Prvý ročník festivalovej prehliadky súťažných filmov 2014 z Berlinale, Benátok a Cannes – Be2Can

0
1016

Na jeseň 2014 sa v Českej a Slovenskej republike predstaví divákom nový festival súťažných filmov z najlepších filmových festivalov: Berlinale, Benátok a Cannes. Be2Can sa predstaví divákom v Prahe a v Brne v termíne od 24. do 29. septembra a v Bratislave od 30.9. do 5.10.2014.

Be2Can – Berlín, Benátky, Cannes. Prestížne medzinárodné filmové festivaly, na ktorých súťaží o najvyššie ocenenie rad pútavých a zaujímavých snímok a ďalšie kvalitné snímky sa premietajú v oficiálnom programe mimo súťaže. Vybrané filmy si budú môcť diváci vychutnať aj v Českej a Slovenskej republike. Kino Lucerna (Praha), kino Art (Brno) a Kino Film Europe (Bratislava) zaradí festival Be2Can do svojej programovej skladby v termíne od 24. septembra do 5. októbra 2014 .

Zlatý medveď, Zlatá palma či Zlatý lev sú len špičkou ľadovca, ktoré festival divákom ponúkne. Súťažných sekcií je na festivaloch veľa a cien, ktoré sa na festivaloch udeľuje, tiež. Spoločnosť Film Europe Media Company, ktorá koncept festivalu pripravila, zaradí do festivalového programu niektoré zo svojich snímok. Rovnako tak sa divákom v rámci Be2Can predstavia aj snímky ďalších distribučných spoločností či filmy, ktoré doteraz nemajú v Českej a Slovenskej republike svojho distribútora.

„Český a slovenský divák by mal vidieť súťažné filmy z najlepších festivalov v ucelenej prehliadke. Cieľom je sprostredkovať nielen film, ale aj makrodramaturgický pocit, aký majú iba priami návštevníci „A“ svetových festivalov. Súťaž v Cannes, Berlíne a Benátkach je vždy o tom najlepšom, čo sa vo svete za uplynulý rok natočilo. Be2Can preto oživuje koncept, ktorý iné slovenské a české festivaly z programových a finančných dôvodov opustili. Okrem našich filmov budeme pri zostavovaní programovej skladby spolupracovať s distribútormi, ktorí majú práva na súťažné filmy, ale budeme sa snažiť priniesť aj tie súťažné filmy, ktoré ešte distribútora nemajú. Filmy sa na Be2Can v pražskej Lucerne, v brnianskom Arte a v bratislavskom Kine Film Europe zahrajú iba raz. Do ďalšej festivalovej alebo riadnej distribúcie potom pôjdu v priebehu nasledujúcich mesiacov. Be2Can bude tiež aj o systematickej reflexii vkusu a výberu dvoch najvýznamnejších a najvplyvnejších festivalových riaditeľov súčasnosti. Thierryho Fremauxa, riaditeľa Cannes Film Festivalu a Dietra Kosslicka, riaditeľa Berlinale,“ uvádza ku konceptu festivalu Be2Can prezident spoločnosti Film Europe Media Company Ivan Hronec.

Filmy, ktoré do projektu Be2Can zapojí Film Europe, sú:

Zimný spánok (Winter Sleep, r. Nuri Bilge Ceylan) – víťaz Zlatej palmy, Cannes 2014

Kmeň (The Tribe, r. Myroslav Slaboshpytskiy) – cena Grand Prix Týždňa kritikov, Cannes 2014

Leviathan (r. Andrey Zvyangintsev) – cena pre Najlepší scenár, Cannes 2014

Jimmyho sála (Jimmy ‚ Hall , r. Ken Loach) – official selection, nominácie na Zlatú palmu, Cannes 2014

Zbohom, jazyk (Adieu au langage, r. Jean – Luc Godard) – official selection, nominácie na Zlatú palmu, Cannes 2014

Clouds of Sils Maria (r. Olivier Assayas) – official selection, nominácie na Zlatú palmu, Cannes 2014

Vyššia moc (Force majeure, r. Ruben Östlund) – Jury Prize v sekcii Un Certain Regard, Cannes 2014

Keď zvieratá snívajú (When Animals Dream, r. Jonas Alexander ARNB SK) – Un Certain Regard, nominácie na Queer Palm, Cannes 2014

In Order of Disappearance (r. Hans Petter Moland) – official selection, nominácie na Zlatého medveďa, Berlinale 2014

Diplomacy (r. Volker Schlöndorff) – špeciálne uvedenie, Berlinale 2014

Ďalej potom víťazné snímky z minulých festivalov:

Sacro GRA (r. Gianfranco Rosi) – víťaz Zlatého leva, Benátky 2013

Život Adèle (r. Abdellatif Kechiche) – víťaz Zlatej palmy, Cannes 2013

Pozícia dieťaťa (r. Calin Peter Netzer) – víťaz Zlatého medveďa, Berlín 2013

Veľká nádhera (r. Paolo Sorrentino) – víťaz Oscara pre Najlepší zahraničný film roka 2013

Tu to musí byť (r. Paolo Sorrentino) – víťaz Ceny Ekumenickej poroty, Cannes 2012

Faust (r. Alexander Sokurov) – víťaz Zlatého leva, Benátky 2011

Strom života (r. Terrence Malick) – víťaz Zlatej palmy, Cannes 2011

O uvedenie ďalších záberov z tohtoročnej súťaže v Berlíne, Cannes a Benátkach z ponuky ostatných distribučných a licenčných spoločností sa v týchto chvíľach rokuje. Podrobnú tlačovú správu o programe, partneroch, hosťoch a delegáciách Be2Can v Prahe, Brne a Bratislave spoločnosť Film Europe prinesie pred festivalom.