V Protherm Production odštartovali výrobu novej generácie kotlov

0
1105

Odštartovanie výroby novej generácie kotlov na inovovanej výrobnej linke prispôsobenej na výrobu až 210 rôznych typov vykurovacích zariadení. To je novinka, ktorú nedávno rozbehli vo výrobe závodu Protherm Production v Skalici.

S výrobou novej generácie kotlov spravidla prichádza i nová výrobná linka. V skalickom závode to však prebehlo opačne. Najprv uviedli novú linku pre staré produkty, aby sa operátori oboznámili s novým spôsobom výroby. Nedávno na linkách odštartovali výrobu novej generácie vykurovacích zariadení pre východné trhy.

Najmodernejšie výrobné linky

Prvotný impulz na zmeny vo výrobe prišiel z medzinárodnej skupiny Vaillant Group z Nemecka, do ktorej závod Protherm Production patrí. „Cieľom bolo vytvoriť univerzálnu výrobnú linku, ktorá v sebe spája najnovšie myšlienky a dlhoročné skúsenosti s výrobou kotlov v Skalici,“ upresnil Juraj Hornáček, vedúci výroby závesných kotlov v Protherm Production. Počas dvoch rokov, kedy prebiehal vývoj nových kotlov, sa podarilo tímu procesných inžinierov spolu s kolegami z výroby a logistiky pripraviť koncept linky, ktorá je tým najlepším, čo dnes skupina Vaillant Group pre výrobu kotlov môže ponúknuť. „Samozrejmosťou sú už testovacie zariadenia, ktoré ekologickým spôsobom bez použitia vody a plynu dokážu kotol otestovať a nastaviť. V spoločnom takte pracuje skupina 16 operátorov, ktorí vedia, aká dôležitá je práca každého člena tímu výrobnej linky. Nová linka od nás ešte viac ako v minulosti vyžaduje vysoké nasadenie všetkých tímov, ktoré sa podieľajú na jej chode,“ upresnil J. Hornáček.

Do Turecka či do Ruska

Výrobná linka je schopná vyrábať až 210 rôznych typov kotlov. Závod Protherm Production má v rámci výroby dve takéto linky, ktoré obsluhuje celkovo 64 zamestnancov počas dvojsmennej prevádzky. Prvé skúšky týchto výrobných liniek prebehli už minulý rok na prelome augusta a septembra. Linka odvtedy slúžila vo výrobe a nedávno sa implementovala aj výroba nových produktov. Do výroby bola uvedená nová generácia nekondenzačných plynových kotlov. Vyrobené plynové kotly novej generácie (ktoré spĺňajú smernice ErP) následne poputujú na východné trhy. „Tento typ kotlov sa najviac vyváža do krajín ako Rusko a Turecko. Ide o kotly piatich značiek, medzi ktorými dominujú značka Vaillant, Protherm a Saunier Duval,“ povedal J. Hornáček.

zdroj foto: Protherm Production