Pozor, plesne striehnu všade

0
1065

Tinea pedis alebo pleseň nôh nie je určite príjemným spoločníkom. Keď sa raz do svojho majiteľa zahryzne, bude ho sprevádzať dlhšiu dobu. Podcenenie mykózy môže spôsobiť jej rozšírenie z chodidiel, prípadne medziprstových priestorov na nechty a ďalšie časti tela. Pri podcenení infekcie dochádza často k druhotnej infekcii baktériami alebo kvasinkami. Ak obľubujete návštevu fitness alebo wellness centier, mali by ste zvýšiť pozornosť a chrániť sa. „Prevencia je vždy jednoduchšia ako samotná liečba plesňového ochorenia,“ hovorí dermatologička MUDr. Nadežda Suchá.

Mykóza je kožná infekcia spôsobená dermatofytmi, čiže vláknitými hubami, kvasinkami a plesňami. „Prvotná ťažkosť pri ochorení nôh býva svrbenie kože v 4. medziprstovom priestore. Charakteristickými znakmi plesne je sčervenanie, mokvanie, šúpanie, svrbenie a tvorba pľuzgierov. Môže sa vyskytnúť aj zápalová reakcia,“ hovorí dermatologička. Živnou pôdou pre plesne je teplé, tmavé a vlhké prostredie. „Vznik týchto ochorení je podmienený kontaktom kože s daným pôvodcom, s ktorým môžeme prísť do kontaktu praktický všade. Spoločné sprchy, termálne kúpaliská, sauny, bazény, ale aj vo vlastnej kúpeľni. Stačí, že je v rodine niekto postihnutý týmto nepríjemným ochorením,“ upozorňuje odborníčka a dodáva: „Ľudia trpiaci cukrovkou, poruchami imunitného systému, obehovými poruchami, dlhodobo liečení ATB a steroidmi, onkologickí pacienti, športovci a ľudia pracujúci vo vlhkom prostredí sú náchylnejší na plesňové ochorenie.“

Prevencia plesňových ochorení nôh podľa MUDr. Suchej

  1. Udržiavajte nohy v čistote. Pozorne si ich umyte, ale aj dôkladne osušte.

Náš tip: Allga San kosodrevinový kúpeľ nôh so soľankou (350 g/6,30€), oživuje preťažené a namáhané nohy a dodá im novú sviežosť a silu. Vďaka obsahu kosodrevinovej silice a žriedlovej soľanky navyše povzbudzuje cirkuláciu krvi, jemne čistí pokožku a zároveň ošetruje porušené miesta.

  1. Noste bavlnené prádlo, ktoré je potrebné prať pri vyšších teplotách, 60°
  2. Pravidelne vetrajte a dezinfikujte topánky.
  3. Do spŕch, wellnessu, na kúpaliská, vo verejných šatniach noste vlastné šľapky.
  4. Používajte uterák zvlášť na nohy a tiež ho perte pri vyšších teplotách, 60°
  5. Pri úprave nechtov používajte vlastné nožničky, klieštiky a pilník.
  6. Pravidelne dezinfikujte kúpeľňu.
  7. V prípade, že sa vám nadmerne potia nohy, používajte spreje na nohy proti poteniu a zápachu nôh.

Náš tip: Allga San ošetrujúci deosprej na nohy (100 ml/5,95€) okrem kosodrevinovej silice obsahuje účinnú látku Octopirox®, ktorá dezodoruje a zabraňuje vzniku zápachu nôh. Tento deosprej na nohy navyše ošetruje a zároveň pôsobí ako prevencia proti plesniam.

Pleseň nôh netreba v žiadnom prípade podceňovať

„Liečbu plesňového ochorenia netreba podceňovať, pretože ak prejavy pretrvávajú dlhšiu dobu, sú rizikom prechodu infekcie na nechtové platničky, vtedy hovoríme o onychomykóze. V tejto fáze sú dermatofyty ťažko dosiahnuteľné a ich eradikácia je veľmi zložitá . Prechod infekcie môže okrem prechodu na nechtové platničky prejsť aj do druhotnej bakteriálnej infekcie, ekzému,“ konštatuje MUDr. Suchá. Keď sa svrbenie kože utíši, mnoho ľudí prestane s liečbou v domnienke, že sa plesne zbavili. Avšak liečba plesne nie je krátkodobá záležitosť. „Liečba musí byť dostatočne dlhá, 3-4 týždne, aj po ústupe subjektívnych a objektívnych prejavov. Veľmi dôležité je dôsledné ošetrovanie postihnutých miest a aj kože v okolí do 2-3 cm,“ dodáva na záver odborníčka.

Náš tip: Allga San Aktiv Balsam proti poteniu a zápachu chodidiel (50 ml/4,95€) vďaka obsahu kosodrevinovej silice reguluje potenie chodidiel, obmedzuje rast baktérií a plesní. Navyše má antioxidačné ochranné zložky a rýchlo sa vstrebáva.