5 vecí, na ktoré myslite pri kúpe dovolenky

0
1045

Každoročne začiatok letnej sezóny sprevádza silnejúci záujem ľudí o dovolenkové destinácie. Čo uprednostňujú Slováci pri výbere dovolenky a kde hľadajú inšpiráciu? Na čo si majú dať najväčší pozor pri výbere a kúpe dovolenky? Prezradíme vám 5 jednoduchých tipov, ako si správne vybrať, aby ste boli spokojní a pritom neminuli veľa peňazí.

TIP č. 1: Porovnávajte online

Najrýchlejším spôsobom, ako nájsť vašu vysnívanú dovolenku za skvelú cenu, je hľadať online. Aby ste ušetrili, stačí vám navštíviť najväčších online predajcov zájazdov a zľavové portály. Ako prezrádza Svetlana Tarageľová z portálu ZlavaDna.sk, „rozdiel je často aj v tom, že na zľavových portáloch nájdete svoju ponuku v cene last minute. To znamená, že tú istú lokalitu a štandard môžete pri online nákupe nájsť aj o 20 – 50% lacnejšie.“

TIP č. 2: Nie je ponuka ako ponuka

Množstvo zákazníkov považuje cenu pobytu za rozhodujúci faktor. Pri kúpe dovolenky si však treba pozorne prečítať každú informáciu a podmienky ponuky. Zo zákona je predajca dovolenky povinný oboznámiť kupujúceho o presných podmienkach, službách zahrnutých a nezahrnutých v cene zájazdu. „Ak si pozorne neprečítate podmienky, môže sa stať, že za dodatočné služby, ktoré nie sú zahrnuté v cene dovolenky, vo finále zaplatíte viac, ako za all inclusive dovolenku,“varuje Tarageľová.

TIP č. 3: Poistite sa

Či si už zakúpite zahraničný pobyt cez zľavový portál alebo sa vydáte dovolenkovať na vlastnú päsť, v každom prípade je nevyhnutné poistiť sa. Ako uvádza Miriam Čizmazia, generálna riaditeľka ERGO Poisťovne, a.s., „pri výbere poistenia Slováci uprednostňujú dva aspekty. Jedným je cena poistenia a druhým rozsah krytia.“ Ako ďalej dodáva,výhodnejšie spravidla vychádzajú produkty celoročného cestovného poistenia.“ Celoročné cestovné poistenie sa cez ZlavaDna.sk pritom dá dnes kúpiť už za 17,90 eur.

TIP č. 4: S dopravou, či bez?

Pri výbere dovolenky je dobré pouvažovať aj nad druhom dopravy. Napríklad Chorvátsko, či Taliansko sú od Slovenska vzdialené približne 7 hodín cesty autom. Vlastná doprava môže byť teda výhodnejšia ako letecké spojenie a navyše získava cestujúci aj slobodu spojenú s cestou vlastným prostriedkom. „Nie je to len o tom, že zákazník nie je viazaný jedným hotelovým rezortom. Ide aj o pohodlie pri cestovaní. Práve dovolenky s vlastnou dopravou sa u nás tešia veľkej obľube zákazníkov,“vysvetľuje Svetlana Tarageľová.

TIP č. 5: Rozmýšľajte dopredu

Pred hľadaním dovolenky je dobré zamyslieť sa nad tým, čo od dovolenky očakávate. Odvíja sa od toho výber destinácie. Ak chcete napríklad ležať na pláži, je dobré vybrať si rezort s plážami poskytujúcimi kvalitné služby, čisté more a podobne. Ak cestujete za kultúrou, hľadať treba región s historickou minulosťou a kultúrnym zázemím. „Chorvátsko je populárne pre svoje kamenné pláže, ktoré sú zárukou čistého mora. Talianske Toskánsko je zase vyhľadávané pre svoju kultúrnu tradíciu a množstvo historických pamiatok,“potvrdzuje Svetlana Tarageľová.

Pri výbere letnej dovolenky sa Slováci nezameriavajú len na zahraničné destinácie. Podľa údajov portálu ZlavaDna.sk, má viac než polovica Slovákov záujem o pobyty v slovenských hoteloch, či aquaparkoch. Slovensko je teda pre Slovákov stále atraktívne. Ak si Slováci objednávajú cestujú do zahraničia, vyberajú si skôr tradičné lokality. „Zo zahraničných destinácií majú Slováci záujem najmä o pobyty v Chorvátsku, Bulharsku, Francúzsku, či Grécku a Tunise, pričom hitom tohto roka je malebné Toskánsko,“dodáva Svetlana Tarageľová.

ZlavaDna.sk je od svojho vzniku v októbri 2010 jednotkou na trhu kolektívneho nakupovania na Slovensku. Dlhodobo si drží prvenstvo v návštevnosti (50.000 unikátnych návštevníkov / deň) počte predaných kupónov za mesiac, vo veľkosti mailingovej databázy zákazníkov (200.000) a aj v obrate (1,3 milióna mesačne)