a zároveň šetriť svoj čas?  

Správne stravovacie návyky sú nadobúdané už od detstva. Vyvážená strava v rannom veku môže zabrániť mnohým ochoreniam v dospelosti, vrátane obezity. Ak chcete podporiť vaše dieťa ku konzumácii väčšieho množstva ovocia a zeleniny, existuje šikovný spôsob. Hovoríme o pyré – prírodnom produkte. Prechádza pasterizáciou, čím sa myslí jeho tepelné spracovanie za účelom likvidácie patogénnych mikroorganizmov, škodlivých pre detský tráviaci trakt. Pyré, ktoré je bez pridaného cukru, predstavuje pohodlné riešenie na desiatu, umožňujúce dodať telu potrebnú dávku vitamínov a minerálov.

Žiaľ, nedostatok vedomostí v zložení pyré má za príčinu, že len veľmi málo ľudí ho považovaje za prírodný produkt. Až 75% respondentov sa domnieva, že pyré obsahuje konzervačné látky, farbivá (59,3%), cukor (77,7%) alebo sladidlá (74,7%), čo však nie je pravda.

MUDr. Alžbeta Béderová uisťuje: ,,Pokiaľ ide o výživovú hodnotu, pyré je takmer zhodné s ovocím a zeleninou. Obsahuje telu prospešné vlákniny, vitamíny a minerály, rovnako ako ovocie alebo zelenina, z ktorých je vyrobené. Pyré neobsahuje pridaný cukor, preto ide o 100% prírodný produkt.“

Pyré obsahuje vlákninu, ktorá pôsobí ako „metla“ v našich črevách. Prečisťuje ich a tým reguluje metabolické procesy. Okrem toho znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vláknina má skvelú vlastnosť  – zasýtiť organizmus, kedy pocit plnosti sa dostaví veľmi rýchlo. Preto je pyré nie len vhodnou desiatou ale taktiež plnohodným výživným pokrmom .

Pohodlnosť nadovšetko

Spotrebitelia často hľadajú šikovnú formu konzumácie ovocia a zeleniny, a to nielen pre seba ale aj svoje deti. Atraktívne balené pyré vo farebných obaloch je skvelou alternatívou, ktorá môže nahradiť jednu z piatich odporúčaných porcií ovocia a zeleniny denne. Nie vždy sa nám podarí zabezpečiť čerstvé ovocie alebo zeleninu. Obzvlášť u detí, školákov, ktorí neradi jedia takéto potraviny v škole.

Pyré sú nové výrobky na trhu, ktoré odrážajú potreby spotrebiteľov. Jedná sa o hotové, široko dostupné a predovšetkým teluprospešné produkty, ktoré šetria čas a vyživujú náš organizmus.  Prieskum ukázal, že 27,3% opýtaných považuje pyré sa pohodlné riešenie v ich stravovaní.