V Kúpeľoch Luhačovice prebieha rezbárske sympózium, príďte sa pozrieť

0
808

Stále miesto v Luhačoviciach má rezbárske sympózium Krása v dreve ukrytá, ktoré sa koná v dňoch 6. až 11. júna. Téma pre tohtoročný 4. ročník je „Chvíľa pre odpočinok“. Klienti Kúpeľov Luhačovice (Lázní Luhačovice), a. s., obyvatelia Luhačovíc i návštevníci môžu sledovať rezbárov celý týždeň až do soboty pri práci v kúpeľnom parku pri hoteli Jestřabí. Prvý aj druhý deň rezbárskeho sympózia boli v znamení práce s motorovými pílami, ale jednotlivé kusy „materiálu“ sa pod rukami rezbárskych majstrov už začínajú meniť na umelecké diela. Organizátori pozývajú všetkých záujemcov, aby sa prišli pozrieť na prácu rezbárov na vlastné oči. Stojí to za to. Informoval o tom Ing. Jiří Dědek, MBA, výkonný riaditeľ Kúpeľov Luhačovice, a. s.

Na sympóziu sa zúčastňujú Martin Bořuta, Martin Cigánek, Petr Eschler, Peter Krajíček, Zdeněk Matyáš a Michal s Miroslavom Trnovským zo Slovenska. Hosťom tohtoročného ročníka je nevidiaca slovenská sochárka Marianna Machálová – Jánošíková, ktorá vytvára hlinené sochy a reliéfy. S umeleckou činnosťou začala v období, kedy definitívne stratila zrak v dôsledku vážneho ochorenia, teda zhruba v 22 rokoch.

Akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice pripravila tento rok bohaté kultúrne leto. Po drevárskom sympóziu bude predĺžený víkend od 16. do 18. júna už po štvrtý raz patriť Luhačovickému divadelnému stretnutiu, na ktorom sa predstavia tri amatérske divadelné súbory, ktoré majú na svojom konte opakovanú účasť na rôznych prehliadkach, kde získali mnohé ocenenia. Patrí k nim študentský Divadelný súbor Masarykovho gymnázia Vsetín, slovenské Divadlo na hambálku a divadlo Mrsťa Prsťa z Kouřimi. Kúpele Luhačovice pripravujú tento rok v Kúpeľnom divadle celý rad relácií tak z dramatického, ako aj hudobného žánru.

Tohtoročný jubilejný 25. ročník prestížneho Festivalu Janáček a Luhačovice otvorí po prvýkrát v histórii festivalu Janáčkova opera Jej pastorkyňa, ktorú uvedie v sobotu 11. júna na Kúpeľnom námestí pod taktovkou dirigenta Petra Šumníka operný súbor, spevácky zbor, orchester a balet Sliezskeho divadla Opava. Festival potrvá od 11. do 15. 7. 2016. Ďalej sa môžu hostia tešiť na svetovo preslávenú sopranistku Evu Urbanovú so slovenským tenoristom Peterom Bergerom, najlepšieho českého klaviristu Iva Kahánka, vynikajúceho hobojistu Viliama Veverku, najvýraznejšieho interpreta svojej generácie huslistu Jozefa Špačka, komorný orchester Czech Virtuosi a Janáčkov komorný orchester.

Veľkej pozornosti a obľúbenosti sa teší Akadémie Václava Hudečka, ktorá tento rok vstúpi do svojho 20. ročníka (1. – 12. 8.). Na otváracom koncerte vystúpi držiteľka ceny Thálie v roku 2007 sopranistka Anda-Louise Bogza. Svojich stálych priaznivcov má prehliadka komornej divadelnej tvorby Divadelné Luhačovice, ktorej kmotrom tento rok bude herec Roman Zach. Termín prehliadky je od 21. do 27. augusta. Od 7. do 10. septembra rozoznie Luhačovice krásna a mäkká slovenčina pri 4. ročníku Dní slovenskej kultúry. Hostia sa môžu okrem iného tešiť na vystúpenie folklórneho súboru Karpaty, vynikajúce divadelné predstavenie Malé manželské zločiny s Milanom Lasicom a Martou Sládečkovou a na koncert prvotriedneho swingového orchestra Fats Jazz Band.

Príjemnú pohodu a oddych nájdu hostia pri kolonádnych koncertoch, ktoré rozoznievajú v letnom období Kúpeľné námestie. Prežité chvíle pri koncerte Hudby Hradnej stráže a Polície ČR s ukážkou vystúpenie čestné jednotky Hradnej stráže (23. 6.) alebo krojovanej dychovej hudby Vlčnovjanka či vyhláseného Dixieland Jazzzubs a ďalších orchestrov patrí určite k pekným zážitkom. Svoje čaro má aj Klobúkový deň (11. 9.), ktorý organizuje Luhačovický okrášľovací spolok Calma. V mimosezónnom období pripravujú kúpele ponuku klubových programov v night clube hotela Alexandria****, kde zároveň po celý rok usporadúvajú pravidelné tanečné večery.

Kúpele Luhačovice aj tento rok očakávajú úspešnú sezónu a návštevnosť, ktorá sa ustálila v posledných dvoch rokoch na viac ako 33 000 klientov. Tohtoročná Kúpeľná sezóna v Kúpeľoch Luhačovice začala trojdňovým pásmom programov Otvárania prameňov v dňoch 6. – 8. mája.