Pokrývač Tomáš Šidlo: Stavte na kvalitu keramických škridiel TONDACH

0
910

V súčasnosti je najlepší čas na výmenu škridly a ďalšie pokrývačské práce. Slnečné počasie praje prácam pri otvorenej streche a riziko dažďa  a zatečenia je oproti iným ročným obdobiam menšie. Navyše akciové ceny pravých pálených škridiel sú veľmi priaznivé a na kvalitných pokrývačov netreba čakať v poradovníku celé mesiace, kým prídete na rad.

Hovorí jeden z najlepších pokrývačských majstrov na Hornej Nitre Tomáš Šidlo, majiteľ firmy Š+Š z Nitrianskeho Rudna: ,,Tohtoročná strechárska sezóna sa kvôli daždivému počasiu rozbieha pomalšie ako vlaňajšia, ale o to väčší nápor očakávame v letných mesiacoch. Tento rok by mal pokračovať boom v malom stavebníctve, predovšetkým pri rekonštrukciách rodinných a bytových domov a ich novej výstavbe. Mnohí stavebníci odkladali výmeny strešnej krytiny v súvislosti so zatepľovacími dotáciami, či inštaláciou dotovaných slnečných kolektorov a panelov. Platí tu jednoduchá logistická zásada – výmena strešnej krytiny musí predchádzať zatepľovaniu, inak môže dôjsť k poškodeniu omietok i samotného zateplenia. Rovnako tak sa musí strešná krytina opraviť, či vymeniť pred inštaláciou slnečných kolektorov, alebo panelov. Pokiaľ chcete robiť všetky tieto práce, najlepšie poradie je nasledujúce – výmena krytiny, osadenie panelov a kolektorov a zateplenie. Pod zateplením totiž môžete skryť trasy vedúce na strechu.“

Ďalej upozorňuje nato, že strecha by sa mala meniť len raz za život. Dnešné materiály už umožňujú garantovať jej dlhú životnosť a trvácnosť, preto nie je namieste na nich šetriť Rovnako tak sa však neoplatí šetriť ani na pokrývačoch. Cena práce je pomerne vysoká a zvyčajne tvorí až polovicu z konečnej ceny. Skutočných odborníkov, ktorí dokážu odviesť  poctivú profesionálnu prácu so zárukou, nie je na trhu až tak veľa. Roky praxe sa nedajú nahradiť žiadnym rýchlokurzom. Pochybní fuškári ani nemôžu poskytnúť záruku. Neodborne vykonané práce sa vypomstia v podobe zatekajúcej strechy, hnití krovu, plesnivení podkrovia, izolácií a omietok. Akékoľvek poškodenie, hlavne skryté, ktoré by malo za následok zatekanie a následné hnitie krovu, plesnivenie v podkroví, v izolácii a omietkach, nestojí za zdanlivú úsporu pár eur.

,,Z mojich dlhoročných pokrývačských skúseností môžem odporúčať, že najlepším materiálom na strechy so sklonom najmenej 12 stupňov, je pravá pálená keramická škridla. Veľmi dobré skúsenosti mám s výrobkami značky Tondach, ktoré sú k dispozícii vo viac ako 25 odtieňoch. Tieto krytiny sú farebne stále, trvácne a odolné a majú až 33 ročnú záruku. Pritom ich životnosť je minimálne 80 rokov bez akejkoľvek údržby. So škridlami Tondach sa pokrývačom dobre pracuje a veľkou výhodou pre kvalitné pokrývanie hlavne členitých striech s množstvom rôznych ukončení a vikierov, je kompletný strešný systém, zahŕňajúci rozsiahle keramické a nekeramické príslušenstvo. Keramické doplnky sú pritom v rovnakom farebnom prevedení, ako je farba základnej škridly, čo sa prejaví v konečnom farebnom prevedení strechy ako estetického celku. Dvojité hlavové a bočné drážky zabezpečujú ochranu pred dažďom a vetrom. Škridly Tondach s variabilným latovaním sú vhodné najmä na rekonštrukcie, čo umožňuje cenovo výhodnú obnovu strechy,“ povedal T. Šidlo.

Dodal, že každý záujemca o rekonštrukciu strechy, či položenie novej, by si mal dať urobiť u zhotoviteľa cenový návrh. Pri rozhodovaní o pridelení zákazky by mal potom brať do úvahy nielen konečnú cenu, ale aj referencie od zákazníkov a záruky na celé dielo. ,,Záloha na práce býva zvykom, ale renomovaný zhotoviteľ si ju vyberie zvyčajne až keď nastúpi na stavbu. Takýto postup je v záujme ochrany zákazníka,“ upozornil T. Šidlo.