Zrod najkrajšej biznis-strechy v Bratislave

0
1210

Na realitnom trhu v Bratislave je momentálne množstvo kancelárskych budov v štandarde A. Niektorí developeri sa preto chcú odlíšiť. 

V prípade Westend Gate, ktorá je v súčasnosti jednou z top administratívnych budov na Slovensku, stavil developer na originálnu strechu, ktorá v sebe viaže funkčnosť, vysokú kvalitu a znamená pridanú hodnotu pre nájomníkov. Developer sa rozhodol pre skladbu strechy so zateplením, s použitím termoplastických polyolefínových fólií od spoločnosti Icopal a.s. A to v zaujímavej kombinácii s oázami zelene.

 Na strategickej križovatke

Na rozhraní Starého Mesta, Kramárov a Lamača vyrástla Westend biznis zóna, ktorej srdcom je Westend Gate. Budova je situovaná na strategickom mieste neďaleko centra hlavného mesta a diaľničných obchvatov smerujúcich na Viedeň, Prahu, Brno a Budapešť. Ide o moderný kancelársky objekt s ambíciou ponúknuť pracovné prostredie s vysokým komfortom. Vybavenie administratívnych priestorov spĺňa prísne medzinárodné normy, ktoré zahŕňajú požiadavky na ekologickosť a energetickú efektívnosť budovy. Vzhľadom na súčasné nároky užívateľov a nájomníkov tak Westend Gate ponúka špičkové pracovné prostredie v štandarde A. Nájomné zmluvy v novej kancelárskej budove sú už podpísané a záujem prejavili špičkové miestne i nadnárodné spoločnosti.

Top firmy pod jednou strechou

Developer si dal záležať na kvalite stavby ako takej vrátane strechy, kde dbal nielen na funkčnosť, ale aj na pridanú hodnotu v podobe estetiky. Ako riešenie strechy projektant zvolil termoplastické polyolefínové fólie, ktoré sa vyznačujú vysokou kvalitou, dlhou životnosťou i odolnosťou a rozmerovo stálymi vlastnosťami. Okrem bežných stavieb sa uplatňujú aj na komerčných budovách, akými sú priemyselné, administratívne objekty a pod. Investori oceňujú ich odolnosť proti nevyspytateľnému počasiu, UV žiareniu, ale aj prachu, či sadziam a znečistenému ovzdušiu v mestách. Strecha z použitím týchto fólií zaručuje účinnú ochranu proti agresívnym chemickým vplyvom vonkajšieho prostredia a vydrží oveľa dlhšie. „Termoplastické polyolefínové fólie dokážu vďaka svojim vlastnostiam podstatne predĺžiť životnosť celej skladby strechy,“ zhodnotil Miloš Čáp, obchodný zástupca spoločnosti Icopal a. s., ktorá má viac ako štyridsaťročnú tradíciu vo výrobe a obchode s hydroizolačnými a strešnými materiálmi.

Zateplená plochá strecha

Ako najvhodnejšie riešenie sa pre investora Westend Gate ukázala nasledovná skladba strechy: Penetračný náter, hydroizolačný asfaltovaný pás, tepelná izolácia hrúbky 180 mm a termoplastická polyolefínová fólia. Realizačný proces na streche s plochou do 6 000 metrov štvorcovýchodštartoval ešte začiatkom leta. V prvom kroku sa podklad z betónu ošetril penetračným náterom. „Je to penetračný náter na báze asfaltu, Siplast Primer® Speed SBS, ktorý zlepšuje priľnavosť asfaltovaného pásu k napenetrovanému podkladu viac ako 2,5-násobne,“ vysvetlil M. Čáp. Na náter sa následne aplikoval asfaltovaný pás určený pre spodné vrstvy hydroizolačných systémov. „Asfaltovaný pás Polarbit PV modifikovaný SBS kaučukom, ktorého funkcia je hydroizolačná, v tomto prípade slúži aj ako parozábrana. Jeho vrchnú časť tvorí jemný posyp a spodnú separačná fólia. Pásy sme plnoplošne natavili k podkladu,“ upresnil Radoslav Gašpar, zodpovedný zástupca spoločnosti GLOBAL SYSTÉM, spol. s. r. o., Bratislava, ktorá strechu realizovala.

Kvalitná, ekologická, recyklovateľná 

Na parozábranu sa následne položila dvojitá vrstva tepelnej izolácie tvorená z dosiek z expandovaného polystyrénu. Dve dosky s hrúbkou 90 mm sa vzájomne prekladali tak, aby sa zabránilo vzniku tepelných mostov. Skladbu strechy uzavrela termoplastická polyolefínová fólia. „Monarplan TPO 1.5 vyniká výbornou elasticitou a vysokou pevnosťou a prieťažnosťou. Má výborné rozmerovo stále vlastnosti a je kompatibilná s polystyrénom i asfaltom, takže ju možno použiť bez separačnej vrstvy,“ objasnil M. Čáp. Strecha z tohoto materiálu dodala budove aj punc ekologickosti. „Termoplastická polyolefínová fólia je ekologická a recyklovateľná. Jej ekologickosť spočíva napríklad aj v tom, že povrch fólie bielej farby odráža podstatnú časť slnečného žiarenia. Vďaka tomu je povrchová teplota strešného plášťa nižšia, čím sa v lete znižujú náklady na klimatizáciu. V súčasnosti pritom čoraz viac získava na dôležitosti aj parameter recyklovateľnosti,“ potvrdil M. Čáp.

 Precízne opracovanie detailov 

Termoplastické polyolefínové fólie realizátor prichytával kotviacim (fixačným) materiálom s dĺžkou 165 mm cez tepelnú izoláciu až do podkladu. Miesta, kde sa fólia prichytila kotvami, sa prekryli druhou vrstvou fólie a následne sa spoje (horúcovzdušne) odborne spojili zváracím automatom. Tak, ako sú v prípade všetkých realizácií kľúčové detaily, nebolo to inak ani na Westend Gate. Pozornosť sa venovala opracovaniu takých detailov, akými sú prestupy, stĺpiky, nosné prvky technológií nárožia, kúty či atiky. „Aj v tomto prípade realizátor dodržiaval technologické postupy spoločnosti Icopal, pri aplikovaní týchto detailov materiálmi na to určenými – boli to detailová fólia Monarplan TPO D a Monarplan TPO-detailové prvky,“ povedal M. Čáp. Vzhľadom na to, že ide o systémové riešenie od jedného výrobcu, spoločnosť Icopal poskytla developerovi Osobnú záruku kvality Icopal v trvaní 10 rokov. Vo všeobecnosti je pre strechu z termoplastických polyolefínových fólií odporúčaná údržba dvakrát za rok špecializovanou firmou, aby bola strecha dokonale funkčná počas celej životnosti.

Unikátne oázy na streche

Nakoľko ide o administratívnu budovu, na streche sú inštalované mnohé technické a telekomunikačné zariadenia spoločností, ktoré v nej budú sídliť. Preto sa už v projekte stavby počítalo s údržbou a obsluhou týchto zariadení. Prístup k nim sa zabezpečil prostredníctvom pochôdznych sekcií na streche. „Tie sa realizovali v podobe hydroizolačnej fólie na báze TPO s názvom Monarplan W.Fólia má vrúbkovaný povrch a je farebne odlíšená, aby údržbári zariadení a obsluha chodili len po vyznačených chodníkoch,“ upresnil R. Gašpar. Na streche Westend Gate sa v ďalšej fáze zrealizovali aj ostrovčeky extenzívnej zelene. Ich plocha má rozlohu do 300 štvorcových metrov a tieto oázy zelene majú tvar písmena S.

foto:Icopal