Poznáte vegánsky jedálny lístok? Jeho základom je strava bez akýchkoľvek živočíšnych potravín. Skladá sa teda z celozrnných produktov, ovocia, zeleniny a rôznych druhov semien a klíčkov. Chcete sa presvedčiť, že niektoré vegánske jedlá chutia naozaj výborne? Penam pre vás pripravil chutné a jednoduché recepty, ktoré doplnil svojimi chlebíkmi z rady Natur. Ochutnajte!
Restované šampiňóny à la Jamie Oliver
Suroviny:
500 g šampiňónov
1 strúčik cesnaku
čerstvá petržlenová vňať
soľ, čierne mleté korenie
chilli papričky podľa chuti
olivový olej
citrónová šťava
Denný chlieb Natur
Postup:
Šampiňóny očistíme, pokrájame na menšie kúsky a restujeme spolu s nadrobno pokrájaným cesnakom na olivovom oleji. Pridáme soľ, čierne mleté korenie a podľa chuti chilli papričky. Krátko podusíme, kým sa šťava z hríbov odparí. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame na plátku chleba, ktorý sme nasucho opiekli na panvici.
Baklažán s tahini pastou
Suroviny:
2 baklažány
3 menšie paradajky
soľ, čierne mleté korenie
2 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
jarná cibuľka
citrónová šťava
čerstvá petržlenová vňať
tahini pasta
Chlieb Vegipan z rady Natur
Postup:
Baklažány prepichneme vidličkou na viacerých miestach a krátko opražíme na suchej panvici z každej strany. Opražené baklažány dáme na plech a v predhriatej rúre na 230 – 240 °C pečieme 30 minút. Upečené baklažány necháme mierne vychladnúť, narežeme a olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky, dáme do misy a zmiešame s 2 – 3 PL tahini, pridáme nadrobno pokrájané paradajky, cibuľku a cesnak, osolíme, okoreníme. Na záver dochutíme citrónovou šťavou a petržlenovou vňaťou.
Cibuľové chutney
Suroviny:
1 kg červenej cibule
160 g kryštálového cukru
100 ml červeného vína
100 ml balzamikového octu
1 PL oleja
bobkový list
soľ
Denný chlieb Natur
Postup:
Cibuľu ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska. Vo väčšej panvici na rozohriatom oleji speníme cibuľu . Potom pridáme cukor, víno, ocot a bobkový list. Na strednom plameni dusíme asi 20 minút. Zmes ochutíme soľou, necháme vychladnúť a rozdelíme do vopred pripravených misiek.
Nátierka z červenej fazule s avokádovými plátkami
Suroviny:
1 konzerva červenej fazule v paradajkovej omáčke
1 avokádo
1 cibuľa
soľ
čierne mleté korenie
Chlieb Kornino Natur
Postup:
Fazuľu najemno rozmixujeme s nálevom a dochutíme soľou a čiernym korením. Plátok chleba natrieme fazuľovou nátierkou a obložíme plátkami najemno nakrájaného avokáda a cibule.
Tofu nátierka s kurkumou
Suroviny:
1 PL olivového oleja
1 menšia červená cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 PL hladkej múky
120 ml sójového mlieka
250 g tofu
½ PL kurkumy
3 menšie paradajky
1 PL dijonskej horčice
bazalka, soľ, čierne mleté korenie
Chlieb Vegipan Natur
Postup:
Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame a orestujeme na panvici domäkka. V miske rozmiešame múku so sójovým mliekom a pridáme k cibuli s cesnakom. Povaríme 2 minúty. Pridáme nadrobno nakrájané tofu, paradajky, kurkumu, horčicu, soľ a korenie, dôkladne premiešame a varíme 5 minút. Vychladnuté podávame na plátku chleba ozdobené lístkami čerstvej bazalky.
Batátová nátierka s brokolicou
Suroviny:
1 väčší batát (sladký zemiak)
2 poháre vody alebo zeleninového vývaru
soľ, čierne mleté korenie
1 brokolica
olivový olej
čerstvá petržlenová vňať
balzamikový ocot
chilli papričky
Denný chlieb Natur
Postup:
Batát očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Zalejeme vodou alebo vývarom a povaríme, kým zmäkne. Vychladnutý zemiak roztlačíme na kašu, ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Brokolicu umyjeme, rozdelíme na väčšie ružičky, poukladáme na plech a pokvapkáme balzamikovým octom, olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút. Upečenú brokolicu necháme vychladnúť, potom ju nahrubo nakrájame a premiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a chilli papričkami. Batátovú nátierku natrieme na plátok chleba, na to poukladáme nakrájanú brokolicu a podávame.
Sicílska caponata
Suroviny:
2 baklažány
soľ
olivový olej
1 stonkový zeler
1 malá cibuľa
300 ml paradajkového pyré
100 g zelených olív
hrsť kapár
bazalka
80 ml červeného vinného octa
2 PL kryštálového cukru
Denný chlieb Natur
Postup:
Baklažán nakrájame na kocky aj so šupkou. Osolíme a necháme odpočívať 30 minút. Potom opláchneme a osušíme. Pražíme po častiach na strednom plameni v dostatočnom množstve oleja dočervena. Stonkový zeler nadrobno pokrájame a varíme v osolenej vode asi 5 min. Scedíme a dáme odkvapkať. Na panvici opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme paradajkové pyré, osolíme a povaríme asi 20 minút do zhustnutia. Vo väčšom kastróle na 4 lyžiciach oleja opražíme nakrájané olivy, kapary a scedený zeler, asi 1 minútu. Pridáme opražený baklažán, po častiach rajčinovú omáčku, bazalku a privedieme do varu. Ocot zmiešame s cukrom v pohári a prilejeme do variacej caponaty. Jemne zamiešame, aby sa baklažán nerozvaril. Stiahneme z ohňa a až pach z octu trochu vyprchá, priklopíme a necháme vychladnúť. Podávame s plátkami Denného chleba Natur.
Recepty a foto Penam
Penam Natur Chlieb denný
O tom, že tento chlieb uspokojí aj náročné chúťky gurmánov, svedčí ocenenie v súťaži Vynikajúci chlieb 2015 od západoslovenského Cechu pekárov a cukrárov. Okrem vlákniny a bielkovín obsahuje mnoho zdraviu prospešných zložiek, ako sú ľanové, slnečnicové a sezamové semená a pšeničné klíčky. Chlieb s nízkym obsahom cukru kúpite
v 500 g balení.
Orientačná cena: 1,59 € / 500 g
Penam Natur Chlieb Kornino
Ďalší chlieb z radu Natur, ktorý neobsahuje žiadne pridané „éčka“, má nízky obsah cukru a veľa vlákniny i bielkovín, je Chlieb Kornino. Tmavý viaczrnný chlieb je vyrobený zo zmesi, ktorá obsahuje rôzne semená, vlašské orechy, pšeničné otruby a ražný šrot. Posypaný je sezamovými a ľanovými semienkami. Chlieb kúpite porciovaný v 500 g balení.
Orientačná cena: 1,69 € / 500 g
Penam Natur Chlieb Vegipan
Obľubujete chlebíky plné chutných semienok? Ochutnajte chlieb, ktorý má vysoký obsah vlákniny i bielkovín práve vďaka semenám a obilninovým vločkám. Neobsahuje žiadne prídavné látky a dokonca ani droždie. Praktické balenie 220 g si môžete vziať so sebou do práce aj na výlet.
Orientačná cena: 1,69 € / 200 g