Bezpečný nákup cez internet

0
1193

On-line nákupy sú v posledných rokoch veľkým hitom. Internetové obchody, alebo tiež e-shopy ponúkajú čoraz širšiu ponuku tovarov. Nájdeme v nich módne oblečenie, elektroniku, knihy, doplnky do domu, letenky, dovolenky či hračky. Nie každý tovar je však vhodné a bezpečné nakupovať cez tradičný e-shop.

Ak aj vy čoraz častejšie vymieňate časovo náročné nakupovanie v kamenných obchodoch za pohodlný nákup cez internet, zbystrite pozornosť. Napriek mnohým výhodám prináša on-line nakupovanie aj veľa rizík. Na čo si treba dať pozor?

Vyhnite sa podvodníkom
Množstvo rôznych e-shopov ponúka denne doslova tisícky možností, ako zohnať to či ono rýchlejšie a za veľmi lákavé ceny. V hre sú však nezriedka stovky eur, o ktoré by ste mohli prísť výberom internetového obchodu, ktorý vám neposkytne kvalitný tovar za zvýhodnenú cenu a kompletnú starostlivosť. Overovanie, či ide o skutočne solídneho predajcu, je často problematické a zaberie priveľa času. Aj na to, ako nenaletieť, však existuje dobrý recept. Zbytočným obavám z podvodníkov sa vyhnete, ak sa rozhodnete pre nákup priamo cez webové stránky výrobcov. Mnohí z nich už v súčasnosti sami odštartovali on-line predaj svojich výrobkov. Nakupovať priamo u nich sa oplatí predovšetkým elektronika a stavebné materiály, ale aj značkové oblečenie či tovar určený pre dom, byt či záhradu.

Nekupujte mačku vo vreci
Sú výrobky, ktorých nákup cez internet je bezpečný a bezproblémový. V niektorých prípadoch sa však riskovať neoplatí, aby ste nekúpili mačku vo vreci. „V poslednom čase začali slovenskí zákazníci nakupovať cez internet nielen knihy či topánky, ale aj kotly. Nepovažujem to však za príliš šťastné riešenie. Jednak zákazník nemá istotu dodania kvalitného výrobku, často naň musí čakať dlhšie ako je nutné a navyše mu takýto e-shop nedokáže zabezpečiť kvalifikovaného dodávateľa, ktorý mu poradí a postará sa o prednostnú montáž kotla. Preto je výhodnejšie nakupovať cez značkový internetový obchod samotného výrobcu,“ hovorí Ing. Jarmila Klátilová, marketingová riaditeľka Vaillant Group Slovakia, s. r. o. V špecializovaných obchodoch máte navyše istotu, odkiaľ tovar pochádza. Mnohé e-shopy totiž výrobky dovážajú zo zahraničia, čo však ako zákazník nemusíte vôbec tušiť. Problém nastáva vo chvíli, keď ho potrebujete reklamovať. Záručné a reklamačné podmienky na ten istý výrobok sa v rozličných krajinách môžu totiž značne odlišovať.

Žiadajte viac informácií
Pri on-line nákupe tovaru cez nešpecializované internetové obchody v mnohých prípadoch nezíska zákazník o vybranom produkte dostatok potrebných informácií. Čím je ponuka výrobkov širšia, tým je popis jednotlivých tovarov stručnejší a menej odborný. V prípade, že kupujúci nedostane vopred všetky dôležité informácie o danom tovare, môže sa ľahko stať, že zákazníkovi nebude objednaná vec vyhovovať. Následne musí vynaložiť výdavky na spätné zaslanie tovaru a hľadať náhradné riešenie. Takýmto komplikáciám sa vyhnete v špecializovaných on-line obchodoch na stránkach výrobcov. Ako kupujúci jednak získate oveľa viac odborných informácií o vybranom produkte, jednak dostanete požadovanú kvalitu, za ktorú si zaplatíte. Mnohé špecializované on-line obchody navyše poskytujú poradenstvo zadarmo, kde vám kvalifikovaný odborník zodpovie akékoľvek vaše otázky. Ak sa rozhodnete pre nákup v internetovom obchode samotného výrobcu, môžete sa stopercentne spoľahnúť na to, že tovar, ktorý si objednáte, bude funkčný, kvalitný a bezpečný.

Zvýhodnená cena, dlhšie záruky
Pri nákupe tovaru cez internet si zákazník všíma predovšetkým jeho cenu. Tá však môže byť v konečnom dôsledku dokonca vyššia ako v on-line obchodoch samotných výrobcov. Výrobcovia totiž na svojich stránkach ponúkajú zvýhodnené ceny. Ušetriť tak môžete niekoľko desiatok či stoviek eur. Nemali by ste však zabúdať, že nemenej dôležité sú aj dodacie lehoty, spôsob doručenia či poskytovaná záruka. Pri nákupe tovaru cez klasický internetový obchod často nezískate kompletný servis, ktorý si zaslúžite. „Nielen pri kotloch platí, že je lepšie využívať nákup tovaru cez web stránku konkrétnych značiek. Ak si zákazník kúpi kotol v našom špecializovanom internetovom obchode, dodávateľ tovaru sa mu ozve už do 48 hodín od nákupu a preverí vhodnosť zvoleného kotla pre jeho dom či byt. Zároveň vám odporučí vhodné príslušenstvo. S vybraným dodávateľom sa dohodnete aj na presnom termíne prednostnej montáže a uvedení kotla do prevádzky,“ vysvetľuje Klátilová. V špecializovanom obchode sa vám napríklad nestane, že na montáž kotla budete čakať niekoľko týždňov či mesiacov. Ďalšou výhodou je možnosť získania dlhšej záručnej doby. Namiesto tradičnej dvojročnej záruky dostanete v on-line obchodoch výrobcov záruku v trvaní aj 5 a viac rokov. Ak dodržíte viaceré zásady bezpečnosti internetového nakupovania, nemusíte sa ničoho báť. Kto už raz okúsil, aké praktické je nakupovanie cez internet, určite si ho obľúbi.

Dôvody pre nákup tovaru priamo od výrobcu:
dostatok odborných informácií o vybranom výrobku
spoľahlivosť predávajúceho
kratšie dodacie lehoty
istota kvalitného produktu
odborné poradenstvo a odporučenie vhodného príslušenstva
kvalifikovaná prednostná montáž
tovar za zvýhodnenú cenu
dlhšia záruka