Bardejovské kúpele majú na Veľkú noc vypredané

0
1357

Úplne vypredané kapacity majú počas Veľkej noci Bardejovské kúpele. Väčšinu z 850 lôžok obsadili domáci slovenskí klienti, prišli však aj návštevníci z Ukrajiny a Ruska. Predĺžené veľkonočné voľno klienti trávia bez zhonu a starostí relaxom v minerálnych kúpeľoch a Wellness Spa,  saunami, či masážami. Užívajú si aj tradičné veľkonočné špeciality a ľudové jedlá s cigánskou hudbou, folklórne popoludnie a ďalšie programy. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

,,Na Veľkú noc máme kapacity už tradične naplnené  a to v predstihu. Zahraničných návštevníkov nie je až tak veľa, ale Slováci sa už naučili užívať si za svoje peniaze primeraný komfort. Zvýšený záujem zahraničnej klientely – predovšetkým Ukrajincov a Rusov očakávame až po 25.apríli, odkedy je rezervovaných cca 35 miest pre návštevníkov z Východu. Veľkonočné pobyty vyšli klientov na jednu osobu v dvojposteľovej izbe za noc s polpenziou 39 až 56 EUR a to podľa úrovne ubytovania. V cene majú každodenný vstup do Wellness Spa, minerálne kúpele,  klasickú masáž, soľnú jaskyňu a ďalšie služby,“ hovorí T. Šatanková.

Dodáva, že predĺžené voľno si radi užívajú celé rodiny, ale aj dvojice, či osamelí klienti, ktorí využívajú širokú ponuku služieb a všestrannú starostlivosť o ich pohodlie a zábavu. Kúpeľný park i okolitá príroda poskytujú dostatok priestoru pre prechádzky a jarné túry. ,,Pre mnohých návštevníkov začína jar tradične v Bardejovských kúpeľoch,“ uzatvára T. Šatanková.

Bardejovské kúpele majú desať prameňov, ktoré vyvierajú na pomerne malej ploche vo vnútornom kúpeľnom území. Vody sa používajú najmä na pitné kúry, minerálne kúpele a inhalácie. Zo všetkých slovenských kúpeľov majú Bardejovské najširšie indikačné zameranie. Liečia sa tu onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva, ženské ochorenia a od minulého roka aj nervové ochorenia.

Prvá zmienka o Bardejovských kúpeľoch je z roku 1247, keď uhorský kráľ Béla IV. daroval územie dnešných kúpeľov aj s prameňmi mestu Bardejov. Kúpele si vychutnávala na liečení v roku 1895 aj manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, nazývaná Sisi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleóna (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.