Správne vetranie výrazne ovplyvňuje kvalitu bývania

0
1165

Bežný Stredoeurópan trávi až 90 % času v interiéri. Kvalitu vzduchu v budovách ovplyvňuje okrem iných faktorov aj správne vetranie. 

Kvalita vzduchu v budovách býva často horšia ako ovzdušie vonku. Problémom je vyššia vlhkosť, prašnosť, rozličné nečistoty a pachy. Nedostatočné a nesprávne vetranie budov môže nielen zvýšiť náklady na kúrenie, ale aj negatívne ovplyvniť naše zdravie. „Miesta s vyššou vlhkosťou, ktorá sa pohybuje okolo 70 %, sú náchylné na tvorbu plesní. Tie predstavujú značné riziko nielen pre alergikov, ale v horšom prípade môžu vyvolávať ťažké ochorenia dýchacích ciest, niektoré druhy dokonca až vznik nádorových ochorení,“ upozorňuje Ing. Ľubica Šimkovicová, podpredsedníčka Inštitútu pre energeticky pasívne domy.

Kvalitu vnútorného prostredia možno ovplyvniť už aj pri samotnej stavbe objektu, a to použitím kvalitných ekologických materiálov. „Ideálne riešenie pre kvalitu vzduchu v interiéri ponúkajú pasívne domy. V nich je vetranie zabezpečené vetracou jednotkou s rekuperáciou (spätné získavanie tepla), funguje ako pľúca budovy,“ vysvetľuje Vladimír Balent, špecialista zo spoločnosti ISOVER. Úlohou tejto jednotky je neustále privádzať a distribuovať čerstvý vzduch do celého domu, zabezpečovať rovnomernú teplotu a využívať ohriaty spotrebovaný vzduch napríklad z kuchyne či kúpeľne na vykurovanie. „Bezchybne však dokáže fungovať len v prostredí, kde je zabezpečená vzduchotesnosť konštrukcie budovy, kde sú kvalitné okná a objekt je v dostatočnej hrúbke dobre zaizolovaný kvalitnými tepelno-izolačnými materiálmi,“ dopĺňa Vladimír Balent.

Ako vetrať účinne a efektívne?

Najčastejšou chybou pri vetraní miestností je otváranie okien do ventilačnej alebo mikroventilačnej polohy. Takéto vetranie nie je dostatočné a výmena vzduchu v miestnosti môže trvať až dve hodiny. Vetrať treba krátko, intenzívne a niekoľkokrát denne. Otvorením okien či balkónových dverí dokorán sa vydýchaný a vlhký vzduch nahradí čerstvým a suchším už za 5 až 10 minút. To platí aj v prípade, že je vonku vlhko, pretože ohriatím vzduchu v domácnosti vlhkosť rapídne klesne. Za túto dobu zároveň nestihnú ochladnúť steny a po zatvorení okien a opätovnom zapnutí radiátorov sa miestnosti rýchlejšie vyhrejú. Najideálnejšie je vyvetrať hneď ráno a potom ešte aspoň dvakrát za deň (závisí aj od veľkosti vetraných priestorov). Pokiaľ sa v domácnosti pohybujete celý deň, je vhodné vetrať častejšie. Optimálna vlhkosť vzduchu by pritom nemala prekročiť 50 % a teplota by sa mala pohybovať okolo 20 až 21˚C.

Správne vetranie je dôležité najmä preto, že vysokou vlhkosťou sa v lepšom prípade orosia okná, v tom horšom hrozí vznik zdraviu škodlivých plesní na stenách. K zvyšovaniu vlhkosti v domácnosti prispieva varenie, umývanie riadu, sušenie bielizne, sprchovanie, ale aj väčší počet osôb, pretože vydychujeme aj vodnú paru. Vlhkosť v domácnostiach môžeme pritom znížiť jednoducho – používaním odsávacích ventilátorov v kuchyni či kúpeľni a tiež tým, že sa naučíme pri varení používať pokrievky. Odľahčíme tak nielen záťaž na naše zdravie, ale aj účet za energie.