V oblasti Informačných technológií dominujú muži

0
878

Personalisti Grafton Recruitment spracovali dáta získané zo vzorky viac ako 2000 uchádzačov o prácu v oblasti Informačných technológií, ktorí prešli od januára 2013 v personálnej agentúre osobným pohovorom. Podrobná analýza mala za cieľ poukázať nielen na vek IT-čkárov, ich platové ohodnotenie, ale i zastúpenie žien a mužov v tomto sektore.

Pre nikoho asi nebude prekvapením, že oblasť informačných technológii je výlučne mužskou záležitosťou a to i napriek tomu, že existujú iniciatívy, ktoré majú za cieľ prilákať do tejto sféry viac žien.

Výsledky analýzy spoločnosti Grafton Recruitment poukázali, že z celkového počtu viac ako 2000 vyselektovaných kandidátov, boli ženy zastúpené len 8 %. Podobnú analýzu uskutočnil Grafton minulý rok v oblasti financií a bankovníctva, kde bol tento pomer výrazne v prospech žien, keďže až 69% všetkých uchádzačov z daného sektora tvorili ženy.

Vek IT odborníkov

Podľa veku uchádzačov je momentálne najviac IT odborníkov vo veku od 25 do 39 rokov. V tomto rozpätí bolo až 77% uchádzačov.

Platy v oblasti IT sú veľmi atraktívne

Priemerný plat sledovaných IT odborníkov sa pohybuje medzi 2 000 až 2 175 eur, pričom už nastupujúci absolventi majú v priemere od 1070 do 1300 eur.

Napriek tomu, že žien je v oblasti IT naozaj ako šafranu ich priemerné platy sú veľmi porovnateľné s platmi mužov v tomto sektore. Ak si však ich ohodnotenie rozdrobíme podľa vekových skupín, zistíme, že od 35 až do 49 zarábajú ženy menej v porovnaní s mužmi, a to o 800 až 1300 eur,“ uviedol Milan Kindernay, Senior IT konzultant, Grafton Recruitment.

Hľadáte si prácu v oblasti IT a telekomunikácií?

Pozrite si viac ako 120 aktuálnych pracovných ponúk. Ak by ste mali otázky, naši šikovní konzultanti vám radi poradia. Prípadne sa obráťte na našu kariérnu zónu.