Kuchyňa sa stáva dôležitým multifunkčným priestorom

0
3528

Tradičná slovenská kuchyňa má viac ako 10 metrov štvorcových a tvar do písmena L alebo lineárny. Takmer tretina Slovákov však sníva o kuchynskom ostrove. Kuchyňa u nás nie je len miestom, kde sa pripravuje jedlo, je to multifunkčný priestor, ktorý spája celú rodinu. To ukazujú aj výsledky prieskumu IKEA zameraného na bývanie a kuchyne na Slovensku. Slováci hľadajú riešenia, ktoré vyhovujú ich potrebám a ktoré vyplývajú z ich životnej situácie. Nový kuchynský systém METOD od IKEA im teraz dáva príležitosť vytvoriť si kuchyňu na mieru, vo vysokej kvalite a za dostupnú cenu.

PE400366_lowres

Spôsob života v domácnosti sa v posledných rokoch zmenil. Čoraz viac ľudí má doma menej priestoru a času, na druhej strane stále veľa potrieb a snov. Dôležitosť domova a hlavne kuchyne však rastie. Kuchyňa je najrušnejším miestom v domácnosti, ozajstným srdcom domova. „Kuchyne sa rozvíjajú, dnes zastávajú omnoho viac funkcií, ako voľakedy. Stali sa viac, než len miestom, kde varíme a jeme. Približne 40 % Slovákov v kuchyni perie, žehlí, polovica domácností ju využíva ako úložný priestor a viac ako 20 % hostí v kuchyni návštevy a hrá sa s deťmi. Skoro tretina Slovákov má v kuchyni aj pracovňu,” hovorí Mária Kmeťová, interiérová dizajnérka IKEA Bratislava.

Kuchyňa je pracovným miestom, kde sa pripravuje jedlo, je spojovacím bodom, kde sa schádza rodina aj priatelia, miestom, kde sa venujete svojim záľubám. Čím ďalej, tým viac ľudí sa zaujíma aj o umenie varenia a spoločného stolovania. „V kuchyni trávime veľa času, preto je dôležité, aby vyhovovala rôznym funkciám. Musí byť praktická a funkčná, ale tiež pekná a útulná,“ hovorí Mária.

Každý zákazník má svoje potreby a požiadavky, k dispozícii odlišný priestor a rôzne vysoký rozpočet. „Variabilita a dostupnosť riešení na mieru sa stáva pre zákazníkov jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere kuchyne,“ dodáva Mária. „Potreby zákazníkov sa v priebehu života menia, preto určite ocenia flexibilitu a možnosť zmeniť rozloženie kuchyne, prípadne pridanie nových skriniek. A práve to umožňuje kuchynský systém METOD.“

Úložné priestory a šikovné riešenia v prvom rade

Stále viac ľudí dnes býva v menších priestoroch, väčšina slovenských kuchýň má však viac ako 10 metrov štvorcových. „ Polovica kuchýň má aj jedálenskú časť, viac ako tretina funguje len ako kuchyňa,” hovorí Mária o typickej kuchyni na Slovensku. „Pre Slovákov sú veľmi dôležité aj úložné priestory, preto dávajú dôraz na šikovné riešenia, ktoré im pomáhajú šetriť miesto a čas, a pritom vyzerajú dobre.“1

Slováci dávajú prednosť modernému štýlu kuchyne v odtieňoch vanilkovej, bielej, obľúbené sú aj lesklé povrchy. „Všímame si, že ľudia si čoraz častejšie vyberajú kuchynské zostavy v tvare písmena L. Očakávame, že toto riešenie bude čoskoro najobľúbenejšie zo všetkých. Ľudia sa pozerajú aj na úspornosť a ekologickosť. Vedia, že riešenia, ktoré znižujú spotrebu energie, vody a množstva odpadu, im môžu ušetriť peniaze. Navyše šetria životné prostredie. Tento trend bude pre ľudí stále dôležitejším faktorom výberu kuchyne,“ uzatvára Mária.

Pozn.: Prieskumy IKEA. Na Slovensku sa do prieskumov zapojilo 2 500 ľudí, uskutočnili sa v rokoch 2012 a 2013.2