Intolerancia na lepok: Ako nahradiť chlieb a uvariť „múčné“ jedlá?

0
3190

Stravovaniu bez lepku dnes čelí mnoho rodín. Intolerancia môže nastať nielen u malých detí, ale aj u dospelých jedincov. V tomto článku sa nebudeme venovať čo všetko môže túto diagnózu ovplyvňovať, (na to nemám vzdelanie), ale skôr tomu, ako si čo najjednoduchšie prispôsobiť jedálniček a vykľučkovať z toho.

Aj na mojom blogu nájdete niekoľko receptov bez lepku. Vznikli preto, lebo moja svokra a švagriná majú intoleranciu na pšeničný lepok. Špaldu môžu. I keď aj tá im vo veľkom množstve z času na čas vadí. 

Nižšie nájdete tipy, ktoré mňamky som vplyvom ich intolerancie našla, a ktoré mi chutili najviac a aj keď nie nemáme „bezgluténovú“ kuchyňu.

Ryžová kaša s polentou

Myslela som si, že krupicovú kašu nič nedokáže nahradiť. Skúšala som trochu čarovať a uvarila som v mlieku, do ktorého som dala štipku soli a trochu hnedého cukru, ryžovú kašu. Nakoľko je ryžová krupica prirodzene sladšia, veľa cukru netreba. 

Ryžová krupica sa dá dnes kúpiť aj v mainstreamových obchodoch a reťazcoch. Vhodnou náhradou je aj produkt, ktorý sa vola instantná ryžová kaša.  

TIP: pridajte do ryžovej kaše aj trochu polenty (kukuričná krupica) Mňam.

S čokoádou ju máme tiež radi…

Krémová polievka na jednotku bez zápražky

Aby bola polievka krémová, zvykne sa pridávať lyžica-dve múky, ktoré sa rozmiešajú vo vode a vmiešajú do polievky, prípadne svetlé zápažky, kedy sa na masle/tuku opraží múka a následne sa táto zápražka vleje do poleivky. 

Aby bola polievka krémová, ¼ polievky rozmixujem tyčovým mixérom a túto hustú hmotu vlejem do zvyšku polievky. Robievam to tak nielen pri brokolicovej či zemiakovej polievke, ale aj pri zeleninových polievkach.  

Pão de Queijo namiesto pečiva

Top trojku uzatvára brazílsky syrový chlieb. Mala som možnosť vyskúšať toto brazílske pečivo a musím sa priznať. Je to závislosť. Recept na tento malý guľatý zázrak nájdete na mojom blogu.

Pao de queijo namiesto pečiva chutí výborne k pivu či vínu.

Máte dve možnosti. Buď si ho pripravíte a upečiete doma, alebo si ho môžete kúpiť a šupnúť do mrazničky. Potom už len vyberiete, nerozmazujete a ihneď upečiete. Do polhodinky máte parádne pečivko, ktorým nahradíte aj chlieb. Najlepšie je teplé. 

Dajte vedieť, aké bezlepkové vychytávky máte vy!