V Luhačoviciach sa bude konať 4. ročník prehliadky ochotníckych divadelných súborov

0
882

Už po štvrtýkrát pripravila akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice (Lázně Luhačovice) prehliadku ochotníckych divadelných súborov. Od 16. do 18. júna 2016 sa už tradične v Kúpeľnom divadle predstavia ochotníci z Čiech, Moravy i Slovenska. Záštitu nad tohtoročným ročníkom Luhačovického divadelného stretnutia prevzali herci Mestského divadla Zlín Petra a Radovan Královi.

Vo štvrtok 16. 6. zaháji prehliadku Divadelný súbor Masarykovho gymnázia Vsetín so sviežim spracovaním prastarého námetu o aténskych ženách, ktoré odmietnu byť ďalej na všetku prácu samy a znášať neustále výpravy svojich mužov do nepriateľských krčiem a vínnych pivníc. Autorom libreta k hre Najkrajšia vojna je popredný český karikaturista Vladimír Renčín. Divadelným súborom Masarykovho gymnázia vo Vsetíne prešiel za dobu jeho viac ako dvadsaťročného pôsobenia rad dnes významných hereckých osobností, pôsobiacich v profesionálnych divadlách i televízii.

Piatkový večer 17. 6. vystúpia hostia zo Slovenska. Divadlo na hambálku predstaví hru S tvojou dcérou nikdy! Príbeh dvoch manželských párov stredného veku o tom, že vychovávať dospievajúcu dcéru nie je jednoduché, režíruje Vladimír Zetek, autorom hry je popredný český dramatik, scenárista i divadelný režisér Antonín Procházka. Poslaním súboru Divadlo na hambálku je rozdávať ľuďom radosť a úsmev na tvári.

V sobotu 18. 6. bude prehliadka ukončená predstavením Valmontovy nebezpečné známosti v podaní divadla Mrsťa Prsťa z Kouřimi. Vikomt de Valmont zoznámi divákov so svojím, dve storočia starým, príbehom. Hrať sa s láskou býva zradné a vždy za to niekto zaplatí. Súbor Mrsťa Prsťa pravidelne zbiera ceny za svoje predstavenia na divadelných prehliadkach a festivaloch. Svojou inscenáciou určite pobaví aj divákov v Luhačoviciach.

Luhačovické divadelného stretnutie začali Kúpele Luhačovice, a. s., organizovať na počesť iniciátora a zakladateľa Kúpeľného divadla MUDr. Žigmunda Jankeho, ktorý sa nezmazateľne zapísal do histórie kúpeľov nielen ako lekár, ale aj ako hudobník, spisovateľ a hlavne nadšený ochotník. V tomto roku uplynie 151 rokov od jeho narodenia, Kúpeľné divadlo oslavuje 108 rokov svojej existencie.