PRACOVNÁ PORADŇA: viete koľko hodín môžete stráviť návštevou u lekára?

0
945

Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku, z dôvodu jeho vyšetrenia alebo ošetrenia na nevyhnutne potrebný čas, alebo ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času, najviac na 7 dní v kalendárnom roku (56 hodín), respektíve podľa dĺžky trvania pracovného pomeru.
„Definícia nevyhnutne potrebný čas je trochu ošemetná záležitosť, pretože zamestnanci často automaticky chápu návštevu lekára ako celodenné voľno. To však platí len vtedy, ak je na potvrdení od lekára napísané, že sa podrobil celodennému vyšetreniu,“ uviedol Miroslav Garaj, Country Manager Grafton Slovakia.
Návštevu lekára ste povinný nahlásiť zamestnávateľovi a lekár (alebo príslušné zdravotnícke zariadenie) je vám povinný vyznačiť na doklade, ktorý sa bežne označuje ako priepustka, dátum a dĺžku trvania vyšetrenia. Priepustku je potrebné doručiť zamestnávateľovi bez zbytočného odkladu, najlepšie hneď po vyšetrení, respektíve na druhý deň, vždy najneskôr do konca mesiaca, v ktorom sa uskutočnila návšteva lekára.