5 jednoduchých krokov k dokonale čistým oknám

0
1012

Umývanie okien len máloktorá pani domu označí ako obľúbenú činnosť. Odhodlať sa, je niekedy hotová tortúra, a tak väčšinou zúžime počet umývaní na dve do roka, na Vianoce a Veľkú Noc. Zabúdame tak na nemenej dôležité letné umývanie okien,  ktoré je v zahraničí celkom bežné. Veď práve leto je časom početných návštev priateľov a rodiny, s ktorými trávime čas na terasách a balkónoch. Takže výhľad na naše okná máme častejšie ako zvyčajne. Navyše, zrak svokry a kamarátok je dokonale ostrý aj cez slnečné okuliare. Ak sa však chcete vyhnúť kritike či ohováraniu, vyskúšajte 5 jednoduchých krokov, ktoré vám prináša odborník na čistenie okien, spoločnosť Henkel a zažiarte ako dokonalá gazdinka.

  1. Pred samotným čistením si „urobte priestor“

Zložte z parapet kvetináče a všetky dekorácie. Postavte ich bokom a zacieľte na záclony. Záclony zveste a dajte prať. Čo z toho, že sú okná čisté, keď cez špinavú záclonu na ne ani nevidno. Kým okná vyčistíte, záclony budú dávno vyprané a večer ich zavesíte naspäť, poprípade vyberiete druhé zo skrine.

2.Vezmite do ruky vysávač

Pavučinky v rohoch okien povysávajte alebo odstráňte metlou. Nezabudnite si pripraviť rebrík alebo stoličku, vedro s vodou, handričku bez chlpov, papierové kuchynské utierky a účinný prostriedok na okná.

  1. Hor sa na žalúzie

Práve tu začína pravé majstrovstvo umývania okien. Pokiaľ by ste totiž začali rovno sklenými výplňami, mohla by vás nemilo prekvapiť stekajúca špina z jednotlivých lamiel. Ak si netrúfate, alebo sa vám jednoducho nechce precízne čistiť s handrou v ruke jednu lamelu po druhej, vyskúšajte špeciálne čistiace kefy, ktoré zotrú prach z viacerých lamiel naraz.

  1. Nezabúdajte na parapety

Umývanie okien neznamená len čistenie sklených výplní, ale aj rámov a parapet. Tie sa najlepšie umývajú hubkou alebo švédskou utierkou, namočenou vo vode zmiešanej s Clin Okná a Rámy. Ak máte biele plastové rámy a parapety, tie je potrebné raz za pár rokov prečistiť špeciálnym chemickým čističom, ktorý im navráti belosť.

  1. Ocot je do šalátov, noviny na čítanie

Ak chcete šetriť svoj čas a námahu, zabudnite na tradičné umývanie okien podľa receptu našich starým mám. Vyhnite sa octu alebo saponátu a následnému lešteniu starými novinami. Jednoduchšie a oveľa rýchlejšie je použiť špeciálne prípravky, ktoré umývajú a leštia zároveň. Vyberajte si taký čistiaci prostriedok, ktorý eliminuje vašu námahu, dodá požadovaný výsledok a nechýba mu príjemná vôňa.

Vyskúšajte limitovaný ružový variant Clin Mediterranean Dreams so sviežou vôňou Stredomoria alebo  modrý variant  Clin Caribbean Sunshine s podmanivou vôňou exotického Karibiku. Letná edícia Clin vám zaistí perfektné výsledky s minimom úsilia. Už žiadne zdĺhavé umývanie, drhnutie či leštenie. Vaše okná a sklenené povrchy budú odteraz bez chyby.  Navyše, pre ešte komfortnejšie čistenie sú obe varianty k dispozícii v ergonomickej fľaši, ktorá kopíruje tvar ľudskej ruky. Letnú limitovanú edíciu Clin nájdete na pultoch vašich obchodov za odporúčanú maloobchodnú cenu 2,32€ (500ml).

A na záver ešte jedna rada. Ak ste majiteľom plastových okien, túto otázku si zrejme nepoložíte. No čo v prípade tých starších, ku ktorým potrebujete skrutkovač? Radíme umývanie začať od vonkajšej strany okennej výplne. Ak by ste zvolili opačný postup, nemuseli by ste dobre vidieť šmuhy a nedoleštené časti skrz vnútornú stranu okna. Skončilo by sa to opätovným skrutkovaním okien, umývaním a leštením.