PENAM oslávil Svetový deň chleba rekordným 36 kg bochníkom

0
1174

Slovák zje za rok takmer 39 kíl chleba, pekári z PENAMu ich upečú takmer 25 miliónov kusov

Vo väčšine slovenských domácností  nikdy nesmie chýbať na stole čerstvý a chutný chlieb. Svedčí o tom tiež fakt, že podľa štatistických údajov sme vlani zjedli v priemere 38,6 kg chleba na obyvateľa.  Prispeli k tomu aj pekári zo spoločnosti  PENAM SLOVAKIA, a.s., ktorí ročne upečú 24 000 ton chleba, čo je viac ako 24 miliónov kusov!

Zajtrajší Svetový deň chleba oslávila spoločnosť PENAM SLOVAKIA, a.s. prostredníctvom svojej nitrianskej pekárne netradične – šikovní pekári sa rozhodli upiecť rekordne veľký bochník. A podarilo sa! Klasický pšenično-ražný chlieb, ktorý patrí k najpredávanejším druhom,  bol dlhý 229 cm, široký 83 cm a vážil        36 kg, čím si vyslúžil zápis do Slovenskej knihy rekordov.
Pekársky tím pod vedením Alžbety Kossuthovej, technologičky pekárne Nitra, pripravil chlieb zo 21 kg múky, 260 g droždia, 400 g soli a ďalších ingrediencií, ktoré pekári neprezradili, lebo sú ich výrobným  tajomstvom. Bol taký veľký ako 36 kilových chlebíkov, ktoré bežne dostaneme kúpiť v obchode.
Z MAXICHLEBA MOŽNO PRIPRAVIŤ:
1 800 obložených chlebíkov
900 vajíčkových chlebov
468 školských desiat
7 200 kanapiek
18 000 krutónov

„„Rozhodli sme sa osláviť zajtrajší Svetový deň chleba takto netradične, aby sme pripomenuli, aký význam má pre nás Slovákov chlieb, ktorý máme každý deň na stole. Chlieb je od nepamäti základnou potravinou a v našej pekárni ho pre zákazníkov pripravujeme každý deň starostlivo a s pekárskym fortieľom,“ hovorí country manažér spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., Peter Živický.  Rekordný chlieb venujú neziskovej organizácii Depaul Slovensko, ktorá pomáha ľuďom v núdzi a prevádzkuje najväčšie zariadenie pre ľudí bez domova na Slovensku.
PENAM SLOVAKIA, a.s., je so štyrmi pekárňami a štyrmi mlynmi dlhodobo lídrom na slovenskom pekárenskom trhu s cieľom udržať si túto pozíciu. Spoločnosť s ročným obratom približne 70 000 Eur zamestnáva 1 264 ľudí a patrí do koncernu Agrofert. Do bohatej ponuky PENAM výrobkov patria rôzne druhy chleba, bežné aj sladké pečivo, strúhanka, múky a špeciálne rady ako FIT deň a Exclusive. Na pečenie používajú výlučne múku z vlastných slovenských mlynov.
PENAM v číslach:
Ročne vyrobí:
24,7  miliónov kusov chleba
425 miliónov kusov pečiva
1,8 miliónov kusov vianočiek
Ročne spotrebuje:
22 tisíc ton múky
601 ton kvasníc
12 ton hrozienok

Svetový deň chleba
16. 10.  vyhlásila Medzinárodná únia pekární U.I.B. za Svetový deň chleba. Je to sviatok chleba i pekárov, ktorí ho pre nás pripravujú. Nielen pre Slovákov je chlieb už od nepamäti každodenným pokrmom, ale aj symbolom domova a života. Chlieb nikdy nesmie chýbať na našom stole – svedčí o tom aj spotreba chleba na jedného obyvateľa Slovenska za minulý rok až 38,6 kg. Pšeničného pečiva zjedol každý Slovák v priemere 27,5 kg a trvanlivého pečiva 9,6 kilogramov *.
Zaujímavosťou je, že historici odhadujú objav chleba už v mladšej dobe kamennej, keď ľudia začali pestovať obilie. S rozvojom primitívneho poľnohospodárstva sa objavuje prvý pečený chlieb v podobe nekysnutých placiek. O vzniku kvaseného chleba sa tradujú viaceré legendy. Podľa niektorých sa objavil pred 6 tisíckami rokov v starovekom Egypte, kde možno tak trochu náhodou a trochu pôsobením baktérií vykysol na slnku.  Po upečení si Egypťania obľúbili túto pochúťku s chrumkavou kôrkou a mäkkou striedkou. Ďalšia povesť hovorí o tom, že aténska otrokyňa zabudla na chlebové cesto v amfore a to začalo kysnúť. Zo strachu pred trestom zamiešala kysnuté cesto s obyčajným a upiekla chlieb, ktorý Grékom zachutil viac ako placky.
Dnešný chlieb ako ho poznáme na Slovensku, je trochu iný ako v dávnej minulosti, ale vychádza z tradičných receptov.  No stále je pre nás nielen základnou potravinou, ale aj symbolom domova a pohostinstva.
(* Štatistický úrad SR)