Vincentka pomáha pri chrípke aj angíne

0
3973

Vincentka sa nazýva niekedy liekom starých materí a skutočne, jej priaznivé účinky sa prejavujú pri širokom spektre ochorení. Vincentka preukázateľne pomáha pri angíne, ochoreniach horných aj dolných dýchacích ciest, ale aj pri žalúdočných a iných problémoch. Prečo je to tak?

Vysvetľuje to Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., ktorá vlastní práva na jej plnenie do fliaš: „Vincentka nie je ani antibiotikum proti baktériám, ani antipyretikum na znižovanie horúčky, ale pomáha odstraňovať sekundárne následky a nepríjemné sprievodné prejavy ochorení dýchacích ciest. Predovšetkým pomáha zlepšovať dýchanie. Pri ochoreniach dýchacích ciest sa nadmerne tvoria hlieny, ktoré blokujú dýchacie cesty, dutiny a hromadia sa v hrtane, nose a priedušnici. Svojou konzistenciou len veľmi ťažko dovoľujú ich vykašliavanie či vyfúkanie. A tu nastupuje Vincentka – prírodná liečivá minerálna voda vyvierajúca v kúpeľoch Luhačovice. Oxid uhličitý, ako aj soli v nej obsiahnuté, majú tú schopnosť, že rozpúšťajú hlieny a následne umožňujú pacientovi, aby sa ich zbavil. Všeobecne možno povedať, že Vincentka je najlepší podporný prostriedok pre uvoľnenie dýchania pri akútnych a chronických ochoreniach dýchacích ciest a alergiách.“

Dodáva, že príznaky týchto ochorení trvajú spravidla týždeň, dva a niekedy aj viac, čiže ide o veľmi významnú pomoc, ktorá potom umožňuje telu, aby sa sústredilo na boj so samotným pôvodcom infekcie, či sú to baktérie, alebo vírusy. „Dlhoročné skúsenosti lekárov potvrdzujú, že iba asi 10 % ochorení dýchacích ciest je bakteriálneho pôvodu a vtedy majú význam antibiotiká. Je dobré si na to urobiť test, ktorý je dnes dostupný aj v ordináciách obvodných lekárov, aby sa telo zbytočne nepredávkovalo antibiotikami a neznižovala sa tak jeho imunita. Pri zbytočnom užívaní už dané antibiotikum nemusí pri ďalšom ochorení zabrať. Práve tu má veľký význam Vincentka, ktorá je veľmi dôležitá v ranných štádiách ochorení, keď pomáha telu zvládnuť situáciu po rozvinutí infekcie,“ upozorňuje J. Šumšal.

Vincentka pôsobí aj preventívne, ešte pred nástupom choroby. Je preto dobré pravidelne, ráno aj večer, Vincentku kloktať. Rovnako tak po návrate z prechádzky alebo z práce, z prostredia kde je väčšia koncentrácia ľudí a bacilov. Práve soli obsiahnuté vo Vincentke vytvárajú mikroprostredie, ktoré je nepriaznivé pre rozvoj mikróbov. Keď už sa ochorenie rozvinie, Vincentka pomáha pri rozpúšťaní hlienov a ich vykašliavaní. Takisto pomáha pri zablokovaných nosných aj čelných dutinách po nahromadení hlienov, ktoré sa bežne nerozpúšťajú. Pri zablokovaní dutín môže dôjsť k ich zápalu, často sprevádzanému vysokými teplotami a chronickými ochoreniami.

,,Pre takéto prípady sme vyvinuli v našej firme špeciálny produkt. Je to koncentrát Vincentka NASALIS, s plastovou konvičkou na preplachovanie dutín a nosohltanu. Na rozdiel od dutiny ústnej, kde je pri kloktaní, alebo pri aplikovaní do nosa prítomný CO2 (oxid uhličitý) v určitej koncentrácii, kde pomáha rozpúšťať hlieny a následne ich vykašliavať, pri dutinách je oxid uhličitý nežiaduci, pretože sú uzavreté a mohol by tam spôsobiť problémy. V tomto prípade sa používa na aplikáciu špeciálna plastová konvička a koncentrovaný roztok Vincentky zbavený oxidu uhličitého. Konvičku sa treba naučiť používať. Keď si dobre prečítate príbalový leták Nasalisu, tak to dokážete a prinesie vám to úľavu,“ odporúča J. Šumšal.

Prečo je Vincentka taká účinná? Je to tým, že obsahuje správne zloženie minerálnych látok a oxidu uhličitého, ktoré pomáhajú zvládať prejavy chorôb a vytvárajú prostredie nepriaznivé pre baktérie, rozpúšťajú hlieny a pôsobia aj preventívne. Okrem iného k tomu prispieva aj to, že so svojou osmolaritou sa Vincentka približuje k osmolarite ľudskej krvi.

,,Ako možno Vincentku aplikovať? Každé z ochorení dýchacích ciest si vyžaduje určitý preferovaný spôsob aplikácie Vincentky. Pri dutinách je najlepšie používať plastovú konvičku a Vincentku NASALIS.  Do nosa, prípadne aj do hrdla, je vhodná aplikácia Vincentky v spreji. Na hrtan a hornú časť priedušnice je dobré aj kloktanie Vincentky priamo z pohára alebo z fľaše a na dolné cesty dýchacie, kam sa Vincentka nedá dopraviť predchádzajúcimi spôsobmi, je najlepšia jej aplikácia vdychovaním a to špeciálnymi inhalátormi. Vhodné je aj vdychovanie pár buď z vyvíjača pary, alebo pri jej varení v odkrytom hrnci v kuchyni. Dobré je aj naparovanie pod uterákom nad Vincentkou. Pôsobí to na dýchacie cesty horné i dolné aj dutiny, pretože vtedy pozitívne účinkuje aj zahriatie samotnou parou. Rozširuje to cievy, prekrvuje ich a pomáha im zbaviť sa studených hlienov“, vysvetľuje  J. Šumšal.

Vincentka má aj širšie využitie, je veľmi vhodná aj na choroby žalúdka, na úpravu žalúdočnej kyseliny po nadmernom požívaní mastných jedál a alkoholických nápojov. Opatrní by mali byť ľudia, ktorí majú ochorenia obličiek a pečene, práve pre obsah solí. Okrem akútnych ochorení sa môžeme vo Vincentke aj kúpať. To sa deje najmä v Kúpeľoch Luhačovice, a. s., kde minerálne kúpele pomáhajú celkovo organizmu pri ochoreniach pohybových, ale aj pri kožných problémoch, atopických ekzémoch.

Okrem toho firma Vincentka vyvinula celú škálu výrobkov, ktoré sú urobené na báze Vincentky tak, že sa z nej získava silný koncentrát a ten sa zapracúva do krémov, zubných pást, pastiliek. Pastilky sú veľmi dobré pri ochoreniach hrdla, angínach, ale aj pri strate hlasu, oslabení hlasiviek. Často ich používajú speváci, moderátori, spíkri, ľudia ktorí pracujú hlasom, pretože im preukázateľne pomáhajú vrátiť zdravie v tejto oblasti. Vyrábajú sa v dvoch príchutiach, bylinkovej a ovocnej. Práve účinné soli z Vincentky, ktoré sú v nich aplikované, prinášajú rovnakú úľavu ako tradičná tekutá Vincentka.

Vincentka je vhodná pre všetky vekové kategórie. Pre malé deti od 0 do 3 rokov existuje špeciálny sprej s aplikátorom, ktorý vyvíja nižší tlak než bežný sprej, aby nepoškodil dutiny u detí. Mamičky sa nemusia báť ho aplikovať už malým dojčatám. Uvoľní im to dýchacie cesty a tým pomôže k pokojnému spánku. Vincentka je vhodná aj pre alergikov s alergickou nádchou. Pri nej pôsobí rovnako ako pri bežnej nádche sprevádzajúcej  akútne ochorenia dýchacích ciest. Aplikácia a pôsobenie je rovnaké, takže vlastne ide o úľavu a pomoc. Samozrejme je dobré, keď alergici berú aj antihistaminiká, ale ich spotreba môže byť nižšia. Rovnako tak pri bežných ochoreniach dýchacích ciest  by mali pacienti brať aj lieky, ktoré im predpíše lekár.