VÝCHODNIARI OTVORILI SVOJE SRDCI

0
1348

Akí sú, na koho sú hrdí a prečo by sa vrátili domov?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo je srdcom vášho mesta, v ktorej jeho časti sú najkrajšie ženy a kam by ste v ňom svoju  lásku vzali na prvé rande? Východniari to vedia! Keďže robia veci zo srdca, rovnako srdečne odpovedali aj na nedávny online prieskum.

Hoci sa ženy vo všeobecnosti považujú za otvorenejšie a komunikatívnejšie, tentoraz na východe hovorili hlavne muži vo veku 19 až 45 rokov.A čo o sebe a krásach svojich miest východniari prezradili?

Priateľskí a pohostinní 

V prvom rade sa pochválili. Ako svoje tri najtypickejšie vlastnosti uviedli pohostinnosť, priateľskosť a radosť zo života. Za najviac pohostinných sa pritom považujú Sninčania (40,4%), Humenčania (35,5 %) a Michalovčania (32,2 %). Najpriateľskejší sú vraj Bardejovčania (25,6 %), Stropkovčania (23,2 %) a Humenčania (22,6 %). Najveselší východniari zase pochádzajú zo Spišskej Novej Vsi (29,3 %), Michaloviec (25,5 %) a Bardejova (23,3 %).

Najznámejší východniar

Najznámejším východniarom, na ktorého je patrične a právom hrdá tretina opýtaných rodákov, je Humenčan Marián Čekovský. Hudobník, spevák, skladateľ, komik a moderátor v jednej osobe. Pedagóg a Bardejovčan Leonard Stöckel, ktorý napísal jeden z najstarších školských poriadkov na Slovensku, získal takmer 8 %. A viac ako 5 % dostal ešte Ján Ďurovčík, tanečný choreograf a režisér z Michaloviec. V ostatných mestách prevláda skôr hrdosť na ich pamiatky.

Krásne ženy, pracovití muži

Ak sa opýtate, kde sú najkrajšie ženy, asi vám budú odpovedať všade rovnako – u nás predsa! No keby vás zaujímala konkrétna časť daného mesta, v Snine sa to nedozviete. Tam sú vraj pekné ženy v celom meste a najvhodnejším miestom, kde by ste ich mali vziať na prvé rande, sú vraj rybníky. Spišiaci a Stropkovčania zase „randia“ najradšej v obľúbenej reštaurácii či bare.

Chlapi sú na východe tiež pekní. Najviac si to myslia v Humennom (24,1 %). Pozor však na Stropkov, kde až tretina opýtaných uviedla, že ich chlapi sú záletníci. Východniari sú však aj pracovití. Najvyššiu pracovitosť uvádzali Spišiaci (49,4 %), Sninčania (46,1 %) a Bardejovčania (43,3 %). No a vedia sa i vynájsť. Najväčších „špekulantov“ vraj majú v Stropkove (36,2 %), Snine a Michalovciach (po 28,9 %) či Bardejove (27,0 %).

Kam za hlasom srdca

Ktorú časť svojho mesta považujú východniari za jeho srdce? Väčšinou sú to námestia, kaštiele či fontány. Tie posledné sa tešia veľkej obľube v Michalovciach (46,3 %) a Humennom (17,3 %). V Spišskej Novej Vsi je srdcom kostol s vežou, označili ho zaň takmer dve pätiny opýtaných. A keď chcete byť v kurze, Spišiaci ho odporúčajú aj ako najlepšie miesto na populárnu selfie. Minimálne stojí za foto.

Ak nás niečo ťahá vrátiť sa domov, je to najmä rodina a príroda. A východniari v tomto nie sú iní. Keby sa niekedy mali vrátiť do svojho rodného mesta, nebolo by to len pre ich skvelé východniarske pivo. Kvôli rodine by sa vrátilo najviac Sninčanov (40,4 %), Humenčanov (36,8 %) a Stropkovčanov (34,8 %). Okolitá príroda zase domov ťahá Bardejovčanov (25,6 %) a Spišiakov zase Slovenský raj (22,4 %).

Toto vidieť nemusíte

Na východ Slovenska sa môžete vybrať za nádhernou prírodou, krásnymi mestami či skvelým pivom, ktoré má svoju históriu alebo za kamarátmi. Čo by vám oni ako turistovi vo svojom meste neukázali za žiadnu cenu? Odpovede na túto otázku písali respondenti spontánne a vlastnými slovami. Následne, na základe ich odpovedí, boli vytvorené viaceré kategórie. Najčastejšie skloňované boli rómske osady, konkrétne sídliská, autobusové a vlakové stanice, smetiská, neporiadok na uliciach, schátrané budovy či niektoré krčmy.