Ako správne udržiavať čistú terasu?

0
1083

Terasa sa v teplejších ročných obdobiach stáva centrom rodinného diania a stretávania sa s priateľmi, ale môže byť aj útočiskom pre chvíle pokoja a pohody. Počas celého roka však podstupuje veľké zaťažkávacie skúšky v podobe najrôznejších klimatických vplyvov. Preto veľmi dobre zvážte, aký materiál pre svoju terasu vyberiete a ako sa o ňu budete starať.

Kompozitný materiál je ideálnou voľbou pre terasu, ktorá nevyžaduje veľké nároky na údržbu počas celej životnosti. Odpadá tak nepohodlné lakovanie, ktoré je časovo i finančne náročné. Nebudete musieť riešiť hnijúce dosky, drevokazné huby, krútenie dosiek či dokonca triesky, resp. problémy bežné pri drevených terasách.

Základné ošetrenie si však zaslúži aj tento materiál. Twinson od spoločnosti Inoutic je patentovaný a veľmi nenáročný kompozitný terasový materiál zložený z dreva a PVC. V ponuke je v štyroch variantoch pre každý stavebný zámer. Jeho povrch je štruktúrovaný, čo mu prepožičiava prirodzený vzhľad a zabraňuje pošmyknutiu. Takto jemne zdrsnený povrch prirodzene absorbuje vlhkosť a dažďovú vodu. Po zaschnutí na ňom môžu vznikať vodné škvrny či šmuhy. Treba však zdôrazniť, že vodné škvrny nijako neovplyvnia kvalitu terasy.

V prípade, že je terasa čiastočne zastrešená, môže na zakrytej časti dochádzať k usadzovaniu prachu a peľu. Na nekrytej časti zas môžu vznikať vodné škvrny po daždi. Okrem týchto prírodných vplyvov sa môže stať, že na povrch priľnú nečistoty v podobe škvŕn od jedla, nápojov, olejov a pod. Odporúčame teda dvakrát za rok terase dopriať základné čistenie.

Vodné škvrny nijako neovplyvňujú kvalitu terasy, ide o estetickú záležitosť, ktorú možno ľahko odstrániť.

Ako na odstraňovanie najrôznejších škvŕn?

Na väčšinu nečistôt, ako je usadený peľ a prach, lístie v škárach, vodné mapy, ale aj krieda a pod. postačí použiť len vysokotlakový čistič. Ten treba použiť aj na vyčistenie novo namontovanej terasy, na ktorej ostali zvyšky z rezania dosiek.

V prípade, že na povrchu terasy ostanú po grilovaní alebo večierku s priateľmi škvrny od kávy, červeného vína, paradajok, kečupu či ovocných štiav, teda od potravín, ktoré neobsahujú mastnotu ani olej, odporúčame použiť intenzívny čistič terasových dosiek Twinson. Jeho použitie je jednoduché, stačí ho zriediť s vodou (3 až 4 plné viečka na 1 liter vody, 1 viečko = cca 5 cl), pomocou mäkkej kefky škvrnu vyčistiť a opláchnuť vodou, či opäť ostriekať vysokotlakovým čističom.

Z terasy možno vyčistiť aj škvrny od rastlinných alebo živočíšnych tukov a olejov obsiahnutých napr. v masle, majonéze, škvrny od opaľovacích krémov, vosku sviečok, motorového oleja a pod. Na tento účel slúži čistiaci prostriedok Twinson O-Clean, ktorý pôsobí aj na stopy po silikóne, lepidle či laku. Fľaštičku so sprejom pretrepte, jednoducho nastriekajte na škvrnu, nechajte krátko pôsobiť a opláchnite vodou.

Škvrny spôsobené chemickými prípravkami, napríklad od rozpúšťadiel, riedidla, acetónu, treba vybrúsiť jemným brúsnym papierom. Brúsenie vykonávajte v smere drážok.

Škrabance odstránite tak, že povrch najprv navlhčíte. Tento postup zamedzí zosvetleniu ošetrovaného miesta. Následne použite jemný brúsny papier alebo oceľovú vlnu. Brúsenie opäť vykonávajte v smere drážok. Potom treba odstrániť prach a nečistoty – opláchnite vodou alebo vysokotlakovým čističom.

Pre čistenie kompozitných terás použite dva špeciálne výrobky: Prvým je prípravok Twinson O-Clean na olejové a mastné škvrny. Druhým je čistič terasových dosiek Twinson na menej agresívne škvrny, napríklad od kečupu, červeného vína atď. Oba prípravky možno zakúpiť u predajcov terasového materiálu Twinson, ktorých zoznam nájdete na stránkach www.inoutic.sk.

Viete správne používať vysokotlakový čistič?

Pri používaní by vzdialenosť trysky vysokotlakového čističa od povrchu terasy nemala byť menšia ako 30 cm a tlak nesmie prekročiť 100 barov. Rovnako je dôležité vykonávať čistenie vždy v smere drážok. Krátko po inštalácii novej terasy by ste nemali po povrchu ťahať nábytok alebo iné ťažké predmety a ani na ňu klásť kvetináče, rohožky a pod. Je prirodzené, že terasa z kompozitu v priebehu približne dvanástich týždňov prirodzene mení patinu vplyvom slnečného žiarenia.

Terasu z kompozitu čistite pomocou tlakového čističa pohybom v smere drážok a v minimálnej vzdialenosti od povrchu 30 cm.