Vysnívali si presvetlený dom s jednoduchými líniami

0
1432

Mladý pár mal jasnú predstavu o spoločnom bývaní. Chceli moderný dom s jednoduchými líniami a kvalitnými stavebnými materiálmi. Chceli vytvoriť domov s množstvom denného svetla, ktoré aj v zamračených dňoch presvetlí interiér pozitívnou atmosférou. Ich sny sa splnili a nový domov si vychutnávajú už aj so svojím synčekom.

Na vrchnom poschodí rodičovského domu mali pohodlie v podobe bytu s kuchyňou, ale aj tak ako každý mladý pár túžili po vlastnom hniezde. Pred takmer tromi rokmi začali svoje predstavy realizovať v obci na sever od Prešova. Na začiatku mali veľký pozemok a jasnú predstavu o svojom novom domove. Mal byť jednoduchý s množstvom denného svetla, ktoré vytvára príjemný priestor pre život. Moderný interiér však doplnili predmetmi, ktoré im prirástli k srdcu. Pod schodmi je zreštaurovaná lavica po babičke, ktorá dodáva domu osobitný ráz a evokuje pekné spomienky.

Kvalitné materiály zaistili vynikajúcu energetickú bilanciu

Majitelia domu kládli dôraz na kvalitné stavebné materiály a prvky, ktoré budú pevne zabudované, aby dosiahli maximálnu životnosť a lepšiu energetickú bilanciu. „V tomto smere sme nešetrili. Snažili sme sa vybrať kvalitné fasádne a strešné okná s dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami. Dom má dostatočne hrubú tepelnú izoláciu a na ohrev vody používame solárne panely,“ priblížil pán domu. Dobre investované peniaze im potvrdili aj náklady na vykurovanie v zime, ktoré za jednu vykurovaciu sezónu predstavovali 700 eur. „Mali sme problémy s reguláciou kúrenia, teplota vo vnútri dosahovala 26C. Napriek tomu náklady na vykurovanie boli prekvapivo nízke, rátali sme s väčšou sumou,“ vysvetľuje majiteľ.

Strešné okná zabezpečujú dostatok denného svetla a čerstvého vzduchu

Strešné okná do podkrovia boli automatickou voľbou. V pracovni zabezpečujú prísun denného svetla dve okná, ktoré rovnomerne presvetľujú celú miestnosť. Ďalšie dve strešné okná našli uplatnenie v kúpeľni, kde zabezpečujú rýchle odvetranie vlhkého vzduchu po použití kúpeľne. Vybrali sem bezúdržbové biele okná s polyuretánovou ochrannou vrstvou a dreveným jadrom, ktoré sú vhodné aj do priestorov s väčšou vlhkosťou. Strešné okná po celý deň dodávajú interiéru denné svetlo, ak je ho príliš, domáci zatiahnu vnútorné rolety. V lete chránia interiér pred prehrievaním vonkajšie markízy. Ich výhodou je, že nebránia výhľadu von vďaka sieťovanej štruktúre.

Denné svetlo prúdi aj do chodby bez okien

Majitelia domu chceli maximálne presvetlený interiér. Preto uvažovali aj o ďalších možnostiach, nielen o fasádnych a strešných oknách, ktoré sú tradičnými prvkami do rodinného domu. V priestoroch centrálnej chodby, kde nebolo možné umiestniť okná do strechy a ani po obvode domu, pomohli svetlovody. „Možnosť presvetlenia chodby denným svetlom sa mi veľmi zapáčila. Aj keď je zamračené, máme tu dostatok denného svetla a netreba svietiť. Počas jasnej noci za mesačného svitu tiež netreba na chodbe zasvietiť,“ pochvaľuje si pán domu. Dva svetlovody sa striedajú so svietidlami s rovnakým dizajnom. Svetlovody sú nakombinované s dvoma svietidlami rovnakého vzhľadu, pričom LED žiarovky sú zabudované aj v svetlovodoch. Vďaka tomu večer a v noci môžu domáci v prípade potreby dostatočne osvetliť chodbový priestor.

Veľkoformátové okná prepájajú interiér s vonkajším svetom

Interiér na prízemí kombinuje dva základné prvky – biele steny s tmavou dlažbou, pod ktorou sa skrýva podlahové vykurovanie. Obývačku spestrila červená sedačka z predchádzajúceho bytu. „Sedačka ešte poslúži, kým synček podrastie. Teraz sa pri ňom neoplatí investovať do nového nábytku,“ vysvetľuje pani domu. Na obývačku nadväzuje jedálenský kút prepojený s obývačkou. Spoločenskú zónu presvetľujú dve veľkoformátové okná, ktoré veľkoryso prepájajú interiér s dianím vonku.

Pani domu sa teší na prácu v záhrade

Život na vidieku si mladá rodina pochvaľuje a v žiadnom prípade by nemenila, i keď na dochádzanie do práce do Košíc to nie je najbližšie. „Je tu veľmi pokojné prostredie, žiadne električky, mestský hluk. Na druhej strane, všetky potrebné služby a tovar sú po ruke. Milujem prácu v záhrade. Ešte som sa síce nestihla veľmi realizovať, ale veľmi sa teším opäť na jar,“ hovorí s nadšením pani domu.