Vylepšite svoje raňajky lahodnými džemami vlastnej výroby

0
1224

Pri započutí slovného spojenia varenie džemu či lekváru sa vám v mysli vybaví stará mama v zástere a sporák zaplnený hrncami rôznych veľkostí? Tak takto to už dávno nefunguje. Prípravu domáceho džemu totiž uľahčujú domáce pekárne. Vďaka nim sa s radosťou do varenia ovocných pochúťok púšťajú aj mladšie ročníky. Veď žiť zdravo chceme všetci, no nie? Preto si čerstvo upečený domáci chlieb potrieme džemom z vlastnej produkcie a lahodné raňajky sú na svete. A odteraz sa vám pri pomyslení na varenie džemu vybavia ovácie od priateľov, ktorí ocenia vaše kulinárske umenie.

Uprednostňujete pohánkový, slnečnicový či špaldový chlieb pred tradičným bielym pečivom? Alebo máte v domácnosti celiatika, ktorý konzumuje výhradne bezlepkové pečivo? V domácich pekárňach si bez problémov pripravíte chlieb z ingrediencií, ktoré vám najviac vyhovujú. Pečenie je navyše veľmi jednoduché. Stačí nasypať suroviny a pekárne urobia celú prácu za vás. Domáce pekárne gorenje BM900AL a BM1400E disponujú naviac špeciálnym programom na varenie džemov „Marmalade“. Raňajkám, ktoré zasýtia celú rodinu, tak nasadí korunu domáci džem vlastnej výroby. Obe pekárne v elegantnom nerezovom prevedení obsahujú dve nádoby na pečenie či varenie, pričom model BM1400E s vyšším príkonom je o niečo kapacitne väčší. Pekárne gorenje majú 12 prednastavených programov a taktiež funkciu odloženého štartu. Pre maximálne uľahčenie manipulácie sa ovládajú dotykovo. Veľkou pomôckou pri pečení je špeciálna funkcia udržiavania tepla alebo pokračovanie v pečení pri výpadku elektrickej energie.

Výroba džemu v domácej pekárni. Ako na to?

  1. Ovocie umyte, vykôstkujte a nakrájajte na malé kúsky. Výber ovocia nechávame, samozrejme, na vás. Avšak bobuľovité druhy ako ríbezle či egreše treba vopred rozmixovať a prepasírovať, aby ste sa zbavili drobných zrniečok. Ak chcete dosiahnuť hladkú konzistenciu bez kúskov, je vhodné pred krájaním všetky druhy ovocia so šupkou olúpať.
  2. K nakrájanému a pomixovanému ovociu v nádobe pekárne pridajte želírovací alebo kryštálový cukor v pomere 2:1. Pozor však na odporúčané dávky stanovené pre program „Marmalade“. Ich dodržiavaním predídete prílišnému zovretiu alebo vykypeniu zmesi.
  3. Na pekárni navoľte program „Marmalade“ a nechajte ju pracovať. Varenie džemu v domácej pekárni trvá približne 1 hodinu a 20 minút.
  4. Akonáhle program ukončí svoju činnosť, môžete s hotovým džemom plniť zaváracie poháre.

Netradičná pomarančová marmeláda

Na výrobu džemov možno použiť akékoľvek ovocie a taktiež ho možno kombinovať podľa chuti či dostupnosti. Na klasické chute džemov z jahôd, broskýň či marhúľ nedáme dopustiť. Prečo však neuvariť niečo nové a netradičné? Vyskúšajte anglickú pomarančovú marmeládu. Je možné, že podľahnete jej chuti na prvýkrát.

Budete potrebovať:

900 g jemne nakrájaných a olúpaných pomarančov

100 g jemne nakrájaných a olúpaných citrónov

500 g kryštálového cukru

Užitočné tipy na zaváranie:

–      Zaváracie poháre pred plnením dôkladne umyte teplou vodou so saponátom a nechajte uschnúť. Zaváracie viečka po umytí utrite dosucha.

–      Tradičnú chuť domácich džemov možno oživiť pridaním kúskov banánu, mandarínok či pomaranča

–      Spracovanie uľahčuje použitie želírovacieho cukru namiesto kryštálového, pretože rýchlejšie hustne

–      Z niektorých druhov džemov je nevyhnutné pred plnením do pohárov pozberať penu vzniknutú pri varení. Tá totiž môže skrátiť trvanlivosť zaváraniny

–      Do poslednej várky odporúčame pridať pár kvapiek citrónovej šťavy. Oživí to chuť marmelády a pôsobí ako prevencia proti jej splesneniu na povrchu

–      Džemy aj marmelády môžete chuťovo vylepšiť aj pridaním pár kvapiek alkoholu. Môže to byť likér, ovocná pálenka, vodka či rum

–      Uzatváranie zaváracích pohárov si uľahčíte použitím viečok na skrutkovanie

–      Ako prakticky a vkusne označiť zavarené poháre, aby bolo jasné o aký druh ovocnej pochúťky ide? Vynaliezavé domáce gazdinky ich zdobia servítkou s obrázkom alebo nápisom

–      Zavarené poháre uskladňujte na chladnom a tmavom mieste. Po ich otvorení ich skladujte v chladničke.