Tip na tohtoročnú dovolenku: Bohemia – lázně, a. s., Karlove Vary

0
1066

V súvislosti so zmenou preferencií tohtoročných dovoleniek zaznamenávajú zvýšený záujem o pobyty domáce zariadenia cestovného ruchu. Nárast záujmu domácich klientov o strávenie dovolenky v kúpeľoch zaznamenala aj spoločnosť Bohemia-lázně, a. s., Karlove Vary. Oproti minulému roku mierne stúpa návštevnosť z Českej republiky i rezervácie pobytov na letné termíny. Výnimočnosť a atraktivitu Karlových Varov tento rok umocňujú aj akcie k 700. výročiu narodenia Karla IV. Kto si chce zabezpečiť pobyt na konkrétny termín, mal by sa poponáhľať, kým sú ceny priaznivé.

Riaditeľ spoločnosti Bohemia-lázně, a. s., Karlove Vary, Jiří Sluka, k tomu hovorí: „Aj keď česká klientela mierne rastie a v lete očakávame naplnené kapacity, z hľadiska celého roka neplytváme optimizmom. Počítame, že počet klientov bude rovnaký ako v uplynulom roku. V letných mesiacoch sa mení skladba klientov, a ak sa nič dramatické vo svete nestane, bude sezóna zhodná s minuloročnou. V porovnaní s vlaňajším prvým štvrťrokom došlo v prvom štvrťroku tohto roka len k nízkemu nárastu počtu klientov a to z Českej republiky, SRN a Ruska. Dĺžka prenocovania sa líši v jednotlivých mesiacoch. Ak začiatkom roka prichádzajú klienti na klasické liečebné pobyty, na konci štvrťroku sú ovplyvnení nielen túžbou cestovať, ale aj pekným počasím. Rastie počet klientov, ktorí si doprajú relaxačné, kratšie pobyty.“

Dodáva, že kúpeľný pobyt má oproti pobytu pri mori výhodu v tom, že za porovnateľnú alebo nižšiu cenu klient získa okrem stravy a ubytovania tiež kvalitnú zdravotnícku starostlivosť – minimálne 3 procedúry za deň, lekárske prehliadky, 24 hodinovú pohotovostnú starostlivosť sestier a lekárov. Cestovanie nebýva tiež tak náročné, odpadajú problémy s aklimatizáciou a nebezpečenstvom spojeným s nevhodným jedlom alebo nepríjemnosti s nedostatočnou kvalitou ubytovania.

Karlove Vary sú ideálnym miestom pre strávenie atraktívnej dovolenky. Nájdete tu bohatý kultúrny program, nádhernú architektúru, krásy prírody a jedinečné liečivé pramene. Bohemia-lázně, a. s., Karlove Vary, ponúkajú kúpeľné liečebné pobyty (komplexná a príspevková starostlivosť) zamerané na liečbu tráviaceho traktu a pohybového ústrojenstva, relaxačné a rekondičné pobyty. Balneoprevádzka s viac ako 45 druhmi procedúr a s novým rehabilitačným bazénom a moderným wellness centrom poskytuje nadštandardné vybavenie a profesionálnu starostlivosť na báze termominerálnej vody. Poloha v bezprostrednej blízkosti kolonád, vlastné garáže, príjemné ubytovanie, nové konferenčné priestory, široká paleta doplnkových služieb sú hlavnými konkurenčnými výhodami spoločnosti. Liečebné kúpeľné pobyty v Bohemia-lázních prebiehajú v sanatóriu Kriváň a hoteloch Slovan a Concordia. Budovy Bohemia-lázní patria k typickej kúpeľnej architektúre Karlových Varov z konca 19. a začiatku 20. storočia.

Karlove Vary sú známe najväčšou koncentráciou liečivých prameňov na svete. Nájdete tu 206 hotelov, 15 prameňov na 7 kolonádach, 48 procedúr, 22 prechádzok. V dnešnej dobe majú Karlove Vary 5 (niekedy sa uvádza 7) kúpeľných kolonád, v ktorých je verejnosti karlovarská minerálna voda prístupná v 15 prameňoch. Základom tradície karlovarskej kúpeľnej liečby je neopakovateľný a jedinečný prírodný zdroj – minerálna voda, ktorej liečebné účinky sú preverené storočnou praxou. Okrem minerálnej vody sa na liečbu používa aj oxid uhličitý a rašelina z náleziska neďaleko Karlových Varov.

Karlove Vary majú čo ponúknuť počas celého roka a návštevníci si tu vždy nájdu zaujímavé akcie, podľa svojich záujmov. Vo Varoch sú stále výstavy v Galérii umenia či v Becherovej vile, k dispozícii sú aj múzeá Becherovky, sklárne Moser, Múzeum voskových figurín a výlety do okolia. V prípade, že si klienti chcú urobiť dlhšie výlety, k dispozícii je im vlastná cestovná kancelária Kaleidoskop Travel. Predáva aj vstupenky na koncerty a to prostredníctvom portálu Infocentra Karlove Vary www.vstupenky.karlovyvary.cz.

Blízkosť mesta Karlových Varov s hranicami so Spolkovou republikou Nemecko ponúka rad výziev v oblasti cestovateľských zážitkov. Medzi najnavštevovanejšie miesta patria Drážďany s galériou Starých majstrov, alebo mesto hudobného skladateľa Richarda Wagnera – Bayreuth, kde sa snúbi história s nákupmi. Do týchto miest sa z Karlových Varov návštevníci dostanú v priebehu 2 hodín, preto sú vhodné aj na popoludňajšie výlety. Ďalšie vyhľadávané miesta sú Praha a kúpeľný trojuholník, Český Krumlov a Mariánské Lázně so svojou spievajúcou fontánou a možnosťou zážitkovej večere v historických priestoroch pivovarskej reštaurácie Ve Skále. V blízkosti Karlových Varov je možnosť navštíviť hrad Loket, zámok Kynžvart alebo zámok Bečov s relikviár sv. Maura.

Celý rok 2016 sa nesie v znamení sedemstého výročia narodenia Karla IV. Pri tejto príležitosti bola vytvorená aj webová stránka 700.karlovyvary.cz, kde sú všetky akcie plánované k tomuto významnému výročiu. Medzinárodný filmový festival Karlove Vary je najvýznamnejšou akciou v meste. V roku 2016, sa v dňoch 1. až 9. júla 2016, bude konať už 51. ročník. Čaká vás tu bohatý sprievodný program, koncerty, večierky a veľa vystúpení. Tradičným spestrením augustových letných dní sú koncerty Karlovarského symfonického orchestra na kolonádach pre všetkých prítomných. Vstupné sa neplatí.

Medzi 27. a 28. augustom 2016 môžete ísť fandiť na Rolavu či do kúpeľného centra, kde sa bude konať City Triathlon 2016 (Plávanie + Bicykel + Beh = Triathlon). Máte radi svetelné produkcie? Potom si určite v diári vyznačte termín 2. – 3. 9., kedy sa Karlove Vary rozsvietia rámci audiovizuálnej show Kráľovská cesta Karla IV. – 700 rokov s nami. Na trase od Alžbetiných lázní k Cisárskym si užijete napr. videomapping, laserové show a waterscreen projekcie. Prostredníctvom „Dní európskeho dedičstva“ sa od 3. do 4. septembra otvárajú brány najzaujímavejších architektonických, archeologických, technických a sakrálnych pamiatok, múzeí, galérií, knižníc aj ďalších objektov a priestorov, vrátane tých, ktoré sú inak neprístupné.

Karlovarský folklórny festival od 6. do 11. septembra 2016 si kladie za cieľ chrániť a oživovať zvyky, tance a ľudovú hudbu Karlovarska. Dvořákova karlovarská jeseň – meno Antonína Dvořáka nesie jeden z najstarších hudobných festivalov v Európe. XXXIII. Medzinárodný jazzový festival sa uskutoční v Karlových Varoch v dňoch 10. – 20. októbra. Tohtoročný ročník je šestnástym, kedy Jazzfest organizuje združenie Jazzový kruh na čele s riaditeľom a súčasne aktívnym účastníkom diania – saxofonistom Milanom Krajícom. Medzinárodný filmový festival turistických filmov Tourfilm 2016 sa koná v dňoch 30. 9. – 2. 10. 2016. Medzinárodná spevácka súťaž Antonína Dvořáka bude v termíne od 4. do 11. novembra. V roku 2016 je v Karlových Varoch na čo sa tešiť.