SLOVENKY VNÍMAJÚ VEK AKO MERADLO KRÁSY: PÄTINA Z NICH RADŠEJ ANI NEOSLAVUJE NARODENINY

0
906

Kozmetická značka Dove pokračuje v napĺňaní svojho poslania, ktorým je dodávať ženám sebavedomie a pomáhať im objavovať svoju vlastnú krásu. Po tom, čo sa značka snažila presvedčiť ženy, aby sa na seba do zrkadla viac usmievali, sa teraz zamerala na to, ako ženy vnímajú svoju krásu v súvislosti s vekom. V rámci novej kampane značky Dove s názvom How Old Are You? (v slovenčine Koľko máte rokov?) predstavuje výsledky prieskumu, ktorý zmapoval, ako veľmi ovplyvní sebavedomie Sloveniek jedna jednoduchá otázka: Koľko máte rokov? Dobrou správou je, že v porovnaní so svetom riešia Slovenky svoj ​​pribúdajúci vek o niečo menej, napriek tomu by však necelá pätina najradšej vôbec neslávila narodeniny a 49 % žien by si prialo vyzerať mladšie.

S vekom moja krása odchádza

Presne toto si hovorí 75 % žien v Slovenskej republike, ktoré by si zároveň priali vyzerať o niečo mladšie. Ostych kvôli vyššiemu veku pred kamarátmi, kolegami v práci, ale napríklad aj ľuďmi, ktorých vidíme po prvýkrát v živote, nás prepadáva najviac už okolo veku tridsaťsedem rokov (vo svete už okolo veku tridsaťjeden). Prečo to tak ale je? Ženy na celom svete uviedli, že pociťujú veľký tlak zo strany spoločnosti. Mladosť ako synonymum krásy na nás skrátka číha na každom rohu.

Okrem vplyvu spoločnosti (18 %) uviedli Slovenky prekvapivo tiež to, že sa ich vyšší vek stáva témou aj u ich najbližších ako sú partner (13 %) a ďalej priatelia (8 %), či manžel (3 %). Tým sa od zvyšku sveta, kde sú tieto čísla výrazne nižšie, líšime. Nastáva teda logická otázka, ako si máme pripadať krásne, keď aj od tých, ktorí by nás mali, naopak, o našej kráse uisťovať, počujeme opak.

„Ak nemáme šťastie na podporujúcich rodičov, či dobrý príklad matky, je určite ťažšie vybudovať si sebavedomie prameniace z našej krásy bez ohľadu na vek,“ hovorí Karin Řeháková, odborníčka na ženskú dušu značky Dove a dodáva: „Často pomôže čerpať z pozitívnych reakcií nášho okolia a dobrých kamarátov. Sebaprijatie a schopnosť mať sa rada sú neľahké úlohy pre mnoho žien. Treba však povedať, že fyzický zjav veľmi úzko súvisí s našou psychikou. Mladá duša náš vzhľad významne omladzuje. Každopádne, vrásky od smiechu na našej tvári veľmi vypovedajú o našom emočnom živote a za to sa zdravá žena nemá dôvod hanbiť.“

Koľko máte rokov?

Tak presne táto otázka sa stala nočnou morou pre skoro 88 % slovenských žien, ktoré sa na ňu zdráhajú odpovedať. Otázka veku v ženách tiež často vyvoláva negatívne pocity (tretina Sloveniek, 64 % žien vo svete). Pripadáme si totiž príliš staré (14 %), s vyššou váhou (14 %) a neatraktívne (7 %). To nie príliš veselé zistenie, však?

Sú situácie a poznáme to, bohužiaľ, všetky, keď by sme si priali vymazať pár rokov. Väčšinou pomýšľame na omladnutie v situácii, keď chceme získať nového partnera, chceme zapadnúť medzi nových kamarátov, alebo sa uchádzame o prácu.

Niet však pochýb o tom, že vek je pre ženu dôležitým meradlom krásy, a preto sa s pribúdajúcim vekom cíti byť frustrovaná a iba 11 % je so svojím vekom vyrovnaných a je naň dokonca pyšných. Už je preto načase zmeniť spôsob myslenia a na otázku, Koľko máme rokov?, naučiť sa úprimne odpovedať. Napríklad: „Som krásna 40 rokov!“