Začína sezóna alergií. Zvládnuť ich pomôže Vincentka

0
919

Nastupujúca jar býva najťažším obdobím pre alergikov. Vzduch je plný peľov, plesní a prachových častí štartujúcich odozvu imunitného systému, prejavujúcu sa nádchami a zápalovými procesmi. Rovnako ako pri klasickej nádche prináša úľavu osvedčený liek starých materí – Vincentka. Vincentka je 100 % prírodný produkt, svojou podstatou prírodná liečivá minerálna voda vyvierajúca v Kúpeľoch Luhačovice, s vysokým obsahom fluoridov a kyseliny boritej.

Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., ktorá vlastní práva na jej plnenie do fliaš, k tomu poznamenáva: ,,Vincentka pomáha pri peľových alergiách, keď pomáha udržiavať fyziologickú čistiacu schopnosť nosovej sliznice, umožňuje optimálne fungovanie tzv. slizničnej imunity. Je odporúčaná alergológmi pre zvládanie ťažkostí pri peľových a prachových alergiách. Najľahšie sa aplikuje prostredníctvom nosového spreja Vincentka. Požívanie Vincentky nie je obmedzené časovo ani frekvenciou použití za deň. Používa sa na zvlhčenie sliznice celej nosovej dutiny a nosohltanu predovšetkým pri pobyte v prostredí s nízkou relatívnou vlhkosťou vzduchu, v priestoroch vykurovaných ústredným kúrením a prostredí znečistenom najmä prachovými časticami. Rovnako tak sa odporúča vyčistiť si Vincentkou dutiny po príchode domov z jarnej prechádzky, kde sa do dýchacích ciest dostávajú alergény peľov, plesní a prachu.“

Vincentka predovšetkým pomáha zlepšovať dýchanie, keď prispieva k odstraňovaniu sekundárnych následkov a nepríjemných sprievodných prejavov ochorení dýchacích ciest. Dôležitú funkciu plní pri uvoľňovaní hlienov, ktoré blokujú dýchacie cesty, dutiny a hromadia sa v hrtane, nose a priedušnici. Svojou konzistenciou len veľmi ťažko dovoľujú ich vykašliavanie či vyfúkanie. Vtedy nastupuje Vincentka. Oxid uhličitý a soli v nej obsiahnuté, majú tú schopnosť, že rozpúšťajú hlieny a následne umožňujú pacientovi, aby sa ich zbavil. Všeobecne možno povedať, že Vincentka je najlepší podporný prostriedok pre uvoľnenie dýchania pri akútnych a chronických ochoreniach dýchacích ciest a alergiách.

Vincentka má, okrem prinášania úľavy pri nádche alergickej či klasickej, aj ďalšie použitie. Celkovým zložením hypotonickej kyselky s obsahom jodidov priaznivo ovplyvňuje obranyschopnosť v zmysle prevencie chronických bakteriálnych infekcií horných dýchacích ciest, chronickej rinitídy, sinusitídy a chronickej polypóznej nasopharyngitídy. U detí preventívne pôsobí proti rozvoju recidivujúcej tracheobronchitídy a rhinitídy. Aplikácia prípravku je vhodná aj po stavoch nosových operácií. Odporúča sa tiež proti vzniku suchých zápalov nosovej sliznice a na prevenciu jej recidív. Frekvencia ani dĺžka užívania nie je obmedzená. Sprej pomáha aj po operácii nosovej sliznice a nosovej prepážky a je možné ho doplniť Vincentkou z originálneho balenia 0,7 l.

,,Počas tehotenstva pomáha zvládať pocit vysušenej nosovej sliznice a keďže priaznivo ovplyvňuje obranyschopnosť v zmysle prevencie, je to veľmi vhodný prírodný prostriedok pre tehotné ženy. U dojčiat je možné použiť Vincentku nosový sprej Junior, ale je potrebná veľká opatrnosť pri aplikácii z dôvodu poranenia dieťaťa. Aby nepoškodil dutiny u detí, má Vincentka Junior špeciálny sprej s aplikátorom vyvíjajúci nižší tlak než bežný sprej. Najlepšie je ho použiť v tesnej blízkosti nosa tak, aby sa nezasúval do nosovej dierky. Mamičky sa nemusia báť ho aplikovať už malým dojčatám,“ odporúča J. Šumšal.

Vincentka je distribuovaná vo fľašiach prakticky bez zmeny. Výnimkou je odfiltrovanie železa, ktoré by inak zapríčiňovalo zakalenie balenej vody. Vincentka vo fľašiach má dvojročnú záruku. Pri správnom skladovaní bez prístupu svetla sa jej účinky ani po rokoch neznižujú.

Vincentka je taká účinná vďaka tomu, že obsahuje správne zloženie minerálnych látok a oxidu uhličitého. Tie vytvárajú nepriaznivé prostredie pre baktérie, rozpúšťajú hlieny, pomáhajú zvládať prejavy chorôb a pôsobia aj preventívne. Prispieva aj to, že osmolarita Vincentky je podobná osmolarite ľudskej krvi.

Vincentka sa pri každom z ochorení dýchacích ciest aplikuje určitým preferovaným spôsobom. Vincentku NASALIS a plastovú konvičku je najlepšie použiť pri dutinách. Aplikácia Vincentky v spreji je vhodná do nosa, prípadne do hrdla. Kloktanie Vincentky priamo z pohára alebo z fľaše je dobré na hrtan a hornú časť priedušnice. Aplikácia vdychovaním špeciálnymi inhalátormi je ideálna na dolné cesty dýchacie, kam sa nedá dopraviť predchádzajúcimi spôsobmi. Varenie Vincentky v odkrytom hrnci v kuchyni, či jej vdychovanie z vyvíjača pary, je tiež vhodnou formou inhalácie. Dobre pôsobí na horné i dolné dýchacie cesty, aj dutiny naparovanie pod uterákom nad Vincentkou, pretože aj zahriatie samotnou parou má pozitívne účinky a to rozširovanie ciev, ich prekrvenie a tiež pomáha zbaviť sa studených hlienov.

Využitie Vincentky je široké. Veľmi vhodná je na choroby žalúdka, ale aj na úpravu žalúdočnej kyseliny po nadmernom požívaní mastných jedál a alkoholických nápojov. Kvôli obsahu solí by mali byť opatrní ľudia s ochorením obličiek a pečene. Vo Vincentke sa okrem liečby akútnych ochorení môžeme aj kúpať, čo prebieha v Kúpeľoch Luhačovice, a. s. Minerálne kúpele tu pomáhajú celkovo organizmu pri pohybových ochoreniach, ale aj pri atopických ekzémoch, kožných problémoch.

Firma Vincentka tiež vyvinula celú škálu výrobkov, vyrobených na báze Vincentky. Získava sa z nej silný koncentrát a ten sa zapracúva do krémov, pastiliek, či zubných pást. Pri ochoreniach hrdla, angínach, ale aj strate hlasu sú veľmi dobré pastilky, ktoré často používajú aj ľudia, ktorí pracujú hlasom, ako sú speváci, moderátori a spíkri. Preukázateľne im pomáhajú vrátiť zdravie v tejto oblasti. Pastilky sú vyrábané s ovocnou a bylinkovou príchuťou. Rovnakú úľavu ako tradičná tekutá Vincentka prinášajú práve účinné soli z Vincentky, ktoré sú v nich aplikované.