Kto si môže uplatniť daňový bonus na dieťa?

0
1186

Ak si uplatňujete daňový bonus na dieťa u zamestnávateľa, je potrebné priniesť zamestnávateľovi do dnes, t.j. do 30. septembra 2014, potvrdenie o návšteve školy. Ak ste na to zabudli, nezúfajte – zameškané mesiace si môžete dodatočne uplatniť pri ročnom zúčtovaní alebo v daňovom priznaní. Poradenská spoločnosť Accace, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti spracovania účtovníctva, miezd a daňového poradenstva, Vám prináša príklady z praxe, kto a za akých podmienok má nárok na daňový bonus.

Zamestnanci, ktorí si uplatňujú daňový bonus na dieťa, ktoré presiahlo povinnú školskú dochádzku alebo má viac ako 16 rokov, musia priniesť zamestnávateľovi do 30. septembra 2014 potvrdenie o návšteve školy. V prípade, že má vaše dieťa zápis na vysokú školu až v priebehu októbra, musíte splniť túto povinnosť do 31. októbra 2014.

Ako uvádza Monika Berežňáková, metodička miezd spoločnosti Accace, „ak máte nárok na daňový bonus, ale nestihli ste spomínaný termín, môžete si zameškané mesiace dodatočne uplatniť pri ročnom zúčtovaní alebo daňovom priznaní.“

Namiesto potvrdenia o návšteve školy je rovnako možné predložiť:

  • potvrdenie z UPSVaR o tom, že sa dieťa považuje za vyživované a nemôže sa sústavne pripravovať na povolanie štúdiom alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz
  • potvrdenie z UPSVaR o tom, že zamestnanec na vyživované dieťa poberá prídavok na dieťa

Kto si môže uplatniť daňový bonus

Daňový bonus na dieťa je vo výške 21,41 eur na mesiac a odpočítava sa z dane. Daňový bonus je možné uplatniť si na každé vyživované dieťa žijúce s vami v domácnosti. Okrem vlastného dieťaťa si môžete uplatniť daňový bonus aj na osvojené dieťa, dieťa druhého z manželov a dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu.

Nezaopatrené dieťa je podľa Zákona o prídavku na dieťa, dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky (najviac do konca školského roka, v ktorom dieťa dovŕši 16 rokov), najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov, ak:

  • sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom alebo
  • sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom, alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz

Zmenou od 1. februára 2014 je, že sa už viac neposudzuje, či dieťa prekročilo štandardnú dĺžku štúdia.

Najčastejšie kladené otázky z praxe

Príklad 1:

Situácia: Žijem v domácnosti s mojím dieťaťom z predchádzajúceho manželstva  a so súčasným partnerom, ktorý prispieva na domácnosť. Bývalý manžel platí výživné na dieťa, ale nežije s nami v domácnosti. Kto z nich si môže  uplatniť  daňový bonus?

Riešenie: V tomto prípade si nemôže uplatniť daňový bonus ani jeden z uvedených. Partner si nemôže uplatniť daňový bonus, lebo nie ste manželia. Otec dieťaťa si nemôže uplatniť daňový bonus, hoci platí výživné na dieťa, lebo nespĺňa podmienku spoločnej domácnosti.

Príklad 2:

Situácia: Žijem v jednej domácnosti s mojím bývalým manželom a naším spoločným dieťaťom. Sme rozvedení, ale prispieva na domácnosť a platí výživné. Obaja sme zamestnancami a zarábame viac ako ½ minimálnej mzdy. Nevieme sa dohodnúť, kto z nás si uplatní daňový bonus, nakoľko obaja prispievame na domácnosť a dieťa. Ako postupovať v tomto prípade?

Riešenie: Nárok na daňový bonus spĺňajú obe osoby, nakoľko spĺňajú podmienku príjmu aj spoločnej domácnosti. Ak sa oprávnené osoby nedohodnú, hoci majú možnosť si v priebehu roka daňový bonus rozdeliť, podľa zákona má nárok na daňový bonus najprv matka, potom otec a nakoniec iná oprávnená osoba.

Príklad 3:

Situácia: Žijem v domácnosti s manželom a s mojím dieťaťom. Na domácnosť aj dieťa prispievame obaja. Ja som nezamestnaná a manžel je zamestnancom s príjmom väčším ako ½ minimálnej mzdy. Môže si daňový bonus uplatniť môj manžel, hoci nie je otcom môjho dieťaťa a nemá môjho syna osvojeného?

Riešenie: Nakoľko Váš manžel spĺňa podmienku príjmu aj domácnosti, môže si uplatniť daňový bonus na Vaše dieťa.

Príklad 4:

Situácia: Moje dieťa niekoľko krát opakovalo ročník, má 26 rokov a ešte navštevuje vysokú školu(denné štúdium), môžem si naň uplatniť daňový bonus?

Riešenie: Daňový bonus si nemôžete uplatniť, nakoľko Vaše dieťa má viac ako 25 rokov.

Príklad 5:

Situácia: Som slobodná mamička, moje dieťa už dovŕšilo 3 roky, preto som začala pracovať od 1.7.2014. Budem mať nárok na daňový bonus za celý rok?

Riešenie: Ak Váš príjem zo závislej činnosti dosiahne za rok 2014 ročnú výšku ½ minimálne mzdy, tak budete mať nárok na  daňový bonus za celý rok, uplatniť si ho môžete pri ročnom zúčtovaní, alebo daňovom priznaní.

Príklad 6:

Situácia: Žijem v domácnosti s mojou dcérou a jej manželom, moja dcéra denne študuje, má 23 rokov. Jej manžel má ročný príjem 1500 EUR. Mám nárok na daňový bonus?

Riešenie: V tomto prípade si nemôžete uplatňovať daňový bonus v priebehu roka, ale môžete si ho uplatniť po skončení zdaňovacieho obdobia, nakoľko príjem za rok 2014 jej manžela nepresiahol sumu 3 803,33 EUR. Ak by jeho príjem túto sumu prekročil, vy nemáte nárok na daňový bonus, ale on má nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na manželku.