Slováci doma zbytočne plytvajú, chcú to ale zmeniť

0
1021

Slováci chcú žiť šetrnejšie k životnému prostrediu a ušetriť peniaze viac ako v minulosti. Až 80% slovenských domácností sa viac ako pred piatimi rokmi zaujíma o znižovanie spotreby energie, vody a množstvo vyprodukovaného odpadu. 95% z nich sa o túto oblasť aktívne zaujíma a polovica domácností si dala šetrenie vody a energie dokonca ako novoročné predsavzatie. Pre 24% Slovákov je hlavnou motiváciou zníženie výdavkov domácnosti, ale 74% myslí na úsporu financií a zároveň ohľaduplnosť k životnému prostrediu. Veľa z nich ale nevie, ako účty za vodu a energiu znížiť. Mnoho domácností tiež zbytočne plytvá jedlom. Viac ako 60% Slovákov vyhadzuje zvyšky jedla aspoň raz mesačne.

Toto sú niektoré z výsledkov prieskumu zameraného na život slovenských domácností a ich prístup k šetrnému životnému štýlu, ktorý realizovala spoločnosť IKEA Bratislava v spolupráci s prieskumnou agentúrou Simply5. „Stále viac a viac Slovákov chce žiť doma úspornejšie a šetriť životné prostredie, čo je momentálne najrozšírenejším trendom v oblasti bývania. Chcú sa správať zodpovednejšie, a zároveň v tom vidia možnosť ako znížiť svoje výdavky. Mnohí však nevedia, aké riešenia zvoliť, alebo sa im zdá, že sú to len maličkosti a bezvýznamné veci. V skutočnosti majú ale naozaj veľký vplyv. Domácnosti môžu bez znižovania svojho komfortu rýchlo a jednoducho ušetriť stovky eur ročne,” hovorí Vladimír Víšek, manažér udržateľného rozvoja IKEA Bratislava.

Ako možno rýchlo znížiť výdavky

Jednou z ciest ako znížiť výdavky je napríklad výmena žiaroviek. „Výsledky prieskumu ukázali, že 29% Slovákov stále používa neúsporné bežné žiarovky a 7% respondentov dokonca používa len tento typ žiaroviek. Pritom výmenou jednej takejto žiarovky za úspornú žiarovku s LED technológiou môžete ušetriť pri bežnom používaní až 10 eur ročne,” uvádza Víšek jeden z príkladov. Výmenou viacerých neúsporných žiaroviek za úsporné LED žiarovky možno rýchlo a jednoducho ušetriť v domácnosti až stovky eur ročne. Tieto šetrné a dômyselné riešenia sú teraz navyše cenovo dostupné a počiatočná investícia sa vám vráti najneskôr po pár mesiacoch.

Podľa prieskumu celkom 73% respondentov používa plynové sporáky, 10% slovenských domácností používa energeticky náročné elektrické sporáky a iba 4% respondentov moderné indukčné varné dosky. Tie sú pritom o 40% úspornejšie a varia o 60% rýchlejšie ako sklokeramické varné dosky, ktoré používa 12% Slovákov.

V úspore vody máme najväčšie rezervy

Prieskum tiež odhalil, že takmer 90% slovenských domácností občas umýva riad nešetrne pod tečúcou vodou a viac ako tretina (40%) týmto spôsobom umýva riad stále. Počas jedného umývania tak spotrebujú až 120 litrov vody, čím zbytočne míňajú svoje peniaze a chovajú sa nešetrne k životnému prostrediu.

Triedime odpad, robíme to ale po svojom

Najčastejším spôsobom šetrného chovania Slovákov v domácnostiach je triedenie odpadu. „Viac ako 90% respondentov tvrdí, že doma triedi odpad. Je však zaujímavé, že 59% domácností používa na triedenie svoj vlastný systém, čo v prenesenom význame zväčša znamená niekoľko plastových alebo papierových tašiek. Iba 9% domácností používa dômyselné riešenia v podobe moderných systémov a košov, ktoré triedenie uľahčujú,” dodáva Víšek.

Ďalšou dôležitou témou súčasnosti je plytvanie jedlom. „Viac ako 60% slovenských domácností vyhadzuje nevyužité potraviny minimálne raz za mesiac a takmer tretina (29%) z nich to robí raz za týždeň. Potravinami plytvajú najmenej starší, zatiaľ čo ľudia v mladšom a strednom veku (20-40 rokov) a prekvapivo aj rodiny s deťmi plytvajú najviac,” hovorí Víšek. „Nastupujúcim pozitívnym trendom je však podľa prieskumu to, že až 87% Slovákov dáva pozor na správne skladovanie jedla vo svojej chladničke”, zhrnul Víšek.

Ďalšie zaujímavé zistenia prieskumu:

  • 25% slovenských domácností vyhadzovalo počas Vianoc nespotrebované jedlo.
  • Záujem o zníženie spotreby vody, energie a vyprodukovaného odpadu majú všetky generácie, muži i ženy, rodiny aj jednotlivci (nad 90% opýtaných).
  • 44% Slovákov zachytáva aspoň občas studenú vodu, kým začne z batérie tiecť teplá, a tú ďalej využívajú napr. na zalievanie rastlín.
  • Iba 24% slovenských domácností pestuje v byte alebo na balkóne bylinky. Nie je to až tak bežné ako pestovanie rastlín v záhrade.
  • Viac ako polovica (52%) Slovákov si ušetrí a odloží baliaci papier z Vianoc na ďalší rok.
  • Viac ako 40% domácností používa väčšinou batérie, ktoré nemožno dobíjať.

Prieskum bol realizovaný v spolupráci spoločnosti IKEA Bratislava a agentúry Simply5 na reprezentatívnej vzorke 500 domácností Slovenskej republiky v auguste 2014 a v januári 2015.