Internetová zoznamka: Super vynález alebo skaza ľudských vzťahov?

0
1431

Existuje jeden bradatý vtip, ktorý sa však stále objavuje a rotuje v hitparádach častejšie ako hity Heleny Vondráčkovej. Znie takto:

– Ako si sa zoznámil so svojou ženou?

– Cez internet.

– A to ti nie je blbé? Takéto povrchné, neosobné zoznámenie.

– Ani nie. A ty si sa vlastne ako zoznámil so svojou ženou?

– Normálne, vyhral som ju v kartách.

Aj toto naznačuje, aký je názor niektorých ľudí na zoznámenie sa online. A nie je to len na našom konzervatívnom Slovensku, internetové zoznamky majú množstvo odporcov aj v USA. Agentúra Pew Research robila prieskum a až 23 % opýtaných si myslelo, že tento spôsob zoznamovania sa je pre zúfalých. V roku 2005 však malo tento názor o 6 % opýtaných viac. Aj toto číslo napovedá, že stále viac ľudí sa zoznamuje online.

Aká je budúcnosť online zoznamovania

Podobná štúdia, ktorá tiež riešila internetové zoznamky, sa uskutočnila aj vo Veľkej Británii. Tá „vypľula“ niekoľko zaujímavých čísel. Prvé z nich hovorí o tom, že viac ako 50 % párov do 20 rokov sa zoznámilo práve vďaka internetu. Či už ide o zoznamky, sociálne siete alebo aplikácie na spoznávanie nových ľudí. Zaujímavejšie je však číslo, ktoré predpovedá, že v roku 2031 sa až 50 % všetkých britských párov zoznámi online. Je to naozaj možné?

Nie je len pre starých

Mnoho ľudí tvrdí, že zoznamka je iba pre mladých. Sčasti má pravdu. Áno, najviac sa tu pohybujú mladí ľudia. Pew Research odhalil, že najväčšie zastúpenie tu majú ľudia vo veku od 18 do 24 rokov, ale ani zoznamka pre seniorov nezaháľa. Dnes sa prostredníctvom internetu zoznamuje 12 % opýtaných ľudí vo veku od 55 do 64 rokov. Ale v roku 2013 to bola iba polovica z nich. Aj toto jasne naznačuje, že stúpajúci trend je dlhodobý a týka sa takmer všetkých vekových kategórií, takže britské predpovede sa môžu veľmi ľahko naplniť.

A čo vy, už ste sa stretli s niekým, koho ste spoznali online? Ak nie, napravte to a zoznámte sa už dnes.