Drevenú terasu si možno vyskladať

0
1537

Leto sa nezadržateľne blíži a s ním aj chvíle pohody na terase. Táto konštrukcia však zvyčajne patrí medzi posledné položky na zozname stavebníka. Tí, ktorí chcú stráviť teplé dni vonku a nemajú veľa času nazvyš, môžu siahnuť po terase z drevených dielcov.

Exotické drevo patrí medzi osvedčené materiály pre použitie na pochôdznych plochách v exteriéri. Prirodzene hrá mnohými farbami aj bez použitia moridiel. Vyznačuje sa vysokou hustotou, ale aj váhou. To na jednej strane znamená vysokú odolnosť proti viacerým nepriaznivým faktorom, akými sú napríklad opotrebovanie, UV žiarenie, nepriaznivé vplyvy počasia, hniloba či plesne. Na druhej strane, tvrdosť dreva komplikuje manipuláciu a montáž.

Drevené terasové dielce od talianskeho výrobcu Hortus Woven však prinášajú inovatívne využitie exotického dreva pri tvorbe vnútorných a vonkajších plôch v domácom i v komerčnom sektore.

Nezameniteľná exotika

Kolekcia vonkajších terás talianskej značky Hortus zahŕňa drevené dielce z exotickej dreviny ipe. Tieto sú dostupné v dvoch variantoch povrchu: s hladkou úpravou či s prúžkami. Výrobca spracováva iba drevo z lesov spravovaných zodpovedným spôsobom, s dodržaním prísnych environmentálnych, sociálnych a ekonomických noriem (osvedčenie FCS). Ipe je tmavohnedé jadrové drevo so žltými a zelenými odleskami a žilkovaním, viditeľnou stredne živou kresbou dreva, mastným vzhľadom a bez zrnitosti povrchu

Ideálny doplnok k vodným plochám

Exotické dreviny sú vhodní adepti napríklad do okolia jazierok so sladkou vodou, ale podčiarknu tiež krásu bazénov, kúpeľov, či wellness centier. „Úprava s prúžkami je vhodná predovšetkým do miest, kde hrozí nebezpečenstvo pošmyknutia na mokrom povrchu,“ radí Radomír Shromáždil obchodný riaditeľ spoločnosti KPP SK s.r.o., dovozca a predajca podlahových krytín Hortus Woven.

Nenáročná, ale pravidelná údržba

Dreveným dielcom treba pre zachovanie estetických aj funkčných vlastností dopriať pravidelnú údržbu. „Všetky drevené podlahy si vyžadujú starostlivosť. Drevené dielce v závislosti od typu prostredia a prevádzkového zaťaženia treba raz až dvakrát ročne ošetriť špeciálnym olejom,“ vysvetľuje Radomír Shromáždil. Drevený povrch treba tiež ošetriť bezprostredne po inštalácii.

Ak nemáte dostatok času, aby ste sa o drevenú terasu dôkladne starali, môžete zvážiť zhotovenie vonkajšej plochy pomocou terasových dielcov Hortus Woven v textilnom dizajne z odolného vinylu. Výhodou je, že drevené aj vinylové prevedenie dielcov sú kompatibilné a možno ich vzájomne kombinovať.

Jednoduchá inštalácia

Inštalácia terasy je nenáročná a nezaberie veľa času. Veľmi rýchlo dokážete inštalovať drevené dielce a vytvoriť exkluzívnu terasu. V ponuke sú štvorcové diely s rozmermi 300 x 300 mm alebo obdĺžnikové, s rozmermi 300 x 600 mm. Ich hrúbka je 17 mm.

Drevené dielce zaručujú veľmi jednoduchý systém montáže, aj prípadnej demontáže. Drevený povrch s hrúbkou 17 mm sa ukladá na rošt z polypropylénovej mriežky pomocou pozinkovaných skrutiek s dvojitým závitom. Rošt sa montuje na akýkoľvek rovný povrch, betón či zeminu. Jednotlivé diely sa spájajú zámkovým systémom. Háčiky po stranách dielu sa zaklapnú do očiek vedľa stojaceho dielu. Jedinečný formát drevených dielcov umožňuje realizovať krížové kladenie do vzoru, ktorý dodá terase veľmi rafinovaný a neobvyklý dizajn. Odtok vody pri terasách bude bezproblémový, ak podkladovú plochu mierne vyspádujete. Podlahové terasy sa môžu inštalovať aj na mierne šikmej ploche, ale je nevyhnutné aby bol podklad dostatočne vyrovnaný. Doplnkovým príslušenstvom k dreveným terasám sú nábehové hrany, ktoré sa upevňujú pomocou skrutiek a hmoždiniek.