Chrumkavé bagety, lahodná sušená šunka, voňavé paradajky, mäkká mozzarella, čerstvé maslo, kvalitný olivový olej… Taliani vášnivo milujú dobré jedlo a vedia si ho skutočne vychutnať. Nie sú to však žiadne zložité kombinácie, žiadna komplikovaná príprava – len pár kvalitných surovín a skvelý, jednoduchý pokrm je na svete. Objavte s novým Bertolli svoju vášeň pre dobré jedlo v duchu najlepších talianskych tradícií a nechajte sa inšpirovať našim receptom:
Bruschetta s cibuľovou marmeládou, ančovičkou a olivami
Ingrediencie
6 plátkov bagety alebo iného talianskeho chleba
Bertolli s maslom a olivovým olejom
½ kg červenej cibule
strúčik cesnaku
250 ml červeného suchého vína
ocot aceto balsamico
1 lyžička tmavého cukru
6 ančovičiek
olivy kalamata
olivový olej
rukola alebo žerucha
morská soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Vo väčšej panvici rozohrejte 3 lyžice olivového oleja a vložte červenú cibuľu nakrájanú na mesiačiky. Po približne 10 minútach osoľte a okoreňte. Prilejte 250 ml vína, zastreknite balzamikovým octom a pridajte lyžičku tmavého cukru. Varte, kým sa tekutina nevyparí a cibuľa neskaramelizuje, približne ďalších 45 až 50 minút. Cibuľovú marmeládu takto pripravte ideálne deň vopred.
Bagetu nakrájanú na centimetrové plátky opečte v predhriatej rúre na 200 °C. Po vybratí z rúry potrite strúčikom cesnaku. Mierne vychladené plátky pečiva potrite Bertolli s maslom a olivovým olejom. Na bruschettu navrstvite cibuľovú marmeládu, ančovičku, pokrájané olivy a ozdobte rukolou alebo žeruchou.
Tipy:
- Cibuľovú marmeládu si takto môžete pripraviť i do zásoby. V chladničke vydrží aj niekoľko týždňov. Odporúčame použiť kvalitné víno, na výsledku je to poznať.
- Bruschetty sú skvelý spôsob, ako využiť i staršie pečivo. Záleží len na vašej chuti a fantázii.
- Bertolli s maslom a olivovým olejom je unikátny produkt – lahodná zmes v sebe spája vynikajúcu chuť klasického masla s tým najlepším z olivového oleja. Nájdete ho aj v jemne slanom variante, navyše sa ľahko rozotiera.
- Bruschetta sa skvele hodí k harmonickému červenému vínu z oblasti Bardolino Classico.