Presne pred 173 rokmi uvaril sládok plzenského pivovaru Josef Groll prvú várku piva Pilsner Urquell. Po päťtýždňovom kvasení a zrení narazili počas martinského trhu 11. novembra 1842 v Plzni prvý sud a dlho očakávané pivo mohli ochutnať prví záujemcovia. Podľa dobových kroník nastal veľký obdiv, keď sa „zaskvela zlatistá farba piva, nad ktorou sa vznášala biela pena, dovtedy u piva nevídaná.“ Obyvatelia Plzne ocenili dovtedy nepoznanú znamenitú chuť zlatistého ležiaku a prvé sudy s pivom Pilsner Urquell sa mohli vydať na cestu. Najskôr v dubových sudoch na povozoch ťahaných koňmi do prevádzok v Plzni a neskôr aj do celého sveta.
A kedy sa pivo Pilsner Urquell dostalo na Slovensko? „Od roku 1870 sa pravidelne dovážalo pivo Pilsner Urquell do Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc. Od roku 1872 už boli stáli odberatelia aj v Nitre a v Ružomberku. V 80. rokoch sa aj vďaka rozvoju železničnej dopravy postupne rozšírilo do ďalších miest ako Banská Štiavnica, Liptovský Mikuláš, Zvolen a Žilina,“ približuje históriu marketingová špecialistka značky Veronika Ferancová. Dodáva, že historické kroniky, ktoré má plzenský pivovar k dispozícii, hovoria, že predaj piva na Slovensku bol ťažší ako v Čechách. „Píše sa v nich, že pivo na Slovensku nebolo až tak žiadaným artiklom. Zákazníci mali záujem skôr o víno a tvrdý alkohol,“ prezrádza V. Ferancová. O plzenské pivo mali podľa dobových záznamov záujem Česi, ktorí prišli na Slovensko ako učitelia alebo úradníci.
Od týchto neistých začiatkov prešiel vývoj trhu s pivom Pilsner Urquell na Slovensku viacerými krízami aj vzostupmi. Dnes si ho môžu zákazníci kúpiť už vo viac ako 1000 prevádzkach. Istí si môžu byť tým, že jeho chuť je úplne rovnaká, ako v roku 1842, keď ho po prvýkrát uvaril sládok Josef Groll. To potvrdil nedávno aj verdikt laboratória Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Prahe a tiež švajčiarskeho laboratória Labor Veritas. Po viac ako sto rokoch porovnali aktuálne zloženie a hodnoty piva Pilsner Urquell s výsledkami z roku 1897, ktoré sa našli v archíve Plzenského Prazdroja. Originálny plzenský ležiak tak chutí od 19. storočia stále rovnako a je pre svojich fanúšikov nemennou veličinou, ktorá odoláva času aj spoločenským zmenám.
Dôvodom jedinečnej chuti, farby aj vône piva Pilsner Urquell je totiž unikátny spôsob varenia, lokálne suroviny a tiež špecifické miestne podmienky. „Slad máme na mieru pripravovaný vo vlastnej sladovni, využívame odrodu Žateckého poloraného červeňáku, chmeľu s vysokým obsahom aromatických látok a jemnou horkosťou a mäkkú vodu z vlastných artézskych studní, ktoré sa nachádzajú neďaleko pivovaru,“ vysvetľuje súčasný sládok pivovaru Pilsner Urquell Václav Berka a dodáva: „aby sme mali istotu, že aj v súčasnosti už vďaka moderným technológiám uvarené pivo Pilsner Urquell chutí rovnako ako, keď bolo uvarené 5. októbra v roku 1842, vyrábame súbežne aj malé množstvo piva v historických pivniciach v dubových kadiach a sudoch presne rovnakým spôsobom a v rovnakých podmienkach ako vtedy a dôkladne ich porovnávame.“
Tajomstvo prvého zlatistého piva na svete svedomite strážia sládkovia. Každý sládok po Josefovi Grollovi sa musel poctivo naučiť umeniu výroby piva Pilsner Urquell a zaviazal sa, že v ten správny čas odovzdá toto tajomstvo ďalej. Mnohí sládkovia zasvätili pivu Pilsner
Urquell celý svoj pracovný život. Rovnako ako Václav Berka, ktorý pracuje v plzenskom pivovare už vyše 30 rokov.
Viac o histórii tohto výnimočného piva sa môžete dozvedieť v rámci prehliadok plzenského pivovaru. Nahliadnete nielen do výrobných priestorov, ale aj do pivníc, v ktorých pivo kvasilo a zrelo. Dozviete sa viac o pivovarníckych remeslách, o výrobe dubových sudov a na záver každej prehliadky môžete priamo v pivovare ochutnať nepasterizovaný Pilsner Urquell, teda to najčerstvejšie pivo.