Rebríček najteplejších podlahových krytín

0
2563

Podlahová krytina je najdôležitejšou súčasťou interiéru a už pri jej výbere by ste mali mať predstavu, čo od podlahovej krytiny očakávate. Medzi základné parametre podlahy patrí životnosť, tvrdosť, hlučnosť, náročnosť údržby a tepelnoizolačné vlastnosti. Z hľadiska užívateľského komfortu je teplá podlaha na nezaplatenie. Poradíme vám, ako si správne vybrať.

Pri výbere podlahovej krytiny je veľmi dôležité brať do úvahy charakter miestnosti, do ktorej ju vyberáte. Podlaha by okrem estetiky mala spĺňať aj funkčné požiadavky, ktoré nenarušia kvalitu a komfort bývania.

V prípade systému podlahového vykurovania je teplota podlahy o 2 až 3°C vyššia ako teplota vzduchu pri hlave, čo dokonale vyhovuje ľudskej fyziológii. „V súčasnosti možno systém podlahového vykurovania inštalovať takmer pod každý typ podlahovej krytiny. Výnimkou nie sú ani drevené alebo laminátové parkety,“ vysvetľuje Radomír Shromáždil obchodný riaditeľ spoločnosti KPP SK s.r.o. Ak neuvažujete nad inštaláciou podlahového vykurovania, treba sa tiež zamyslieť aj nad tepelnoizolačnými vlastnosťami krytiny.

Chodidlá sú prakticky v stálom kontakte s podlahou, a preto je dôležité, aby bola krytina pocitovo teplá. Predstavíme vám rôzne druhy podlahových krytín, ktoré svojimi tepelnoizolačnými materiálmi zabezpečia komfort celej rodine.

Drevená podlaha nie je len na okrasu

Odborníci sa zhodujú, že drevené podlahy sú pocitovo najteplejšie a sú príjemné aj pre bosú nohu. Na rozdiel od laminátovej krytiny majú drevené podlahy lepšie tepelnoizolačné vlastnosti. V praxi to znamená, že drevené podlahy lepšie akumulujú teplo a sú na dotyk teplejšie. Navyše majú aj menšiu krokovú hlučnosť. Výrobcovia neustále prichádzajú s novými technológiami povrchových úprav, ktoré zjednodušujú ich údržbu. Drevené podlahy preto patria právom medzi kľúčových hráčov na trhu s podlahovými krytinami. Prémiové podlahy Kährs vynikajú jedným z najlepšie ošetrených povrchov medzi podlahovými krytinami. Laminátové parkety sú cenovo výhodnejšou alternatívou k dreveným podlahám. Spoločnosť WINEO ponúka dekory rôznych drevín s reálnym povrchom. Laminátová podlaha je veľmi obľúbená vďaka vysokej odolnosti, nižšej cene a jednoduchej údržbe.

Kameň, textil alebo drevo?

V novostavbách a rekonštrukciách sa čoraz častejšie presadzuje vinylová podlahová krytina. Vinyl má výborné tepelnoizolačné vlastnosti a vynikajúcu odolnosť proti vode a väčšine kvapalín, čo umožňuje jeho použitie v rôznych prostrediach. Údržba je nenáročná a ľahko sa čistí. Výrobcovia vinylovej podlahy ponúkajú množstvo dekorov. Značka mFLOR sa vyznačuje najmä imitáciou dreva a kameňa. Podlahy značky 1FLOOR ponúkajú krytinu s textilnou štruktúrou. „Vinylová krytina je vysoko odolná proti opotrebovaniu. Z tohto dôvodu je vhodná do domácností, ale aj do prevádzok s väčšou záťažou, ako sú napríklad hotely, obchody alebo kancelárie,“ vyzdvihuje Radomír Shromáždil obchodný riaditeľ spoločnosti KPP SK s.r.o.

Prírodná, farebná a hrejivá – ideálna pre deti

Čoraz obľúbenejšou podlahovou krytinou je plávajúca podlaha Marmoleum® click, ktorá je vyrobená z čisto prírodných materiálov. Jej povrch je príjemný a hrejivý, a preto je vhodná najmä do domácností s malými deťmi, ktorým nič nebráni sa na nej pohodlne a bezpečne hrať. Jej antistatický povrch obmedzuje množenie baktérií a je farbený čisto prírodnými pigmentami. Preto je táto krytina ideálna pre alergikov a astmatikov. Ďalšou jej výhodou je nenáročná údržba.