VARENIE V PRÍRODE JE ČORAZ ĽAHŠIE

0
1279

V blížiacej sa turistickej sezóne poteší značka Primus všetkých nadšencov trekingu
a kempovania. V náruči prírody – bez pohodlia a vybavenia, ktoré ponúka domáca kuchyňa, si s pomocou praktických pomocníkov dokáže každý človek pripraviť chutné pokrmy, či už je na horách, v stane alebo pri vode.

Turistický take-away

Ak sa práve nechystáte podniknúť niekoľkodňovú túru, na kratšie výlety vám postačí aj menšie množstvo jedla, ktoré si pripravíte doma. Keďže Primus okrem varičov a príslušenstva ponúka aj kompletný sortiment outdoorového riadu, predstavil nové nádoby Trailbreak Lunch a fľaše Trailbreak EX. Ide o antikorové kanistre s dvojitým vákuovým dnom, ktoré uchovajú teplé jedlo či osviežujúci nápoj. Telo obidvoch doplnkov je vyrobené z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele, Trail Break EX má silikónový návlek. Produkty sú dokonale prispôsobené na uchopenie, vďaka čomu sa len tak ľahko nevyšmyknú, dokonca ani z rukavíc. Ich využitie sa však „neobmedzuje“ iba na turistiku. Rovnako dobre poslúži deťom v škole, rybárom či ľuďom, ktorí si chcú dať rýchly obed v kancelárii. TrailBreak Lunch ľahko uschová akékoľvek jedlo, počnúc teplou polievkou či omáčkou, končiac ryžou alebo mäsom, jednoducho sa plní aj čistí. TrailBreak EX je zasa vybavený dvoma brzdiacimi zátkami – jedna uchováva teplotu, druhá (ClickClose) slúži na ľahšie pitie priamo
z fľaše, a to aj pri veľmi nízkych teplotách či silnom vetre. Jej súčasťou je, samozrejme, aj šikovný pohárik. Nádoby aj fľaše sú dostupné v štyroch príjemných farebných vyhotoveniach.

Na plný plyn za každých okolností

Vedeli ste, že spotreba plynu v kartuši, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou outdoorových varičov, môže pri rozličných teplotách kolísať? V dôsledku toho zariadenie nefunguje v rozdielnych podmienkach rovnako efektívne. Spoločnosť Primus preto vyvinula tri rozličné druhy plynu, ktoré nachádzajú využitie v jednotlivých sezónach. Zmesi sa navzájom odlišujú farbami bombičky – zelená označuje takzvaný Letný plyn (Summer Gas), čierna zasa Zimný plyn (Winter Gas), zatiaľ čo červená ukrýva špeciálnu zmes plynu (Power Gas) s celoročným využitím.

Summer Gas je nastavený na teploty 15 °C až 40 °C
a stará sa o to, aby pri daných podmienkach nedochádzalo k nadmernej spotrebe paliva, ako sa deje pri bežných plynových zmesiach. Naproti tomu Winter Gas slúži ideálne pri naozaj chladných teplotách, pohybujúcich sa medzi –22°C až 10 °C, kedy väčšina konvenčných zmesí nedosahuje potrebný výkon. Winter Gas za svoju efektívnosť vďačí inovácii s názvom VapourMeshTM. Ukrýva sa vo vnútri kanistra a obsahuje absorpčný papier, rozširujúci celkovú plochu, na ktorej pod vysokým tlakom dochádza k premene kvapalného paliva na plyn. Už po 60 minútach varenia dosiahne zariadenie približne o 9 % vyšší výkon než v prípade použitia bežných plynových zmesí, po dvoch hodinách dokonca stúpa až na 18 %. Power Gas je jednou z mála plynových zmesí, ktoré zabezpečia spoľahlivú prevádzku variča takmer v ktoromkoľvek období, a to pri teplotách od -15 °C do 25 °C. Je preto vítaným pomocníkom najmä v situáciách, keď vládne veľmi nevyspytateľné počasie.