Kúpele Luhačovice majú svoj kúpeľný pohárik NECTARIUM

0
1158

Kúpeľná sezóna v Kúpeľoch Luhačovice (Lázně Luhačovice), a. s., slávnostne odštartovala v dňoch 6. – 8. mája trojdňovým pásmom programov. Ich súčasťou bolo v nedeľu, 8. mája, vyhlásenie víťaza dizajnérskej súťaže Luhačovický kúpeľný pohárik 2016, do ktorej sa prihlásilo viac ako 150 tvorcov z Českej a Slovenskej republiky. Víťazom sa stala študentka Vysokej umeleckopriemyselnej školy (Vysoké školy uměleckoprůmyslové) v Prahe Adéla Chorá so svojím pohárikom NECTARIUM. Víťazný pohárik je návštevníkom už k dispozícii a môžu si ho v Luhačoviciach zakúpiť.

Generálny riaditeľ Kúpeľov Luhačovice, a. s., MUDr. Eduard Bláha, k tomu uviedol: „Kúpele Luhačovice majú od tohtoročnej sezóny svoj vlastný unikátny kúpeľný pohárik. Autorka Adéla Chorá najlepšie splnila hlavné kritériá dizajnérskej súťaže, teda inováciu a zároveň uskutočniteľnosť. Svoj pohárik štylizovala do podoby lúčneho kvietku. Vybraný názov Nectarium ho vhodne dopĺňa. Je medzinárodne zrozumiteľný. Kvet je zdrojom nektáru rovnako ako pohárik našej liečivej vody. Pohárik má jednoduchý tvar, no napriek tomu je hravý a originálny. Do jeho stredu je vsadená slamka, ktorá napodobňuje piestik kvetu. Tvar nádobky je čistý a drží sa príjemne a vznešene. Je vyrobený z vysoko kvalitného porcelánu. Chceli sme tohtoročnú sezónu vybaviť nejakým jednoznačným symbolom, ktorý prepojí tradície s modernými trendmi a možno naštartuje aj novú tradíciu.“

Historicky prvá dizajnérska súťaž Kúpeľov Luhačovice, a. s., o najkrajší kúpeľný pohárik otvorila svoje brány začínajúcim aj profesne skúseným dizajnérom v októbri minulého roka. Záštitu nad súťažou prevzal rektor Univerzity Tomáša Baťu Prof. Petr Sáha, odbornú pomoc poskytla organizácia CZECHDESIGN – centrum českého dizajnu, Fakulta multimediálnych komunikácií Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne a Luhačovický okrášľovací spolok Calma. Technologickú podporu zaistil karlovarský Ateliér Futuree a samotnú realizáciu manufaktúra Queens Crown z Chodova nadväzujúca na tradíciu výroby porcelánu z roku 1872. Prvé kolo súťaže zaznamenalo veľký záujem, ktorý prekonal tie najsmelšie očakávania. Úroveň viac ako 150 súťažných návrhov od českých, ale aj slovenských dizajnérov bola odborníkmi hodnotená ako vysoko kvalitná a profesionálna. Do 2. kola odborná porota vybrala 6 finalistov, z toho dvoch zo Slovenska. Víťaza súťaže Luhačovický kúpeľný pohárik vybrala odborná porota.

Všetci, ktorí navštívili Luhačovice od 8. apríla do 5. mája, potom mohli rozhodnúť svojím hlasom o ďalšom ocenení – Cene návštevníkov kúpeľov Luhačovice. Najviac hlasov získal Daniel Piršč so svojím pohárikom SWAN/LABUŤ. O hlasovanie bol veľký záujem. Odovzdaných bolo viac ako dvetisíc hlasov, z ktorých bol vyžrebovaný víťaz, ktorý získal víkendový wellness pobyt pre 2 osoby v ALEXANDRIA **** SPA & Wellness hoteli.

Kúpeľné poháriky s uškom a charakteristickou násoskou sú využívané k pitnej kúre už po stáročia. Ide o typický český výrobok. Najstaršie nádobky na minerálnu vodu sa vyrábali z kameniny, cínu alebo dreva. Od polovice 18. storočia sa začali objavovať prvé porcelánové napájatka (pítka) a neskôr sa k výrobe používalo tiež sklo. Aj dnes sa poháriky tešia stálej obľube a sú nevyhnutnou výbavou každého kúpeľného hosťa.