Ako správne naštartovať svoj deň?

0
1193

Dobrý deň začína kvalitnými raňajkami. Vyvážená a zdravá strava znamená jesť 4-5 jedál denne, vrátane raňajok. Pravidelná konzumácia raňajok podporuje harmonický vývoj organizmu, zlepšuje koncentráciu a tým zvyšuje výkon v práci a škole. Vhodne zvolené raňajky majú poskytnúť 20-25% potrebnej energie pre náš organizmus [1].

Z prieskumov vysvitlo, že 16% Slovákov nejedáva vôbec raňajky. Čím je človek mladší, tým je percento vyššie, predovšetkým v prípade žien.[2] Častým dôsledkom sú zlé stravovacie návyky a hektický spôsob života. Je nesmierne dôležité konzumovať prvé jedlo dňa v pokoji, bez zbytočného zhonu. Nutrične bohaté raňajky by mali pozostávať z cereálií, mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny[3]. Správne raňajky však nie sú len o vhodnej strave, ale aj kvalitnom pitnom režime. Pohár obľúbeného džúsu, ovocného alebo zeleninového, vie skvelo obohatiť naše raňajšie rituály v kuchyni.

„Zvyčajne, keď sa človek ráno prebudí, má hlad a potrebuje načerpať silu do nového dňa. V prípade, že mu zadovážime príslušnú dávku vitamínov, minerálnych látok, cukrov, bielkovín a tukov, bude skvelo fungovať až do večerných hodín, a to bez potreby konzumácie kalorických výrobkov. Raňajky sú veľmi dôležitým chodom nášho jedálnička a mali by obsahovať potrebné množstvo ovocia a zeleniny. Práve ovocie a zelenina sú ideálnym zdrojom antioxidantov, vlákniny a vody. No ako ich zahrnúť do jedálnička počas dňa? Alternatívou je pohár ovocného alebo zeleninového džúsu. Ten vie správne navnadiť na ďalšie zdravé jedlo počas dňa.“– hovorí MUDr. Alžbeta Béderová z RUVZ v Bratislave.

Dobrým spôsobom, ako zabezpečiť telu potrebnú energiu na celý deň je i ovocné alebo zeleninové pyré. Ide o prírodný produkt, vyrobený výlučne z ovocia a zeleniny, bohatý na živiny a vlákniny. Navyše vďaka svojmu baleniu si ho môžete zobrať kamkoľvek so sebou.

Správne vyvážené raňajky doplnené pohárom obľúbeného džúsu alebo pyré, pôsobia preventívne k problémom s koncentráciou, bolestiam hlavy či pocitom podráždenosti, spôsobeným poklesom glukózy v krvi. „Dobré a výživné produkty obsiahnuté v raňajkách umožňujú dosiahnuť dostatok energie, zvyšujú obranyschopnosť a celkovú duševnú a fyzickú výkonnosť organizmu“ – potvrdzuje MUDr. Alžbeta Béderová z RUVZ v Bratislave.

[1]https://www.bda.uk.com/foodfacts/breakfast.pdf

[2]http://apps.szu.cz/svi/cejph/archiv/2010-4-03-full.pdf

[3] World Health Report 2002. Reducing risks, promoting healthy life. Geneva, World Health Organization, 2002