Vychutnajte si príchod jari s oknami dokorán!

0
1318

Zubaté slniečko, spevavý hlas vtáčikov svedčí o príchode nádherného ročného obdobia – jari. Nebojte sa otvoriť vaše okná dokorán a vychutnať si jej nástup plnými dúškami!

Starostlivosť po zime

Obdobie začiatkom jari sa tradične spája so zvýšenou starostlivosťou o okná, pretože počas zimy na ne negatívne pôsobilo zvýšené množstvo zrážok, mráz, či vietor. I s prichádzajúcimi veľkonočnými sviatkami väčšina z nás pripravuje svoje domovy na dni oddychu a momentálne absolvuje veľké jarné upratovanie. Dôležité je nezabúdať na všetky súčasti, z ktorých sa okno skladá, pretože starostlivosť o okná neznamená iba umývanie sklenej plochy.

Vedeli ste, že?

Čistiace prostriedky na okná vytvárajú ochrannú vrstvu, ktorá chráni sklo pred ďalším znečistením. Ideálne je, ak použijeme prostriedok, ktorý má pištoľ s mechanickým rozprašovačom. Sklenú plochu čistíme švédskou utierkou alebo mäkkou papierovou kuchynskou utierkou. Pri čistení plastových okenných rámov sa vyhýbame všetkým inváznym kvapalinám, najmä tým, ktoré obsahujú abrazíva alebo rozpúšťadlá. Pri umývaní okien je tiež dôležité overiť, či konštrukčné prvky kovania nie sú povolené, príp. opotrebované. Na pohyblivé časti okna je vhodné použiť ochranné prostriedky, ktoré zabraňujú korózii a znižujú trenie. Tento účel spĺňa technická vazelína, strojový olej alebo mazivo na báze silikónu s obsahom teflonu.

Celofarebné okná

Stavte na okná, ktoré dodajú vášmu domu úplne nový charakter. Časy, keď boli plastové okná iba v bielej farbe, sú dávno preč. Aktuálnym trendom sú okná v ľubovoľných farbách. Kedysi sa farebné fólie, či imitácie dreva používali iba na vnútorné a na vonkajšie časti okenných profilov. Bežne nám vadilo, že naše okno má biele prúžky a je vo farebnom prevedení iba z vonkajšej a vnútornej strany. No toto obdobie je už dávno preč! Neváhajte a vychutnajte si skorý príchod jari cez okná vo farbe, ktorá nielenže vyzerá elegantne, ale zdôrazňuje štýl interiéru i celkového vzhľadu vášho domu.

„OKNOPLAST, ako prvá spoločnosť v Európe vypracovala systém Colorfull, v ktorom je fólia umiestnená okrem viditeľných plôch aj na vnútornej strane profilu – na plochách, ktoré sú viditeľné iba pri otvorenom okennom krídle. Vďaka tomu má profil jednotnú farbu a štruktúru,“ uviedol Juraj Koudela, obchodný riaditeľ pre Slovensko a Českú republiku.

Veľkonočné farby a nálepky

Počas sviatkov sú veľmi obľúbené okenné dekorácie. No mali by ste si dávať pozor, aby nepoškodili rámy alebo sklá. V prípade farebných ozdôb je dôležité použiť farby, ktoré sú vhodné na okná a po Veľkej noci sa budú dať ľahko a rýchlo umyť. Okrem farieb je k dispozícii aj široký výber tematických nálepiek na okná.

„Našim zákazníkom odporúčame výber veľkonočných nálepiek, ktoré sú určené na okná. Na druhej strane by na oknách mohli ostať fľaky po lepidle. Osvedčenou alternatívou sú elektrostatické fólie, ktoré sú vhodnejšie než nálepky. V prípade, že s výzdobou pomáhajú aj naši najmenší, upozorňujeme, aby ste dostatočne zabezpečili parapety, či okolie okien a tým predišli prípadnej nehode,“ uviedol Juraj Koudela.