Keď slnko páli, pomôže tienenie. Najlepšie vonkajšími žalúziami

0
1127

Globálne otepľovanie spôsobuje, že nástup leta je čoraz skorší a jar kratšia. Pokiaľ nie je človek priaznivcom trópov, uvíta aj v lete v interiéri tepelnú pohodu, spravidla v rozmedzí 21-24°C. Keď sa vonkajšia teplota šplhá nad 30°C, takáto teplota sa nedá v bežných domoch a bytoch, dokonca ani v tých zateplených, udržať bez dodatočných opatrení. Pre tepelnú pohodu v slnečných dňoch sú k dispozícii dve základné opatrenia – tienenie, alebo chladenie.

Pokiaľ môžete, uprednostnite tienenie. Prečo? Lebo je to ekonomickejšie, ekologickejšie, ergonomickejšie a zdravšie. O tom, že klimatizácia je ,,žrútom“ energie, nikoho presviedčať netreba. Každý, kto ju má, ju cíti v lete aj na peňaženke. Okrem toho aj na letných prechladnutiach, nevoľnostiach z tepelných šokov pri prechodoch z interiéru do exteriéru, ,,ťahaní“ na kríže a pod. Závažné problémy s klimatizáciou mávajú kardiaci a reumatici. O niečo zdravšie je stropné chladenie, ale vstupné náklady a stavebné úpravy s ním súvisiace sú veľmi vysoké.

Najjednoduchším a často aj najlacnejším riešením je tienenie. Tu je na výber široký sortiment tieniacej techniky. Najväčší slovenský výrobca tohto sortimentu, firma K-system, s.r.o., Žiar nad Hronom, má vo svojom výrobnom sortimente interiérové, vertikálne a exteriérové žalúzie, slnolamy a siete proti hmyzu na okná a dvere (áno, aj tie tienia). Každá tieniaca technika má svoje použitie a rôznu účinnosť. Proti slnečnému žiareniu a udržaniu tepelnej pohody v interiéri sú najlepšie vonkajšie žalúzie.

Hovorí o tom Andrea Kúdelová, vedúca divízie obchodu a marketingu K-systemu: ,,Všetky druhy a typy nami vyrábaných vonkajších žalúzií poskytujú účinnú ochranu interiérového zariadenia pred vyblednutím farieb, ochranu pred nežiaducimi pohľadmi a umožňujú plynulú reguláciu prirodzeného osvetlenia a odrážanie priamych slnečných lúčov. To prináša úsporu nákladov spojených s klimatizáciou počas letného obdobia. Pri vybavení domu exteriérovými žalúziami táto ročná úspora predstavuje až 30 % nákladov spojených s klimatizáciou. Stiahnutá exteriérová žalúzia však v zimnom období prináša aj významné zlepšenie tepelnoizolačných parametrov okna. Ak teda zostane žalúzia cez noc stiahnutá, zabráni sa prechodu tepla a neželanému úniku tepla do exteriéru. V lete dokáže dobré tienenie urobiť 7 až 10 stupňový rozdiel medzi exteriérovou a interiérovou teplotou.“

Žalúzie Prominent S90,S75

Od roku 2012 sa nachádza v ponuke spoločnosti K-system, spol. s r. o.,  exteriérová žalúzia s dizajnovou lamelou  šírky 90 a 75 mm. Vonkajšie žalúzie so S-lamelou  v sebe spájajú výhody vonkajších žalúzií Z-90 a C-80. Lamela zaobleného tvaru je pre svoj elegantný tvar veľmi obľúbená najmä u architektov. Výhodou žalúzií s lamelou S je aj možnosť kombinácie týchto exteriérových žalúzií s nadokennými exteriérovými roletami v rámci jedného objektu, pretože S-lamela ladí v zatvorenom stave s vonkajšími roletami a navíjacou garážovou bránou. Hliníkové lamely vonkajších žalúzií Prominent S je možné naklápať iba do jednej strany. Tvar lamely zvyšuje jej pevnosť a odolnosť voči vetru. Žalúzie s lamelou S sa v súčasnosti  radia k najpevnejším na trhu. Žalúzie so  S-lamelou sú odhlučnené – lamely majú v spodnej časti zalisované polyamidové (PAD) tesnenie a sú vedené v odhlučnených bočných vodiacich lištách. Tvar lamely umožňuje, aby lamely na seba pri preklopení perfektne doliehali.

,,Novinkou je možnosť objednať lamely nielen so štandardným rebríčkom, ale za príplatok aj lamely s rebríčkom HAGOFIX®. Inovatívna technológia umožňuje uchytávanie lamiel do rebríčka exteriérových žalúzií, ich dokonalé ukladanie a podporuje dokonalé uzavretie lamiel. Rebríček HAGOFIX® sa okrem iného vyznačuje vysokou presnosťou rozstupu a  stálosťou tvaru v každom počasí. Ak uvažujete nad vonkajšími žalúziami, je potrebné vykonať stavebnú predprípravu podľa druhu zvolenej tieniacej techniky. To znamená kontaktovať nás už v čase prípravy projektovej dokumentácie. Využite našu ponuku dodávky zatepľovacieho polystyrénu s U-profilom a zabráňte vzniku tepelných mostov v okolí rámov okien a dverí. Okrem finančných úspor pri znížených nákladoch na vykurovanie alebo klimatizáciu, bude stavba pôsobiť ako nerušený celok. Väčšinu druhov vonkajšieho tienenia je možné zabudovať už aj do jestvujúcich stavieb, treba však rátať s prípadným znížením svetlosti okien,“ konštatuje A. Kúdelová.

Dodáva, že K-system má bohaté skúsenosti aj s riešením atypických exteriérových žalúzií a vie pre zákazníkov pripraviť riešenie na mieru.  Vhodný typ exteriérového tienenia odporúča v závislosti od Beaufortovej stupnice vetra a klasifikácie zaťaženia žalúzií vetrom. Dôležitou súčasťou ceny motorických žalúzií sú aj motory a ovládacie príslušenstvo. Spoločnosť K-system vybavuje exteriérové žalúzie výhradne francúzskymi motormi značky SOMFY s 5 ročnou zárukou. SOMFY je najväčším svetovým výrobcom motorov. Spoločnosť K-system už niekoľko rokov po sebe získala ocenenie najväčší slovenský výrobca motorických žalúzií. Až 99 % všetkých exteriérových žalúzií odchádza z výrobného areálu v Žiari nad Hronom s motorom a ďalšími prvkami komfortného ovládania.

,,Krycie plechy žalúzií značky K-system sú vyrobené z plechu vo forme zliatiny hliníka a horčíka (3%). Prímes horčíka dodáva plechu vyššiu tvrdosť a pevnosť. Už pri hrúbke 1,5 mm dosahuje tento plech vyššiu pevnosť, ako v minulosti používané hliníkové plechy s hrúbkou 2,0 mm. Mechanické vlastnosti tohto plechu sú lepšie, rovnako aj vlastnosti pre obrábanie a eloxovanie. Plech sa používa  v strojárenskom priemysle, hlboko ťahaných dieloch, pri stavbe jácht a v prostredí, kde sú zvýšené pracovné teploty. Tento typ plechu má veľmi dobré vlastnosti na akékoľvek povrchové úpravy, má excelentné vlastnosti proti korózii a aj po opracovaní je tvarovo stály. Zákazníkom vždy odporúčame povrchovú úpravu krycích plechov, lebo hliník podlieha oxidácii. V prípade použitia surového plechu, bez povrchovej úpravy, môže po čase zoxidovaná vrstva vplyvom vlhkosti začať stekať a vytvárať  šmuhy po fasáde. Táto chyba nie je odstrániteľná,“ varuje A. Kúdelová.

Upozorňuje aj na to, že kotviaci materiál a jeho kvalita je nemenej dôležitou súčasťou exteriérovej žalúzie. Firma preto pri montáži používa výhradne certifikovaný spojovací a kotviaci materiál, ktorý je zárukou pevných spojov a kotvenia. Nosné „U“ (L)  konzoly, ktoré používa pri montáži, sú vyrobené z kvalitnej zliatiny AlMgSi 0,5 tvarového prierezu, čo im dáva vysokú tvarovú stálosť a potrebnú pevnosť.