O mesiac tu bude Veľká noc. Viete čo upiecť?

0
2474

Tento rok bude Veľká Noc trošku neskôr. Veľký piatok bude až o mesiac,  18. apríla. Nechajte sa inšpirovať a skúste pre svoju rodinu upiecť túto veľkonočnú tortu z dielne Dr. Oetker. Ja som ju prochu upravila, aby si na nej mohli pochutnať aj celiatici.

Veľkonočná torta

Príprava tejto torty by vám mala trvať do hodinky, čo je však časovo náročnejšie, je jej pečenie, ako aj odležanie.

Ingrediencie

Na parížsky krém:

  • 200 g  nasekanej čokolády na varenie
  • 250 ml smotany na šľahanie

Na cesto:

  • 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker
  • 250 g masla alebo margarínu
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 4 zarovnané PL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 50 g preosiate kakao
  • 250 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 4 vajcia
  • 125 ml mlieka

Na krém s vaječným likérom:

  • 400 ml vychladenej smotany na šľahanie
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker
  • 100 ml vlažnej vody
  • 125 ml vaječného likéru

 Na ozdobenie:

  • 1 zarovnaná PL práškového cukru

Ešte potrebujeme:

  • tortovú formu (Ø 26 cm)
  • papier na pečenie
  • formičku na vykrajovanie

Postup

Na prípravu parížskeho krému prevaríme smotanu  a odstavíme zo sporáka. V smotane rozpustíme nasekanú čokoládu a necháme vychladnúť. Potom vložíme do chladničky a necháme minimálne 3 hodiny, najlepšie cez noc, odležať.

Na prípravu cesta rozpustíme v hrnci za stáleho miešania na miernom ohni polevu s maslom alebo margarínom. V mise zmiešame preosiatu špaldovú múku, kypriaci prášok, kakao, cukor a vanilínový cukor. Pridáme vajcia, mlieko a dôkladne prepracujeme elektrickým ručným šľahačom najskôr na najnižšom, potom na najvyššom stupni dohladka. Nakoniec vmiešame rozpustenú polevu s maslom. Cesto naplníme formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Teplovzdušná rúra: 160°C / Elektrická rúra: 140°C / Plynová rúra: stupeň 2

Doba pečenia: asi 60 minút

Korpus necháme vychladnúť vo forme. Potom vyklopíme na kuchynskú mriežku vyloženú papierom na pečenie a stiahneme papier, na ktorom sa korpus piekol. Korpus preklopíme a necháme úplne vychladnúť.

Korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Spodnú časť korpusu položíme na podnos a okolo upevníme očistený okraj tortovej formy. Zo strednej časti korpusu vykrojíme formičkou niekoľko tvarov a korpus odložíme bokom. Zmes na parížsky krém vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a nanesieme na spodnú časť korpusu. Priložíme vrchnú čásť korpusu a zľahka pritlačíme.

Na prípravu krému vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do likéru. Odoberieme asi 4 PL zmesi s  likérom a dáme bokom. Zvyšnú zmes nalejeme do šľahačky a dôkladne premiešame. Krém rozotrieme na korpus, priložíme plát korpusu, z ktorého sme povykrajovali tvary a zľahka pritlačíme. Otvory vyplníme zmesou s likérom. Tortu uložíme najmenej na 3 hodiny (najlepšie cez noc) do chladničky.

Tortu posypeme práškovým cukrom a ozdobíme povykrajovanými tvarmi.