Ako neosvetlených bežcov, chodcov či cyklistov, vidia vodiči motorových vozidiel?

0
1126

Rekreační bežci, in-line korčuliari či cyklisti robia niečo pre svoje zdravie, no paradoxne veľmi často zabúdajú na svoju bezpečnosť. Nie je ničím neobvyklým, že práve tento typ ľudí zastihne počas športovania tma a tým pádom prestávajú byť pre svoje okolie viditeľní. Niektorí, „uvedomelo“ predchádzajú takejto situácii bielym či svetlým oblečením, iní si myslia, že postačí,  ak svietia displejom mobilu.

Experiment „No white at night“ spoločnosti 3M, ukázal ako a kedy neosvetlených bežcov, chodcov či cyklistov, vidia vodiči motorových vozidiel.

https://www.youtube.com/watch?v=w_xmJ_goobw

Experiment „No white at night“, ktorý zrealizovala spoločnosť 3M ukázal, že bežca v bielom oblečení zaregistroval vodič motorového vozidla až vo vzdialenosti približne 75 metrov, zatiaľ čo športovca v oblečení s reflexnými prvkami videl už na vzdialenosť viac ako 300 metrov. Pre predstavu, pri rýchlosti 90 km/h vidí vodič chodca v bielom o 9 sekúnd neskôr a má iba 3 sekundy na to, aby zrážke s chodcom predišiel.

Je dôležité uvedomiť si, že šofér jednoducho vidí inak ako chodec, pozerajúci sa na prechádzajúce autá. Reflexných prvkov nikdy nie je dosť a jeden malý prúžok na ruksaku vás príliš neochráni. Oveľa spoľahlivejšie je, pridať ešte ďalšiu reflexnú plochu napríklad na ruksak či čiapku. Je potrebné, aby ste boli videní zo všetkých strán. Sami si môžete odpovedať na otázku, či šoféra, idúceho rýchlosťou  90 km/h, upúta trojmilimetrový prúžok na vašich nohaviciach alebo trojcentimetrové kolečko na ruksaku,“ hovorí Zuzana Orlichová zo spoločnosti 3M.

Reflexný materiál 3M™ Scotchlite™  pomáha zlepšovať viditeľnosť vo dne, v noci alebo v podmienkach nedostatočného osvetlenia, napríklad za zlého počasia.
Reflexný materiál 3M™ Scotchlite™ je ľahko spracovateľný materiál a dá sa zakomponovať do každodenného oblečenia. Na odevy sa môže  našívať alebo nažehľovať, prípadne je možné ho nalepiť na pevné povrchy ako sú prilba, korčule, bicykel atď.

Reflexné materiály 3M™ Scotchlite™

Technologická spoločnosť 3M sa vývoju reflexných materiálov venuje desaťročia.  „Reflexné pásky sú tvorené mikroskopickými guličkami, kryštálikmi a hranolčekmi, ktoré sa lepia na podkladový materiál a prekrývajú ochrannú vrstvu. Vďaka tomu, že sú odlišne zrezané, odrážajú svetlo pod rôznymi uhlami,“ vysvetľuje Zuzana Orlichová z 3M. Práve hustota a rez mikroskopických častíc ovplyvňuje kvalitu materiálu – ak ich je málo, výsledkom je nedostatočná odrazivosť, zlé zrezanie zasa spôsobí, že nositeľa reflexného prvku, nie je z niektorých uhlov dobre vidieť. To je mimochodom jeden z dôvodov, prečo odborníci odporúčajú, aby sa chodci nespoliehali iba na jeden reflexný prvok, napríklad na pásku na ruke.

Nie všetky reflexné materiály však dokážu chodca či športovca spoľahlivo ochrániť. Pre správny výber kvalitného materiálu je dobré sledovať štítok na výrobku. „Pomôckou pri voľbe môže byť certifikát kvality CE alebo značka rešpektovaného výrobcu, napríklad 3M™ Scotchlite™. Nemala by chýbať ani informácia o spôsobe prania a o tom, koľko pracích cyklov materiál vydrží bez toho, aby zmenil svoje vlastnosti. Ak odev s reflexnými materiálmi nosíte často, musíte počítať s tým, že aj jeho životnosť sa znižuje – je vystavený vonkajším vplyvom, láme sa a odiera. Preto sa oplatí investovať do kvality,“ upozorňuje Zuzana Orlichová.