Liek proti zimnej depresii? Rozžiarte si domácnosť

0
980

Zimná depresia nie je výmysel. Nie je to výhovorka lenivých, ani prejav hypochondrie, ale skutočná, vedcami potvrdená diagnóza. Ak sa vám v zime nedarí vstávať z postele, všetky činnosti sú pre vás ťažšie ako inokedy, mávate záchvaty smútku či úzkosti, pravdepodobne sa zimná depresia týka aj vás. Dobrou správou je, že so základnou liečbou môžete začať v pohodlí domova, jednoducho a okamžite.

Svetlo naozaj lieči
Názov diagnózy v angličtine je seasonal affective disorder, z čoho vyplýva aj jeho veľavravná skratka SAD (sad = smutný). Ako prvý ju vedecky preskúmal americký vedec Normal Rosenthal z Národného inštitútu duševného zdravia a zistil to, čo každý, kto ňou trpí, tuší aj bez vedeckých dôkazov – jednou z príčin zimnej depresie je nedostatok slnka a vitamínu D. V zimných mesiacoch sú dni krátke a tých slnečných je málo. Jednou z osvedčených metód na liečbu zimnej depresie je práve preto terapia svetlom. Ideálne je si denne dopriať 2 500 až 10 000 luxov (jednotka svetla) pomocou umelého svetla, ktoré imituje slnečné žiarenie. „Na zlepšenie nálady však niekedy stačí, ak si vylepšíte systém domáceho osvetlenia, ktoré často pri zariaďovaní podceňujeme,“ hovorí Pavol Panáček, produktový špecialista zo spoločnosti Schneider Electric. „Správne osvetlenie miestností je dôležité nielen kvôli zdravému zraku, ale práve aj kvôli psychickému zdraviu,“ dodáva.

Osvetlite svoj svet správne
„Najčastejšou chybou, ktorú ľudia pri osvetľovaní domácností robia je to, že sa spoliehajú na jeden centrálny zdroj osvetlenia miestnosti. Ten však nemusí byť dostačujúci,“ konštatuje odborník. Dobrým príkladom je podľa neho obývačka. Keďže je centrálnym bodom bytu či domu a slúži mnohým účelom, mala by mať k dispozícii celú škálu osvetlenia, vhodného na rôznorodé účely. „V skutočnosti však často začíname a končíme pri veľkom centrálnom svetle a jednom malom, bodovom svetle, určenom na čítanie,“ hovorí Pavol Panáček. A čo je teda ideálnym riešením? „Samozrejme, centrálne a silné osvetlenie je nutnosťou. Ideálne je však zvoliť v priestore obývacej izby stmievače namiesto obyčajného vypínača. S ich pomocou si môžete namiešať intenzitu osvetlenia podľa potreby. Rovnako dôležité je doplniť centrálne osvetlenie malými bodovými svetlami na miestach, kde je to užitočné (napríklad knižnica, alebo vitrína) a nezabúdať ani na intenzívne doplnkové osvetlenie pracovných kútov.“

Keď idú rozum a cit ruka v ruke
Ideálne je dosiahnuť rovnováhu medzi osvetlením a spotrebou. V súčasnosti majú spotrebitelia na výber veľké množstvo rôznych typov svietidiel a úsporných žiaroviek. Problém teda skôr spočíva v tom, aby ste si vybrali správne. „Okrem dizajnu svietidiel si všímajte aj to, aké žiarovky sú do nich vhodné. Pri výbere žiaroviek si okrem spotreby všímajte aj svietivosť, dizajn a tvar,“ radí odborník. Pre dobrú náladu v zime potrebujeme veľa svetla. Ak sa chcete vyhnúť zimnej depresii, nezabúdajte aj na prechádzky vonku. Počas zamračeného dňa môžete pri prechádzke po vonku dostať „zadarmo“ asi 5 000 luxov. Pre porovnanie – bežné interiérové svetlo má svietivosť okolo 100 luxov. Nezabudnite tiež na zvýšený príjem vitamínu D a pohyb, ktorý v zime často zanedbávame.