Personalisti radia: absolventi, hľadajte si prácu ešte pred štátnicami a nie na poslednú chvíľu!

0
989

Na trhu práce sa po štátniciach ocitnú absolventi vysokých škôl, ktorí s očakávaním vyhľadávajú pozvania na pracovné pohovory. Štatisticky sa v tejto situácii ročne ocitne viac ako 60 tisíc absolventov vysokých škôl, ako aj 40 % absolventov stredných škôl, ktorí nepokračujú vo vzdelávaní na vysokých školách. Personalisti z agentúry Grafton Slovakia prinášajú nielen profil ideálneho junior kandidáta, ale aj prehľad aktuálnych pozícií pre absolventov.

Kedy má začať absolvent s hľadaním práce? Pred či po štátniciach?
Zaužívaný zvyk najprv škola, potom práca, je out. Personalista sa zhodli, že absolventi by si mali prácu začať hľadať ideálne dva mesiace pred štátnicami, prípadne pracovať už počas štúdia vo forme praxe, stáže, brigády a následne po štátniciach plynule pokračovať v trvalom pracovnom pomere.
„Určite je lepšie hľadať si prácu v predstihu a nespoliehať sa, že si ju nájdem na poslednú chvíľu. Je veľa študentov, ktorí sa rozhodnú, že si prácu začnú hľadať až po skončení štúdia, avšak keď si to povie naraz niekoľko tisíc študentov z jednotlivých univerzít, môže sa stať, že konkurencia bude vyššia a firmy si stanovia náročnejšie kritériá na kandidátov, keďže bude príval nových potenciálnych zamestnancov,” uviedla Dagmara Haľamová, Senior Recruitment Consultant, Grafton Slovakia.

O aké pozície majú absolventi najväčší záujem?
Najlákavejšie a najžiadanejšie pozície, ktoré absolventi s obľubou vyhľadávajú sú v oblasti ľudských zdrojov, marketingu či vo financiách. Sú dopytované aj všetky manažérske pozície. “U profesijne mladých kandidátov zaznamenávame dopyt po práci v administratívne a majú záujem aj o obchodnícke a junior manažérske pozície ako team leader či supervisor,” uviedla Anna Ričányová, Branch manager Košice, Grafton Slovakia.

Profil ideálneho kandidáta: o akých absolventov majú spoločnosti aktuálne záujem
Každá spoločnosť má svoje špecifiká a kritériá podľa ktorých hľadá zamestnancov. Profil ideálneho zamestnanca závisí od typu pozície, nakoľko na komunikatívne pozície potrebujú zamestnávatelia jazykovo vybavených kandidátov s dynamickým a asertívnym vystupovaním. Na finančné pozície sú vyhľadávaní kandidátov s ekonomickými základmi, pokojnou povahou a analytickým myslením.“Ideálny absolvent ovláda angličtinu na pokročilej úrovni a ďalší svetový jazyk na aspoň mierne pokročilej úrovni, má za sebou účasť na zahraničných študijných či pracovných pobytoch, vie sa oprieť o svoje teoretické skúsenosti vo forme semestrálnych projektov, bakalárskej a záverečnej diplomovej práce, počas štúdia nadobudol pracovné skúsenosti na Slovensku či už vo forme stáže alebo brigádnického pracovného pomeru, je aktívny a rieši svoju pracovnú budúcnosť už v dostatočnom časovom predstihu,” uviedla Anna Ričányová.

Pozície pre absolventov
Personálna agentúra Grafton Slovakia má v košickom regióne momentálne otvorených 60 juniorských pracovných pozícií, ako aj vo výrobe, v oblasti IT, financií či v SSC. V metropole Slovenska je otvorených viac ako 170 voľných pracovných pozícií vhodných pre absolventov. Personalisti predpokladajú, že tento trend bude rásť.
Recruiteri pripravili zoznam pozícií, ktoré sú pre absolventov otvorené a u zamestnávateľov žiadané. Ak vás nejaká z nich oslovila, nebudete mať problém uplatniť sa na trhu prace: SW Developer (Java, C++, Android, iOS) Network engineer, Junior Finance Specialist AJ/NJ, Junior Logistik s angličtinou, elektrikár (s maturitou), Konštruktér, Inžinier kvality.

Prehľad aktuálne voľných pozícií:
http://www.grafton.sk/jobs/detail-23062/
http://www.grafton.sk/jobs/detail-22680/
http://www.grafton.sk/jobs/detail-23376/
http://www.grafton.sk/jobs/detail-23618/
http://www.grafton.sk/jobs/detail-22981/
http://www.grafton.sk/jobs/detail-19540/