Volali ste záchranku?

0
1998

20 rokov vzrušujúcej práce záchranára v novej knihe

Práca záchranára so sebou prináša mnoho uveriteľných aj menej uveriteľných príbehov. Špecialista urgentnej medicíny, pedagóg a neúnavný propagátor vzdelávania v oblasti prvej pomoci Viliam Dobiáš pretavil 20 rokov svojej záchranárskej praxe do novej knihy. Láskavý humor, trocha sarkazmu, ale aj zimomriavky vás budú sprevádzať od začiatku až po poslednú stránku. Na jej konci si možno uvedomíte, že mať anjela strážneho je v niektorých prípadoch nevyhnutné. Knihu Volali ste záchranku? nájdete už v týchto dňoch na pultoch slovenských kníhkupectiev.

Každodenné stretnutia s úrazmi, život ohrozujúcimi stavmi a nešťastiami vyžadujú od každého záchranára veľkú vnútornú silu a odhodlanie. O to väčšou vzácnosťou je, keď takýto človek zostane celý život zanieteným profesionálom, rozdávajúcim úsmev a pohodu.

Doc. MUDr. Viliam Dobiáš, PhD., špecialista urgentnej medicíny a čerstvý prezident Slovenského Červeného kríža, patrí k takýmto vzácnym ľuďom. Už viac ako 20 rokov pomáha zachraňovať zdravie a životy ľudí, pripravuje nových záchranárov, a zároveň neúnavne propaguje znalosť prvej pomoci.

„Počas svojej záchranárskej praxe som bol pri mnohých prípadoch a mnohé sa, žiaľ, až príliš často a zbytočne opakovali. Rozhodnutie napísať knihu príbehov vo mne zrelo dlhý čas, no za obdobie posledného roka sa o prvej pomoci hovorí viac ako inokedy, a preto som mal pocit, že teraz je ten správny čas. Dúfam, že príbehy v tejto knižke nebudú len zdrojom pobavenia, ale že ľudí nakopnú naučiť sa pomôcť do času, kým prídeme na miesto nešťastia my,“ uviedol Viliam Dobiáš.

Kniha, ktorá tu chýbala

Na dvesto stranách čitateľ knihy nájde mix napínavých situácií, životných skúseností a zdravého humoru. „Nová kniha docenta Dobiáša je zbierkou nielen jeho zážitkov, ale aj odrazom jeho osobnosti. Humor, správna dávka sarkazmu, ale aj veľká úcta k životu a svojim pacientom sú obsahom tejto skvelej knihy,“ uviedol MUDr. Branislav Budke, generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer, ktorá podporila vydanie knihy a ktorá stojí za osvetovým projektom Krajina záchrancov.

Za každou kapitolu je krátky dodatok, ktorý vysvetľuje, ako sa v podobnej situácii správne zachovať. Okrem osvetových dodatkov čitatelia na konci knihy nájdu aj malý „ťahák“. „Ak by ste sa chceli stať niekoho anjelom strážnym, zvládnutie postupov prvej pomoci je dobrým začiatkom. Do knihy sme preto vložili vytrhávací list, ktorý čitateľov naučí aspoň základy a dúfame, že ich inšpiruje k online kurzu aj praktickému nácviku prvej pomoci,“ dodal B. Budke.

Pokrstená fyziologickým roztokom

Kniha Volali ste záchranku? má za sebou aj netradičný krst. Čerstvý výtlačok knihy doviezli záchranári sanitkou priamo z tlačiarne. Následne ju pokrstil literárny publicista Dado Nagy fyziologickým roztokom, základnou medicínskou tekutinou, ktorá symbolicky dala novej knižke energiu do života.

Novinka vychádza vo vydavateľstve Dixit a je k dispozícii vo väčšine slovenských kníhkupectiev. Jej odporúčaná cena je 6,99 eur.