Protherm chce oživiť trh – so solármi za jedno euro

0
1275

Sľuby dotácií na solárne kolektory od štátu a EÚ sa stále nesplnili. Domácnosti, ktoré majú záujem o využívanie energie zo slnka, preto už viac ako pol roka kúpu solárnych kolektorov odkladajú. Po novom už nemusia, značka Protherm má totiž dobrú správu.

            Značka Protherm sa rozhodla nečakať a oslovuje domácnosti s jedinečnou akciou. „Solárny kolektor len za 1 € pribalíme zákazníkom pri kúpe kondenzačného kotla Lev Heliotwin 20 KKZ150. Ide o solárny kolektor s unikátnou drain-back technológiou, ktorý sa postará o prípravu teplej vody v domácnosti,“ vysvetlil Ing. Ján Petrák, produktový manažér značky Protherm.

Rodiny ušetria viac ako 500 eur

Čo to znamená pre domácnosti? „V závislosti od miesta inštalácie solárneho kolektora môžu vďaka akcii značky Protherm ušetriť sumu od 570 € do 670 € z celkovej ceny zostavy,“ skonštatoval J. Petrák. Zostavu môže tvoriť stacionárny kondenzačný kotol so vstavaným 150 litrovým vrstveným zásobníkom teplej vody s duálnym spôsobom ohrevu teplej vody a jeden alebo dva ploché kolektory typu drain-back. Bežná štvorčlenná domácnosť si pritom pohodlne vystačí len s jediným kolektorom. Ohrev vody primárne zabezpečuje solárny výmenník vo vnútri zásobníka. Ak je slnečného žiarenia nedostatok, voda sa zohreje pomocou doskového výmenníka kondenzačného kotla. „Výhodou slnečných kolektorov typu drain-back oproti ostatným solárnym systémom je voľné stečenie solárnej kvapaliny naspäť do solárneho výmenníka (zásobníka), ktoré v zime chráni beztlakový systém pred zamŕzaním a v lete zabráni prehrievaniu kolektora. Solárna zostava s kondenzačným kotlom je aj vďaka tomu vhodná pre väčšinu domácností,“ povedal J. Petrák. V cene 1 € je aj fixačná sada na solárny kolektor podľa typu strechy a strešnej krytiny. Rozsah výkonu kotla Lev Heliotwin 20 KKZ150 pre vykurovanie je od 3,8 kW do 20 kW (pri teplotnom spáde 80/60 °C) a pre ohrev teplej vody od 3,8 kW do 24 kW.

Jednoduchá inštalácia kotla i kolektora

„Čo sa týka solárneho kolektoru typu drain-back, v porovnaní s klasickým tlakovým systémom, je jeho inštalácia jednoduchšia. Nie je totiž potrebná expanzná nádoba ani odvzdušňovanie solárneho systému. Solárna kvapalina je už predplnená,“ objasňuje J. Petrák. Všetky potrebné časti ako riadiaca doska, snímače teploty a hydraulické komponenty sú súčasťou kotla Lev Heliotwin. Aj jeho inštalácia je jednoduchá. Súčasťou dodávky je aj pripojovacia sada obsahujúca bezpečnostné prvky ako sú poistné ventily a uzatváracie ventily. Obsluha kotlov Lev Heliotwin je nenáročná. Celé ovládanie funguje na princípe „jedno tlačidlo = jedna funkcia“. Viac informácií o akcii, ktorá trvá do 12.07.2015