Letný slnovrat „Midsommar“ v duchu švédskych tradícií

0
1508

Slnečné lúče a príjemné letné počasie nás spoza okna zdravia už teraz, no 21. jún je dňom, kedy sa s letom privítame definitívne. Nadíde totiž letný slnovrat a s ním aj najdlhší deň roka. Kým u nás si tento deň pripomíname a tešíme sa z neho, pre Švédov znamená toľko, čo Vianoce. Viete prečo?    

Letný slnovrat sa oslavuje vo viacerých krajinách, no tradíciu, ktorú vo Švédsku nazývajú „Midsommar,“ len ťažko tromfnú v inej krajine. Letný slnovrat Švédi oslavujú počas celého víkendu a na škále obľúbenosti sa vyrovná Vianociam, najmä v severných oblastiach Švédska, kde slnko nezapadá a svetlo je aj v noci.

„Midsommar“ je v mnohých ohľadoch predovšetkým sviatkom jedla, pitia a zábavy. Pripravujú sa tradičné pokrmy a dodržiavajú sa mnohé zvyky ako je tanec okolo dreveného stĺpu, príprava dekoráciií, pletenie venčekov, hranie rôznych hier a spievanie pesničky „Helan Gar“. K tomu všetkému neodmysliteľne patrí spoločný program, ktorým sa utužujú rodinné, priateľské, či susedské vzťahy.

Ako si pripraviť „Midsommar“ u vás doma

Tradičné pokrmy

Tradičné špeciality, ktoré si Švédi pripravujú pri oslavách letného slnovratu, si môžete zakúpiť aj u nás v IKEA. Na jedálničku nechýbajú slede a varené zemiaky s kôprom a kyslou smotanou, čerstvé jahody, syr, škoricové sušienky či chlieb. Popíja sa bazový a rebarborový sirup, pálenky rôznych druhov a pivo.

Typické zvyky

„Midsommar“ začína už v dopoludňajších hodinách, kedy dospelí aj deti zbierajú kvety zo záhrad, lúk i lesov na výzdobu dreveného stĺpu, stolov aj pletenie venčekov, ktoré nosia na hlavách. Týmto zvykom sa môžete inšpirovať a vyzdobiť jedálenský stôl čerstvými lúčnymi kvetmi a listami brezy či iných stromov.

Čarovná atmosféra

Prítomní hostia si doprajú tradičné švédske pokrmy, ktoré si vychutnávajú pri dlhých stoloch, aby aj pri jedle boli všetci pohromade. Výzdoba a dekorácie stolov sú ladené do svetlých letných farieb, ako modrá, biela a žltá. Váš stôl môže vyzerať rovnako, vďaka obrusu GLÄNTA (€9,99) a sérii SOLFINT (dóza s vrchnákom €9,99, hrnček €2,49/4ks). Keď sa zotmie, nezabudnite na lampáše SOLMYS (€9,99), ktoré dodajú vašej hostine čarovnú atmosféru.

Švédske špeciality, ktoré by na sviatočnom stole nemali chýbať

KNÄCKEBRÖD FLERKORN, viaczrnný chrumkavý chlieb. €1,49/250g, IKEA
Chrumkavý chlieb má vo Švédsku dlhú tradíciu. Pečie sa pri veľmi vysokej teplote. Hodí sa na raňajky, aj ako desiata. Chutí tiež ako príloha k ďalšiemu jedlu alebo len tak s maslom či ďalšou oblohou.

SILL SENAP, marinovaný sleď v horčicovej omáčke. €1,49/250g, IKEA
SILL DILL, marinovaný sleď s kôprom. €1,49/250g, IKEA
SILL INLAGD, marinovaný sleď s cibuľou a mrkvou. €1,49/250g, IKEA

Sleď je malá morská ryba, ktorá žije v kŕdľoch, pričom v každom z nich je až 500 miliónov rýb. Marinované slede sú naložení v slanom náleve s bylinkami. Podávajte ich samostatne alebo s varenými zemiakmi, kyslou smotanou a pažítkou.

LAX GRAVAD, marinovaný losos mrazený. €2,89/100g, IKEA
LAX KALLRÖKT, údený losos. €4,49/200g, IKEA

Losos je najbežnejšou rybou vo švédskej kuchyni. Dlhé severskej zimy
a krátke letá sa stali hlavným dôvodom pre konzervovanie mäsa. Jedným z najčastejších spôsobov je marinovanie, ktoré zároveň dodáva rybám špecifickú chuť. Po rozmrazení podávajte na krajci chleba alebo s varenými zemiakmi, horčicovou omáčkou SÅS SENAP & DILL (omáčka na lososa, €1,49/200g, IKEA), kôprom a citrónom.

Varené zemiaky    
Varené zemiaky sú skvelou prílohou k marinovaným rybám. Predpokladá sa, že zemiaky, ktoré sa do Európy dostali v 16. storočí z Južnej Ameriky, priniesli do Švédska vojaci vracajúci sa v polovici 17. storočia z tridsaťročnej vojny.

Kyslá smotana
Kyslá smotana s nakrájanou pažítkou spolu s varenými zemiakmi a marinovaným sleďom by nemala pri oslave letného slnovratu na stole chýbať.

Pažítka
Táto obľúbená jarná bylinka sa najčastejšie používa na ozdobenie sendvičov, do zeleninových šalátov, na dochutenie kyslej smotany či ako súčasť marinovaných sleďov s varenými zemiakmi.