Pozor na slnko! Pokožke môže ublížiť viac, ako si myslíte

0
1041

Krásne slnečné počasie nás láka tráviť viac času vonku a tým vystavovať pokožku priamym slnečným lúčom. Pigmentové škvrny sa tvoria nielen pri pobyte na slnku, ale aj pri hormonálnej zmene alebo sú geneticky dané. Akú prevenciu by ste mali zvoliť, aby ste po lete nevyzerali ako gepardie mláďatá? Dermatologička MUDr. Nadežda Suchá radí, ako sa chrániť pred vznikom pigmentových škvŕn.

Príčiny vzniku pigmentových škvŕn

„Poruchy pigmentácie sú najčastejšie tvorené základnými typmi fyziologických farbív – melanínom, hemoglobínom alebo karoténom,“ upresňuje odborníčka.Faktorom vplývajúcim na vznik pigmentových škvŕn je UV žiarenie,nielen pri pobyte na slnku, ale aj v soláriu. Ďalším spúšťačom hyperpigmentácie môže byť spojenie UV žiarenia s niektorými parfumami a kozmetickými prípravkami s obsahom prírodných silíc. „Pigmentové fľaky sa môžu objaviť po zahojení zápalových dermatóz a v gravidite ich vznik podmieňujú hormóny estrogén a progestéron.Rizikom je aj užívanie hormonálnej antikoncepcie alebo substitučnej liečby počas menopauzy,“ upozorňuje dermatologička a dodáva:„Hyperpigmentácia môže byť tiež prejavom niektorých metabolických ochorení, avšak s týmto prípadom sa v bežnej praxi nestretávame často.“Starecké škvrny vznikajú na miestach, ktoré boli najčastejšie vystavované slnečnému žiareniu a postihujú až 90% ľudí nad 50 rokov bez ohľadu na typ pleti.

Typy hyperpigmentácie

Počet melanocytov je u všetkých ľudí približne rovnaký, avšak líši sa tvorba melanínu. Podľa stupňa pigmentácie sa následne určuje fototyp pokožky.Najčastejšie sa vyskytujúca pigmentácia je chloazma. Tvorí sa na čele, lícach, spánkoch a na miestach opakovaného mechanického dráždenia kože. „Chloazma vzniká v dôsledku zvýšenej tvorby ženských hormónov, ale aj niektorých ochorení,“ upozorňuje doktorka a dodáva:„Poznáme tri typy hyperpigmentácii a to epidermálnu melanózu, pri ktorej ide o nahromadenie pigmentu v pokožke. Ďalším typom je dermálna melanóza. Pri tomto type je farba škvŕn hnedo-šedá a vzniká pri nahromadení pigmentu v zamši. Posledným typom je zmiešaný typ, ktorý sa vyznačuje zvýšeným množstvom melanínu v epiderme a v melanofágoch v koži.“

Náš tip: Skin inBalance Pigment denný krém 50 ml/16,94€ je vhodnýnapleť so sklonom k hyperpigmentácii a zároveňnaredukciupigmentovýchškvŕn s UV ochranou (SPF20). Pleťovýkrémobsahujeextraktzožeruchyzosvetľujepigmentovéškvrny a regulujenadmernúprodukciumelanínu, spolu s genisteínomzosójepôsobíprotizápalovoaantioxidačne.

Prevencia nad zlato

  1. Vyhýbajte sa pobytu na slnku medzi 10:00-15:00 hodinou
  2. „Aj keď nejde o úmyselnéopaľovanie, tvár by mala byť chránená denným krémom s ochranným faktorom 10-15 UVB a UVA,“ radí odborníčka a dodáva: „Je vhodné používať BB, prípadne CC krémy, ktoré spájajú krycí efekt a UV ochranu.“

Náš tip: Doliva BB Cream 50 ml/10,95€tentokrém v sebeukrýva 6 účinkov a to zmierňujevrásky, poskytuje 24-hodinovú hydratáciu, posilňujepokožku, zjednocuje a jemnetónujepleť, pokožkazískavasvieživzhľad a má UV ochranu (SPF 20).

  1. Pri cielenom opaľovaní by ste mali chrániť svoju pokožku opaľovacím krémom s ochranným faktorom 30-50 UVB a UVA v závislosti od pásma a fototypu.
  2. Dodržiavajte pitný režim.
  3. Pokožke pravidelne vystavovanej slnečnému žiareniu doprajte hydratačný krém. Odložte produkty s obsahom ovocných kyselín a retinoidov, pretože sú fotonestabilné a na svetle oxidujú.
  4. Na pokožku vystavovanú priamemu slnečnému žiareniu neaplikujte parfum. Používajte radšej body mist.
  5. Pri užívaní antibiotíksa snažte vyhýbať priamemu kontaktu so slnkom
  6. V lete nepoužívajte píling, oslabíte si tým prirodzenú ochrannú bariéru pokožky.
  7. Nepreháňajte to s lakovaním vlasov, aj tým si môžete spôsobiť pigmentácie.

Nás tip: Skin inBalance špeciálny nočný krém 20 ml/19,95€vďakaobsahuextraktuzožeruchy a kyselinysalicylovejpôsobíintenzívnenatmavémiestanapokožkeakosústareckéčipigmentovéškvrny.